URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Deputatul Costin bifează prima realizare din mandat: un dosar la DNA, alături de primarul Beiuşului

Deputatul Costin bifează prima realizare din mandat: un dosar la DNA, alături de primarul Beiuşului ABONAT LA DNA. Chemat toamna trecută să dea cu subsemnatul pentru şpăgile colectate "pe fundaţie", primarul Adrian Domocoş a ieşit ud leoarcă din sediul DNA Oradea, dând însă vina pe căldură. Acum trebuie să dea socoteală şi pentru afacerea "Top Construct", un subiect cel puţin la fel de fierbinte... Oare deputatul Gheorghe Costin (foto dreapta) ce explicaţie va avea?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nume noi în dosarul deschis de DNA Oradea după un "tun" de 2,2 milioane lei primit de Primăria Beiuş de la SC Top Construct SRL, firmă care a încasat în perioada 2007-2008, cu avizul administraţiei locale, plata pentru o reţea de apă şi canalizare făcută doar pe hârtie.

Iniţial, procurorii au pus sub învinuire 16 persoane, iar fostul subprefect Silviu Odobasianu, primar al Beiuşului până în 2008, a şi fost reţinut. Săptămâna trecută, numărul protagoniştilor a sporit cu alte două nume sonore: deputatul liberal Gheorghe Costin, fost viceprimar, şi colegul său de partid, primarul Adrian Domocoş, au fost învinuiţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune pentru care pedeapsa minimă e 10 ani de închisoare!

Ţeapă de Top

Escrocheria Top Construct Grup a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL încă de acum trei ani. Firma înfiinţată în 2007 de Ciprian Berindea şi de avocata Urbanovici Erzsebet a reuşit să pună mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului şi din bugetul local.

Din suma totală, Top Construct a încasat în perioada 2007-2008 aproape 2 milioane lei, în baza unor documente falsificate care atestau finalizarea unor lucrări prevăzute în contract, dar în realitate neexecutate. Mai mult, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, administratorul firmei a lichidat şi depozitul bancar de 750.000 lei, reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor.

Odobasianu în arest

Frauda a fost descoperită de Camera de Conturi Bihor la sfârşitul anului 2009. Auditorii au stabilit că societatea a finalizat doar puţin peste 10% din lucrările contractate şi, suspectând implicarea edililor în fraudarea fondurilor publice, în ianuarie 2010 i-au sesizat pe procurorii Parchetului Bihor, care au trimis documentele colegilor de la DNA Oradea, competenţi să ancheteze primarii de municipii.

04 Silviu Odobasianu.jpgDupă doi ani de expertize, audieri şi corespondenţe, în acest an, pe 22 februarie, procurorii au stabilit prejudiciul total la suma de 2,2 milioane lei şi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a fostului primar Silviu Odobasianu (foto), alături de omul de afaceri Ciprian Berindea, ambii bănuiţi că au fost "actorii principali" ai tunului. Fostul edil pentru că a plătit bani pe nimic, celălalt pentru că i-a încasat necuvenit. Anchetatorii au cerut şi arestarea tandemului, însă cererea le-a fost respinsă, cei doi primind doar interdicţie de a părăsi ţara.

Jaf PSD, preluat de liberali

Ulterior, au fost puse sub învinuire şi alte persoane, în mare parte angajaţi ai Primăriei care şi-au pus semnătura pe documentele ticluite de reprezentanţii firmei, printre care Nicolae Pancu, şef de lucrări al Top Construct, Ioan Matei şi Nicolae Sotoc, diriginţii de şantier, Maria Ioana Nicolae, şef Serviciu financiar, Gelu Hassan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei, Emil Oaie, fost şef al Serviciului investiţii, membrii comisiei de recepţie - Olivier Negrău, Gigel Mihailovici, Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Octavian Codreanu - alături de preşedintele comisiei, fostul viceprimar Viorel Iuhas, acum director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri. A fost pusă sub urmărire penală şi directoarea agenţiei BRD care i-a eliberat lui Berindea banii blocaţi în depozitul de garanţie de bună execuţie, fără să verifice veridicitatea documentului de care s-a folosit acesta.

Demersurile s-au dovedit, însă, doar o primă etapă a anchetei. Pe 13 martie a.c., procurorii DNA au descins la Beiuş, unde au percheziţionat sediul Primăriei şi locuinţa actualului primar, Adrian Domocoş, ridicând unităţi de calculator şi documente legate de contractul cu Top Construct. La vremea respectivă, Domocoş a negat că ar fi avut vreo implicare, susţinând că domiciliul şi biroul i-au fost vizitate de procurori "pentru a se asigura că nu s-au sustras documente".

Realitatea era, totuşi, alta. Magistraţii descoperiseră că "afacerea" a continuat şi în mandatul edilului liberal care, deşi avea cunoştinţă că firma nu a respectat contractul încheiat cu fosta administraţie PSD, în septembrie 2008 a reînnoit contractul şi, în plus, cu complicitatea viceprimarului de la acea vreme, Gheorghe Costin, acum deputat PNL, a facilitat noi plăţi către firmă.

Alt primar, aceeaşi ţeapă

Din totalul de 2,2 milioane lei, la cât a fost apreciat întregul prejudiciu, lui Domocoş şi lui Costin li se impută 456.000 lei, adică suma pe care edilii au solicitat-o şi obţinut-o de la Ministerul Mediului în septembrie 2008 în baza unor documente măsluite ce atestau că Top Construct executase noi lucrări. Evident, totul era doar pe hârtie, căci firma nu făcuse nimic. Banii suplimentari obţinuţi au fost depuşi, ca măsură de precauţie, tot în contul de garanţie de bună execuţie, de unde, însă, împreună cu garanţia, administratorul Ciprian Berindea i-a ridicat în baza unui document contrafăcut.

Ca urmare, pe lângă cele 16 persoane învinuite deja, miercurea trecută, procurorii i-au chemat şi pe Adrian Domocoş şi Gheorghe Costin la DNA Oradea pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că sunt şi ei învinuiţi în dosar. Ambii sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă pedepsită cu închisoare între 10 şi 20 de ani. În cazul ambilor, procurorii au adăugat şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar la Costin şi fals în declaraţii.

Probe ascunse

Mecanismul prin care s-a derulat escrocheria a fost descris procurorilor, spun sursele BIHOREANULUI, chiar de unul dintre cei implicaţi, Ioan Matei, dirigintele de şantier pus să supravegheze lucrările şi care şi-a recunoscut greşeala de a fi intrat în circuitul pus la cale de patron şi supervizat de edili. "Berindea l-a determinat pe angajatul său Nicolae Pancu să întocmească situaţii de lucrări false, înscrisuri certificate apoi de diriginţi de şantier şi folosite de primar şi de viceprimar pentru a obţine fonduri de la Minister", a explicat sursa citată.

Frauda a fost dovedită şi de actele găsite la percheziţiile făcute la Primărie şi la domiciliul lui Domocoş, documentele demonstrând implicarea funcţionarilor în falsurile folosite de conducerea instituţiei. Rapoartele încheiate de funcţionarii care urmăreau investiţia, făcute în anii 2008 şi 2009, consemnau sumele plătite, lucrările care erau executate şi care nu. "Încă de atunci, reprezentanţii Primăriei stabiliseră un prejudiciu de 1,1 milioane lei, bani plătiţi din fonduri publice pentru lucrări nerealizate. Actele au fost ascunse de funcţionari, care au predat la solicitările noastre doar ce au vrut ei, dar au fost găsite în calculatoarele instituţiei, cu ocazia percheziţiilor informatice", a mai arătat sursa BIHOREANULUI.

Când politicienii tac...

Procurorii DNA au descoperit, de asemenea, că Top Construct a ataşat la facturile pentru lucrările fictive şi contracte de depozitare a unor materiale de construcţii care, la rândul lor, s-au dovedit false. "În actele depuse spre decontare, era vorba de mărfuri de câteva sute de mii de lei. În realitate, au fost cumpărate doar 54 de ţevi", explică sursa.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit deja sechestru pe bunurile celor 16 persoane puse sub învinuire în prima fază, iar acum intenţionează să pună "sigiliu" şi pe proprietăţile primarului Domocoş şi ale deputatului Costin. Asta însă numai după ce amândoi vor fi audiaţi. Ce au de zis politicienii, nu e clar. BIHOREANUL a încercat să discute cu ei pe marginea acuzaţiilor, însă n-au răspuns nici la telefon şi nici la mesajele care le-au fost trimise. De altfel, cei doi au refuzat să facă vreo declaraţie şi la DNA, cerând o amânare, ca să-şi poată pregăti apărarea. Chestiune, după cum se vede, nu tocmai uşoară...


ANUL ŞI DOSARUL
Şpăgi pe fundaţie

În toamna anului trecut, primarul Adrian Domocoş a mai fost pus sub învinuire într-un dosar al DNA Oradea, pentru luare de mită şi spălare de bani, fiind acuzat de colectarea de şpăgi prin propria fundaţie.

Procurorii au descoperit că ONG-ul edilului, Asociaţia Fortuna Beiuş, a beneficiat de sponsorizări de la mai mulţi investitori care aveau nevoie de autorizaţii din partea Primăriei, printre aceştia numărându-se şi patronul cunoscutei firme Unicarm, Vasile Lucuţ, care şi-a ridicat în centrul Beiuşului un magazin fără acte, făcând în schimb donaţii generoase. Procurorii DNA au găsit patru contracte de sponsorizare, în valoare totală de 59.000 lei, întocmite de Lucuţ în beneficiul asociaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Bine PNL si Cornelus.
Multumim Domnule Conel Popa pentru prestatia PNL Bihor. Intelegem ca si dosarul lui Domocos va fi trecut sub pres.
Postat 23 Mai 2013, 15:46 de Ionica
HOTUL DE LA A.R.R
HOTUL PETI =HOTUL NR. DIN BIHOR ,UN TEPAR DATOR VANDUT LA TOATA LUMEA ,ACUM MAI NOU MARE SPAGAR SI CAMATAR! ALO POPA CORNEL SE AUDE ZGOMOT DE CATUSE , ATENTIE MARE!
Postat 15 Mai 2013, 22:47 de ROVIGNETA
HOTII
Sa se termine odata cu hotii astia din pnl= hotie
Postat 15 Mai 2013, 20:48 de COCO
Pregatiti niveaua !!!
Pregatiti niveaaauuuaaaa ! Fetitele din puscarie va asteapta cu drag , Domocos, Odobasin si Costin !!!
Postat 07 Mai 2013, 13:37 de Penele moi
rusine CORNEL POPA
SA PLECE NENOROCTUL DE "CORNEL POPA" de la conducerea P.N.L - Bihor
Postat 06 Mai 2013, 15:31 de coco
felicitari
felicitari domnule cornel popa pentru promovatii dumneavoastra, asa ne trebuie daca credem in toti borbasii....cornel popa, domocos, costin, alin peti, coras, si mai sunt destui lingai
Postat 05 Mai 2013, 18:55 de domi
tot domocos
deci primele doua comentarii sunt cele mai tariiiiiiiiiiiiiiiiii, bravo
Postat 04 Mai 2013, 22:06 de domocos
Asa primar ,asa frate, asa mama
Raveica Pop , scumpa si draga mama a edilului Domocos ,mai saptamanile trecute a participa de una singura la licitatie pentru cumparare de teren la Budureasa cu 1 leu / mp ! asta da , alta afacere ! Ce sa mai zicem ca fratele primarului a primit loc de casa in Beius pe drumul inspre Mizies ,pe care teren si-a tras o casa cu etaj in sase luni de zile ,in care si locuieste deja . Apoi binenteles nelipsita Raveica Pop mama Edilului nu putea sa fie mai prejos ,asa ca si dansa a primit un loc de casa langa fratele primarului ,care are deja construita fundatia . Asta da tupeu ! dupa toate hotiile mai au curajul sa fure incontinuare ! de fatada vor sa para ca tot ce se vorbeste sunt nascoceli si ca doar ei sunt cinstiti ,au firma , au muncit nu au dormit ca altii !
Postat 04 Mai 2013, 14:53 de Raveica
PRINTRE AVERILE LUI DOMOCOS
Doar , doar , scapa Beiusul de hoti ! binenteles cu ajutorul DNA-ului ,a justitiei , care sa pare nu se mai lasa inluentata de mai marii politicieni ! aviz Popa si gasca lui de hoti , care furau pentru ei si pentru el din banii publici . Speram sa-l inchida odata pe faimosul de Domocos ,un parlit, parvenit, care nici haine de schimb (seara spala treningul si dimineata il imbraca din nou) crestea porci la scumpa-i sotie Catita la Nimaiesti ,acum e mare bogatan in patru ani ! Sa vedeti ca nici Catita nu s-a lasat pana ce nu si-a pus la punct si casa parinteasca de la Nimaiesti ,ca doar nu se stie niciodata ce ganduri mai poate avea scumpul sot , s-a asigurat si ea . Oare din ce bani si-a modernizat casuta din Nimaiesti ?ca doar mama soacra ,hai sa fim seriosi .....din ce ? Ori asa se ascund banii !!! La adica nu e casa edilului ,nu ??????? vai de capul lor !
Postat 04 Mai 2013, 14:40 de catita
INFRACTORII U.S.L.
AM VOTAT U.S.L. ,S-A SCHIMBAT CEVA ,TRAIM CUMVA MAI BINE ,SI-AU INSTALAT TOTII SPAGARII SI HOTII IN FUNCTII ,VEDETI BINE CE OAMENI ARE POPA CORNEL IN JURUL SAU ,NUMAI PENALI SI INFRACTORI .JOS CU U.S.L. ,NE-AM SATURAT !
Postat 04 Mai 2013, 02:22 de U.S.L.
viata de lux
pai nu e de mirare ca luxul si bogatiile acestor oameni si nu numai de cum ajung mari politicieni trebuie sa vina de undeva si rapid nu din acel salariu doar ca exista o zicala "ulciorul merge de multe ori la apa dar tot se sparge odata" dar acum se pregatesc cei doi de zilele binsului.....de tot rasul, mi-ar fi rusine sa ies intre oameni....
Postat 03 Mai 2013, 10:04 de stiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON