Pedepse grele, date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, joi, în mega-dosarul Top Construct. Cazul priveşte o escrocherie comisă de compania cu acelaşi nume după ce, în 2007, a reuşit să pună mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane de lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului şi din bugetul local.
Din suma totală, Top Construct a încasat, în perioada 2007-2008, aproape 2 milioane de lei în baza unor documente falsificate, care atestau finalizarea unor lucrări prevăzute în contract, în realitate neexecutate. În plus, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, administratorul Top Construct a lichidat şi depozitul bancar de 750.000 lei reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor.
Nu mai puţin de 16 persoane au fost cercetate în dosar, atât funcţionari din Primărie, cât şi reprezentanţi ai firmei, şi chiar o directoare de sucursală BRD, care a lichidat contul de bună garanţie fără să verifice veridicitatea documentului şi în absenţa vreunui reprezentant al Primăriei Beiuş.
Edili după gratii!
După mai bine de 4 ani de la descoperirea fraudei, fostul primar Nicu Silviu Odobasianu (foto) a fost condamnat, joi, la 4 ani de închisoare cu executare, pentru infracţiuni precum înşelăciune şi uz de fals. Patronul firmei Top Construct, Ciprian Berindea, a încasat 5 ani şi 9 luni după gratii, pentru infracţiuni ca instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale.
Nicolae Virgil Pancu, şef de lucrări al firmei Top Construct Grup, a primit 4 ani şi 4 luni închisoare, pentru complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, Gelu Laurenţiu Hasan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Beiuş, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru complicitate la înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Emil Gheorghe Oaie - pe atunci şef Serviciu Investiţii (acum simplu funcţionar) - a fost condamnat la 4 ani şi 2 luni închisoare, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
PSD-istul Viorel Iuhas, fost viceprimar şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, acum director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, a încasat 3 ani şi 10 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
La fel, dirigintele de şantier Nicolae Sotoc a încasat 4 ani închisoare cu executare, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Pentru comunitate
Contabila şefă şi directoarea economică a Primăriei Beiuş, Maria Ioana Nicolae, a primit 2 ani, 10 luni şi 20 de zile închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii. Tot cu suspendare, la câte 2 ani şi 3 luni, au fost condamnaţi, pentru infracţiuni de neglijenţă în serviciu, fals intelectual, şi membrii comisiei de recepţie: Gigel Mihailovici (acum pensionar), Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş şi Octavian Codreanu (fost consilier local).
La fel, Adrian Domocoş, actualul primar, suspendat, al Beiuşului, aflat în arest la domiciliu într-un alt dosar, a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Şi fostul viceprimar, acum deputat, Gheorghe Costin, a încasat 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare, pentru înşelăciune şi fals în declaraţii sub semnătură privată.
O altă inculpată din dosar, Iancu Olimpia Mirela, director al BRD Oradea – Agenţia Gojdu, a fost condamnată la 1 an cu suspendare, pentru complicitate la înşelăciune.
Tuturor celor condamnaţi cu suspendare li s-a aplicat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi şi au fost obligaţi fiecare la 60 sau 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Să plătească
Instanța s-a pronunțat și în privința sumelor pe care inculpații sunt obligați să le plătească. Astfel, Odobasianu, Berindea, Pancu, Hasan, Maria Nicolae, Oaie, Iuhas, Matei şi Sotoc au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 82.528,90 lei respectiv 385.463,02 lei către Ministerul Mediului.
De asemenea, cele 9 persoane, împreună cu Gigel Mihailovici, Maria Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş şi Octavian Codreanu vor achita, în solidar, 14.563,92 lei către Primăria Beiuş.
Domocoş, Costin, Berindea, Pancu, Hasan, Maria Nicolae, Oaie, Matei şi Sotoc au mai fost obligaţi la plata sumei de 144.978 lei către Ministerul Mediului. Administratorul Top Construct, Ciprian Berindea şi Olimpia Iancu, directoarea de la BRD vor mai achita Primăriei Beiuş suma de 758.025 lei.
Magistraţii dispus menținerea sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor până la plata despăgubirilor la care au fost obligați, dar și a cheltuielilor judiciare, între 10.000 lei și 18.000 lei după caz.
Sentinţa dată joi de Curtea Supremă nu este definitivă, ci poate fi atacată prin apel.
Citiţi detalii despre acest caz în articolele:
Deputatul Costin bifează prima realizare din mandat: un dosar la DNA, alături de primarul Beiuşului
Fostul subprefect PSD Nicu Odobasianu, reţinut de DNA
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.