URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2021, 07:57

Rețeaua furată: Rețeaua de apă nefinalizată din Beiuș pune în pericol viețile locuitorilor (FOTO / VIDEO)

Rețeaua furată: Rețeaua de apă nefinalizată din Beiuș pune în pericol viețile locuitorilor (FOTO / VIDEO) INTERVENȚII IMPROVIZATE. Aproape de fiecare dată când izbucnește un incendiu în Beiuș, pompierii improvizează. Pe 22 mai, când a luat foc un depozit de substanțe chimice, pompierii au trecut cu furtunurile prin grădina unui localnic pentru a ajunge la o sursă de apă, deoarece hidrantul din apropiere n-a funcționat (Sursa foto: Facebook și ISU Crișana)
Rețeaua furată: Rețeaua de apă nefinalizată din Beiuș pune în pericol viețile locuitorilor (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: captură video Facebook - Damian Militaru)
Rețeaua furată: Rețeaua de apă nefinalizată din Beiuș pune în pericol viețile locuitorilor (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: ISU Crișana)
Rețeaua furată: Rețeaua de apă nefinalizată din Beiuș pune în pericol viețile locuitorilor (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: ISU Crișana)
Rețeaua furată: Rețeaua de apă nefinalizată din Beiuș pune în pericol viețile locuitorilor (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: ISU Crișana)
Rețeaua furată: Rețeaua de apă nefinalizată din Beiuș pune în pericol viețile locuitorilor (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hoţia arde! La propriu. La aproape 15 ani de când fantomatica firmă Top Construct a furat peste 2,5 milioane lei, după ce, cu complicitatea edililor de atunci ai oraşului, a falsificat documente ce atestau finalizarea lucrărilor pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din Beiuş, aceasta e în continuare nefuncţională, fapt ce pune vieţile locuitorilor în pericol.

Hidranţii montaţi nu pot fi folosiţi, iar în cazul unui incendiu, pompierii se descurcă cum pot, luând apă din Valea Nimăieşti sau din piscinele beiuşenilor.

Dosar de top

Cum s-a putut construi o reţea de apă şi canalizare nefuncţională într-un oraş? E rezultatul unei escrocherii comise de compania Top Construct, cu ajutorul edililor, după ce în 2007 a pus mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului şi din bugetul local.

Din totalul sumei, în 2007 şi 2008 firma a încasat aproape 2 milioane lei în baza unor acte măsluite, cum că a finalizat lucrări prevăzute în contract, în realitate neterminate. În plus, folosindu-se de un act fals purtând antetul şi ştampila Primăriei, administratorul Top Construct a lichidat şi depozitul bancar de 750.000 lei reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor. Nu mai puţin de 16 persoane au fost cercetate în dosar, atât funcţionari din Primărie, cât şi reprezentanţi ai firmei, ba şi o directoare de sucursală BRD.

După aproape un deceniu, în iunie 2016, 7 persoane au fost condamnate definitiv pentru înşelăciune şi falsuri şi au fost încarcerate. Între acestea, fostul primar PSD şi fost subprefect al Bihorului, Nicu Silviu Odobasianu (4 ani de detenţie), Viorel Iuhas, fost viceprimar şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor (3 ani şi 10 luni), directorul Top Construct, Ciprian Berindea (5 ani şi 9 luni) şi fostul primar PNL Adrian Domocoş (2 ani şi 1 lună).

Flăcări şi frică

Ce-a rămas în urma lor? O reţea de apă şi canalizare neterminată, care n-a putut fi dată în folosinţă nici până azi. Motivul? "Până în acest moment reţeaua nu a fost preluată de Primărie de la conctructorul iniţial. Nimeni nu a făcut nimic, ea a rămas nefuncţională zeci de ani", spune primarul Beiuşul, Gabriel Popa.

Între timp, CAO furnizează apă prin reţeaua veche. "Noi avem o reţea de 82 kilometri în Beiuş, pe raza căreia se află 330 hidranţi funcţionali. Aşteptăm o hotărâre de Consiliu Local că să o putem prelua şi pe cea nouă", spune directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea, Cristian Popa.

Cert e că în noua reţea sunt cuprinşi 41 de hidranţi amplasaţi de Top Construct, care nu pot fi folosiţi fiindcă nu au apă. S-au făcut mai multe expertize, au fost la faţa locului profesori universitari din Cluj şi Timişoara, dar fără rezultat: în continuare reţeaua este nefuncţională.

Beiuşenii nu sunt afectaţi direct, folosind reţeaua veche, dar le e frică de fiecare dată când în oraş izbucneşte un incendiu. "Când apar flăcări ne rugăm să nu fie într-un loc unde sunt puşi hidranţii reţelei ăsteia. De multe ori pompierii aduc apă din Criş, că n-au de unde altundeva", explică un localnic.

Primarul dă, totuşi, asigurări că reţeaua va putea fi folosită în curând. "În acest moment aşteptăm. Reţeaua este acum în expertiză şi vom constitui o comisie care o va prelua. În cel mult 2 luni o vom preda Companiei de Apă Oradea", promite încrezător Gabriel Popa.

Pericol de explozie

Pompierii cunosc situaţia, de aceea sunt pregătiţi mereu să... improvizeze. În 22 mai, pe strada Horea din centrul oraşului, au fost chemaţi să intervină în incinta unui depozit de substanţe chimice, unde izbucnise un incendiu. Ajunşi la faţa locului, au avut nevoie şi de ajutorul unui echipaj de cercetare şi evaluare chimică, radiologică şi nucleară, existând riscul unei explozii.

În timpul intervenţiei rapide, doi pompieri au încercat în zadar să folosească un hidrant din apropiere, căci nu avea apă. Ca să ajungă la unul funcţional, militarii au fost nevoiţi să treacă prin grădina unui localnic, până la o sursă de apă situată la 140 de metri distanţă, pe strada Cloşca nr. 7, reuşind să stingă flăcările abia după 40 de minute. Din fericire nici o persoană nu a fost rănită, dar au ars 10 tone de azot, 3 tone de nitrocalcar şi 60 de anvelope.

Apă din piscină

Şi la începutul anului trecut, pompierii din Beiuş au apelat la metode ingenioase pentru a stinge un incendiu izbucnit în cartierul construit de fundaţia Habitat pentru Umanitate unde locuiesc familii sărmane.

Echipajele nu au putut folosi nici atunci hidranţii din apropiere pentru a stinge flăcările care au cuprins două case, astfel că, pentru a asigura continuitatea refulării apei, au alimentat autospecialele cu apă dintr-o piscină şi din Valea Nimăieşti. În final, focul a fost lichidat după o oră şi jumătate, fără ca nimeni să fie rănit. Dar oare cum va fi data viitoare?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hoţia arde!
In capitalism profitul e binevenit,chiar binecuvintat.Iata cum da domnul profituri de la 8 la 19 milioane lei firmei CAO [ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ]. Dupa care ne k_k_m pe noi ca Binsu' n-are apa,asteptam sa ispaseasca puscaria respectivii... Nu se gasesc 2-3 milioane sa cirpeasca "reteaua furata".
Postat 04 Iunie 2021, 10:49 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON