URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2013, 08:37

Retrospectiva sportivă 2012: Anul "giganţilor"

Retrospectiva sportivă 2012: Anul "giganţilor" RĂSFĂŢAŢII PUBLICULUI. Rezultatele baschetbaliştilor orădeni au atras şi la ultimul meci din 2012 circa 2.000 de orădeni, care şi-au aplaudat sportivii preferaţi pentru performanţa lor inedită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu poţi fi învingător tot timpul. Sportivii ştiu asta cel mai bine. În 2012, însă, unii s-au încăpăţânat să contrazică statisticile şi, datorită lor, Oradea are două echipe de ligă naţională care au terminat turul campionatului pe prima poziţie.

Dacă la poloişti este deja un lucru obişnuit, echipa de baschet CSM Oradea a fost surpriza sezonului căci, din 15 partide, a pierdut una singură, reuşind, în premieră, clasarea pe locul I la finalul turului. Succesul le-a adus numeroşi fani, care şi-au găsit o nouă echipă favorită şi au inventat o nouă "modă": mersul la Arena Antonio Alexe.

Coş după coş

Echipa orădeană de baschet s-a întărit puternic în ultimii ani, iar rezultatele se văd. Sportivii au început 2012 cu o premieră, căci în luna februarie jucau în final four-ul Cupei României. Chiar dacă în semifinală au pierdut în faţa echipei BC Timişoara, baschetbaliştii au câştigat medalia de bronz în urma unei victorii cu CSM Bucureşti. Două luni mai târziu, echipa antrenată de Cristian Achim încheia campionatul pe locul 5 după ce s-a luptat cu cele mai tari formaţii în play-off. Surpriza cea mai mare a adus-o, însă, actuala ediţie de campionat, căci din 15 partide disputate în tur, "giganţii" au câştigat 14, rezultate care i-a plasat, în premieră în istoria baschetului orădean, pe locul I în clasamentul naţional.

Bucuria ineditului succes a "îmbrăcat" Arena Antonio Alexe în roşu la ultimul meci din tur, pe 22 decembrie, când orădenii s-au înghesuit să-i felicite pe noii "eroi" ai sportului bihorean. "În urmă cu 4 ani, când am ajuns la echipă, la un meci în sală erau 48 de oameni. I-am numărat", zice Florin Birta, preşedintele CSM Oradea, uimit şi el de numărul mare al fanilor de acum. În ceea ce priveşte rezultatele, acestea s-au datorat, spun specialiştii, mai ales antrenorului Achim, care a ştiut să formeze echipa, păstrând nume precum căpitanul Nemanja Maric ori Sasha Topcov, dar şi aducând jucători valoroşi, ca Milos Pesic, Silviu Lupusavei ori William Franklin.

Reuşita, spune Birta, a fost posibilă şi datorită sponsorului principal, Gavella, care achită salariile jucătorilor. Fără finanţatori, sportul nu prea are şanse. Iar exemplul cel mai "bun" în acest sens este chiar echipa de baschet feminin Universitatea CSM, care în sezonul 2011-2012 a fost aproape de retrogradare, iar în noua ediţie de campionat a pierdut toate meciurile!

Poloiştii au "ras" tot

2012 a fost din nou un an plin pentru poloişti. Într-un campionat cu opt echipe, CSM Digi Oradea, antrenată de Toth Laszlo, a devenit, în luna mai, pentru a şasea oară campioana României, după ce şi-a lăsat cu mult în urmă principalele adversare: Dinamo şi Steaua. Echipa şi-a adjudecat din nou şi Cupa României iar, graţie unor modificări la nivelul Ligii Europene de Nataţie, s-au şi calificat direct, pentru prima oară, în grupele Ligii Campionilor.

În urma tragerii la sorţi, orădenii au de jucat duble cu echipele A-Hid Szeged, Partizan Belgrad, Spandau Berlin şi Galatasaray Istanbul. În partidele disputate anul trecut, poloiştii au bifat două victorii, terminând anul pe locul III în grupa D, un rezultat destul de bun, căci pentru a se califica în optimi echipa trebuie doar să evite ultimul loc. Următorul meci din Champions League băieţii îl vor juca pe 9 ianuarie, la Istanbul, iar între timp conduc campionatul intern.

02 Kadar Kalman.jpgDe departe cel mai important eveniment din 2012 pentru poloiştii de la CSM a fost participarea, în august, la Jocurile Olimpice de la Londra, cu echipa naţională care a reuşit, după 16 ani, calificarea. Echipa a fost reprezentată de Kadar Kalman (foto), Nicolae Diaconu, Andrei Buşilă, Mihnea Chioveanu şi Alexandru Ghiban. Oraşul a mai avut un "trimis" la JO Londra, pe Ramiro Georgescu, care evoluează la echipa Szolnok din Ungaria. Chiar dacă România n-a depăşit faza grupelor, a înregistrat o victorie importantă, chiar împotriva gazdelor, Marea Britanie.

Trebuie subliniat că CSM Digi nu este singura echipă orădeană de polo care face performanţă. În campionatul 2011-2012, CS Crişul a terminat pentru prima oară între primele patru echipe, iar secţiile de juniori ale clubului şi-au adjudecat titlurile la categoriile lor. Inspirată de performanţele băieţilor, şi echipa feminină de polo a reuşit, în prima ediţie oficială de campionat, eventul.

Departe de Liga I

După ce în vara lui 2011, deşi promovase în Liga I, FC Bihor nu a primit licenţa din partea FRF din motive birocratice, echipa a intrat într-o perioadă de "convalescenţă". 02 Claudiu Niculescu.jpgChiar dacă se bucură încă de susţinere din partea administraţiei locale şi a finanţatorului Marius Vizer, fotbaliştii au terminat campionatul trecut pe locul 8 în Liga II. N-a ajutat nici rotaţia periodică a antrenorilor, căci în 2012 la FC Bihor s-au perindat Iosif Rotariu, apoi Stelian Farcău, urmat de "veşnicul" Gheorghe Ghiţ, iar din septembrie de Claudiu Niculescu (foto), în care fanii şi-au pus degeaba speranţa. Echipa a terminat turul tot pe locul 8, lucru care a dus la încheierea colaborării cu Niculescu şi la rezilierea contractelor cu jucătorii Diarra, Voiculeţ, Petrache şi căpitanul Sergiu Oltean. Pe 8 ianuarie lotul se va reuni, sub bagheta noului antrenor Marian Pană. Poate cu mai mult noroc.

De notat că, totuşi, în 2012, după mai mulţi ani, FC Bihor a avut un jucător selectat la echipa naţională. Este vorba de Adrian Mărkuş, care a participat la un turneu amical în Cipru. Adevărata revelaţie a fotbalului bihorean anul trecut a fost, în schimb, echipa patronată de fostul prefect Gavrilă Ghilea, Luceafărul Felix, care în primul an de Liga a II-a a terminat campionatul pe locul VI. În această ediţie, după ce a renunţat la antrenorul Leo Grozavu, clubul n-a mai avut acelaşi avânt şi, la finalul turului, se clasează pe poziţia IX.

"Phoenix" la fileu

Tot fără un sponsor, echipa de handbal CSM s-a menţinut în prima parte a clasamentului Diviziei A (liga a doua). În ediţia trecută a pierdut barajul de promovare în liga superioară, iar în această iarnă, având în principal jucători locali, formaţia a încheiat turul pe locul IV.

Surpriza anului trecut a fost echipa de volei masculin LPS Bihorul, înfiinţată de antrenorul Rodian Achimescu, care la finalul sezonului 2011-2012, primul în Divizia A2, a reuşit să promoveze în A după ce a defilat în campionat. Era pentru prima oară în ultimii 24 de ani. Echipa care practic se autofinanţează nu a reuşit, însă, să găsească sponsori, şi n-a putut să se înscrie în prima divizie. Dar voinţa nu şi-a pierdut-o şi, în ciuda greutăţilor, conduce detaşat şi actuala ediţie a Diviziei A2.

Medaliaţii orădeni

Chiar dacă nu au mai repetat rezultatele internaţionale din 2011, anul trecut sportivii orădeni s-au remarcat în câteva competiţii importante. Judoka Dan Fâşie, vicecampion mondial în 2011, a participat la Jocurile Olimpice, unde însă a fost învins în turul doi prin ippon de un francez. Tot la judo, Larisa Florian a obţinut medalia de aur la Cupa Europeană de seniori de la Belgrad, dar şi la patru etape din Cupa Europeană de juniori. La competiţia din urmă, şi colega ei de la LPS, Lorena Alexandra Podelenczki, a obţinut două medalii de aur.

La atletism, Ligia Grozav, care în 2011 aducea în Bihor un titlu mondial la săritură în înălţime, a reuşit anul trecut doar o clasare pe locul XI la CM de juniori de la Barcelona, fiind medaliată totuşi cu argint la Balcaniada de juniori I din Turcia. Cornelia Deiac a reprezentat şi ea România la Campionatele Balcanice din Turcia, unde a obţinut argintul la săritura în lungime, fiind şi campioană naţională de sală. Tot la Balcaniadă, atleta Dorina Koroszi a ieşit campioană la proba de 800 de metri.

În 2012, sporturile neolimpice au adus Oradiei două titluri europene la judo kata prin elevii lui Alexandru Chirilă, Iulian Surlă şi Aurelian Fleisz, care au câştigat şi bronzul la CM din Italia. Şi karatistul Marius Ilaş a avut performanţe, obţinând două medalii de bronz la Europenele de kyokushin. La acelaşi stil, Viviana Chirilă a urcat pe locul trei în campionatul continental.

Că au sărutat medalii ori, dimpotrivă, au pierdut în competiţii, sportivii ştiu cel mai bine: un nou an nu înseamnă decât o nouă luptă.


RETROSPECTIVĂ NEAGRĂ
2012 a început cu veşti proaste

02 Pavel Vancea.jpgUn eveniment petrecut în luna ianuarie 2012 a îndoliat lumea sportului bihorean. La 47 de ani, antrenorul de karate Pavel Vancea (foto), preşedintele CS UAMT Oradea, s-a spânzurat în fântâna casei sale, lăsând în urmă soţia şi doi copii. În ciuda firii aparent optimiste, primul campion mondial de karate al României căzuse în depresie şi a scris într-un bilet de adio că "a eşuat ca om", lăsând să se înţeleagă că este măcinat şi de unele probleme financiare ale clubului.

Tot în ianuarie, fostul fotbalist Sorin Cigan, actualmente antrenorul CF Bihorul Beiuş, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce, în 2009, fusese trimis în judecată sub acuzaţia că a încercat să aranjeze un meci între formaţia ACU Arad şi FC Bihor, club la care activase ca fotbalist. Cigan îi ceruse Georghiţei Onu, preşedintele clubului arădean, 30.000 de euro spunându-i că poate să "rezolve" ca FC Bihor să piardă meciul. În pauza partidei, el le-a propus jucătorilor bihoreni, fără succes, bani pentru a accepta "târgul".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
parc in locul stadionului
Concluzia pe care o trag din acest articol e ca mai bine s-ar face parc in locul stadionului municipal; FC Bihor nu mai inseamna, din pacate, nimic
Postat 08 Ianuarie 2013, 12:46 de 0m
si?
Despre medalia de aur la Campionatul National de Baschet juniori( U15) nu se stie nimic? ( daca e sa facem o retrospectiva completa...). Bravo fetelor de la CN Eminescu pentru ca o merita ca si CAMPIOANE !!!
Postat 08 Ianuarie 2013, 11:40 de Cristina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON