URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2018, 16:50

Reuniţi la Oradea, primarii de municipii cer Guvernului să lase în plan local 66% din impozitul pe venit colectat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniţi vineri la Oradea în cadrul Consiliului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, primariii de mari oraşe au hotărât să ceară Guvernului ca la adoptarea Legii bugetului pentru anul 2019 să lase în plan local 66% din impozitul pe venit conectat din fiecare localitate.

"Să primim 66%!"

"Susţinem să primim 66% din cotele din impozitul pe venit colectat în plan local pentru că aşa vom reuşi să ne salvăm bugetele pe care le aveam anterior", a declarat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în urma încheierii lucrărilor, la care au mai participat primarul de Oradea, Ilie Bolojan, cel de Arad, Gheorghe Falcă, şi cel de Bacău, Cosmin Necula.

Potrivit preşedintelui AMR, municipiile au primit o lovitură grea anul trecut, când Guvernul a diminuat impozitul pe venit de la 16% la 10%, demers care a avut ca scop nu atât diminuarea poverii fiscale a contribuabilului cât mutarea veniturilor de la bugetele locale din ţară la bugetul central.

Robert Negoiţă a spus că administraţiile locale vor încerca să evite greşelile de anul trecut. "Este o chestiune pe care ne-o reproşăm. Nu am fost suficient de vocali anul trecut. Am fost păcăliţi că vor face în aşa fel să nu scadă bugetele, lucru care nu s-a întâmplat", a spus Negoiţă.

Preşedintele AMR a declarat, fără a nominaliza, că edilii vor lua în calcul "orice formă de argument sau acţiune menită să sensibilizeze decidenţii".

AMR vrea să dea în judecată Guvernul

De altfel, preşedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan, a spus că asociaţia ia deja în calcul varianta de a chema în instanţă Guvernul. Edilul orădean a acuzat Ministerul Finanţelor că foloseşte formule opace la calcularea sumelor pe care trebuie să le returneze localităţilor din impozitele încasate în plan local, lucru care ridică întrebări cu privire la corectitudinea sumelor.

"Sunt cazuri în care o companie mare care lucrează într-un municipiu, deşi e înregistrată acolo, nu apare ca plătitor de venit către acea localitate. Ministerul de Finanţe neasigurând transparenţa, există posibilitatea ca modul în care se face distributirea acestor sume să se facă astfel încât noi să avem de pierdut", a spus Bolojan.

"Vom merge până la acţiunea în instanţă, ca Ministerul de Finanţe să comunice modul de reapartizarea a acestor sume", a declarat edilul.

Un singur proiect, 82 de obstacole

Pe de altă parte, în şedinţa de vineri a Comitetului Director al AMR primarii de municipii au mai pledat pentru modificarea legii care limitează la numai 10% suprafaţa care poate fi afectată dintr-un parc, punând administraţiile locale în imposibilitatea de a amenaja lacuri sau terenuri de sport, eliminarea obligaţiei ca la depunerea unui proiect european să prezinte toate documentele de proprietate asupra terenului afectat de viitoarea investiţie, pentru ca iniţiatorii să poată derula în termen de un an procedurile de expropriere, şi debirocratizarea procedurilor pentru atragerea de fonduri europene.

"Pentru a avea un proiect pe fonduri europene finalizat în România avem nevoie de a îndeplini 82 de cereri. De la România în jos, următoarea ţară are de îndeplinit doar 24 de cereri", a spus Gheorghe Falcă. Primarul de Arad a ţinut să precizeze că toate aceste proceduri nu au fost impuse de Uniunea Europeană, ci au fost generate în plan local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alo, domnu' inginer Cupsa, se aude?!
N-ati dus treaba pana la capat odata cu Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local! Ati ,,uitat" eliminarea obligaţiei ca la depunerea unui proiect european să prezinte toate documentele de proprietate asupra terenului afectat de viitoarea investiţie, pentru ca iniţiatorii să poată derula în termen de un an procedurile de expropriere!!! Chiar daca ati facut dreptul dupa modelul nicolicea/ciordache/nicolae/etc, tot intelegeti tampenia pe care v-o cer primarii: sa se (re)modifice legea in asa fel incat onor primariile sa ,,beneficieze" de investitii pt. ceva ce nu le apartine!!! E situatia scolii Szacsvay!
Postat 13 Octombrie 2018, 17:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON