URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2010, 11:35

Escrocheria Top Construct

Escrocheria Top Construct ORAŞ ÎN RĂZBOI. Tras pe sfoară de o firmă care a fugit cu banii şi a lăsat oraşul ca după bombardament, edilul Beiuşului, Adrian Domocoş (medalion), a pornit propria bătălie. Inventariază tranşee, face plângeri penale şi aleargă după vinovaţi. Care, însă, nu mai sunt de găsit...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce companii de prestigiu se luptă pentru supravieţuire, patronii unei firme obscure, Top Construct Grup SRL, au reuşit să pună mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane de lei, din care nu a realizat nici jumătate. Apoi au dispărut. Nu înainte să deconteze lucrări fictive de peste 1,1 milioane de lei şi să fure de-a dreptul alţi 750.000 de lei.

Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, n-a avut ce face decât să-i reclame la Parchet. Prejudiciul va fi, însă, greu de recuperat, fiindcă respectivii, Ciprian Berindea şi avocata Urbanovici Erzsebet, sunt unşi cu toate alifiile. Cea din urmă are deja o condamnare la închisoare de 10 ani, tot pentru înşelăciune, după ce s-a întăbulat fraudulos pe terenuri de 3 milioane de euro...

Şi mai interesant e, totuşi, că afacerea s-a derulat cu complicitatea foştilor edili ai Beiuşului, primarul Silviu Odobasianu şi viceprimarul Viorel Iuhas. Dezvăluirea a fost făcută chiar de dirigintele de şantier pus să semneze deconturile false. Motivul? Era campanie electorală, iar cei doi PSD-işti voiau să-şi mulţumească sponsorii şi votanţii!

Firmă din... Top

Întreaga poveste a început în 2007, când Ciprian Berindea şi avocata Urbanovici Erzsebet au abandonat afacerile imobiliare care le-au adus numai probleme, trecând la construcţii. Numele bărbatului apăruse, până atunci, în retrocedarea dubioasă, la Oradea, a unei clădiri din strada Gheorghe Şincai, dar şi în unele achiziţii de terenuri din cartierul Grigorescu, făcute pe-o mână cu alt afacerist controversat, Adrian Mihuţ. Asociata sa, avocata Urbanovici Erzsebet, e şi mai cunoscută. Reclamată de mai multe ori pentru falsificarea unor acte cu care s-a împroprietărit pe locuinţele unor vârstnici, femeia a fost condamnată anul trecut la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune fiindcă s-a întăbulat fraudulos pe terenuri de peste 3 milioane de euro din Parcul Industrial Oradea.

Cei doi au înfiinţat în 2007 sereleul Top Construct Grup şi i-au stabilit un obiect de activitate cât se poate de serios: construcţii de autostrăzi, drumuri şi aerodroame. Apoi au făcut o vizită în Ungaria, de unde s-au întors cu trei parteneri care să le dea credibilitate, după care s-au înfiinţat la o licitaţie organizată de Primăria Beiuş pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare, lucrare evaluată la 4,5 milioane lei şi finanţată de Guvern. Culmea, au câştigat. Membrii comisiei conduse de Laurenţiu Hasan, şeful Serviciului de investiţii din Primăria Beiuş, nu au stat să verifice bonitatea firmei abia înfiinţate ci, încântaţi că oferta era cu mult sub a contracandidaţilor şi că lucrarea urma să fie finalizată în timp record, au semnat contractul de execuţie pe 17 octombrie 2007.

Precauţie

Obligaţi să protejeze banii statului, reprezentanţii Primăriei şi-au luat şi câteva măsuri de precauţie. L-au angajat pe Nicolae Sotoc, fostul director tehnic al Consiliului Judeţean, patron al firmei de management, consultanţă şi dirigenţie de şantier Subtil Construct SRL, ca să verifice lucrările şi cantităţile de materiale înscrise de Berindea şi Urbanovici pentru decontare, plăţile urmând să fie făcute doar în baza semnăturii lui.

Tot pentru prudenţă, Top Construct a fost obligată să depună la BRD Beiuş o garanţie de bună execuţie a contractului. În cont urmau să fie virate 5% din valoarea facturilor încasate de la Primărie şi, potrivit clauzelor contractuale, banii puteau fi retraşi doar cu acordul administraţiei locale ori în baza unei hotărâri judecătoreşti.

Furăciuni cu voia dirigintelui

Măsurile preventive au fost, însă, zadarnice. Deşi stabilise termenul de execuţie la 12 luni, Top Construct nu a terminat lucrările nici până azi şi, mai grav, firma a dispărut! Asta nu înainte să încaseze mai bine de jumătate din cele 4,5 milioane de lei.

"Am descoperit problemele la scurt timp după ce am venit în funcţie şi am verificat unele facturi aduse spre decontare. Unele lucrări nu erau finalizate şi, totuşi, au primit bun de plată de la dirigintele de şantier, Ioan Matei, angajat de Subtil Construct să supravegheze lucrările", explică actualul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş.

Deşi descoperirea trebuia să-i dea de gândit, Domocoş a lăsat firma să continue lucrările. Mai mult, în octombrie 2008, când termenul a expirat, l-a reînnoit pentru încă un an. "Prelungirea s-a făcut cu acceptul Ministerului Mediului, finanţatorul investiţiei. Pentru a ne proteja, ultimele două facturi din 2008 au fost plătite doar parţial, iar restul banilor au fost viraţi în contul de garanţie de bună execuţie, de unde se puteau ridica doar cu acordul nostru şi numai după verificarea lucrărilor", spune primarul. La scurt timp, însă, Berindea şi-a retras utilajele, lăsând oraşul plin de şanţuri.

Garanţie "executată"

07 Adrian Domocos.jpgRăul fusese făcut. Potrivit unui audit al Curţii de Conturi de la finele anului 2009, din lucrările decontate către Top Construct Grup în 2008, 87% erau nefinalizate, iar suma plătită pe deconturi false depăşea 1,1 milioane de lei. Drept urmare, inspectorii au solicitat primarului Adrian Domocoş (foto) să recupereze banii şi să-i returneze bugetului de stat. "Am cerut firmei să restituie sumele şi, totodată, să-şi dea acordul pentru ridicarea celor 750.000 de lei care se mai aflau în contul de garanţie. Numai că adresele noastre au rămas fără răspuns", susţine edilul.

În decembrie 2009, primarul s-a adresat Tribunalului Bihor, solicitând, pe lângă banii plătiţi în plus, şi deblocarea contului de garanţie de la BRD Beiuş. Înainte de prima înfăţişare, stabilită pentru 29 mai anul acesta, Domocoş a cerut băncii un extras pentru a vedea soldul contului. Surpriză, din depozit dispăruseră fix 750.000 de lei!

"Banii fuseseră ridicaţi chiar de Berindea, care a prezentat o adresă trimisă, chipurile, de Serviciul Financiar al Primăriei. Un fals grosolan, de la numărul de înregistrare şi ştampilă, până la semnătura şi numele funcţionarului care ar fi emis-o", susţine primarul.

Să răspundă

Edilul e convins că, pentru frauda comisă, Berindea a avut complici atât la Primărie, cât şi la dirigentele de şantier şi la bancă. Ca atare, pe lângă procesele civile, a reclamat cazul şi la Parchet, solicitând tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi.

Nici Curtea de Conturi nu s-a oprit la simplele constatări. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Bihor, Dorel Moţiu, în urmă cu două săptămâni conducerea Curţii a transmis auditul procurorilor, care au început o anchetă. "Urmează să se stabilească persoanele responsabile de comiterea fraudei şi, la final, se vor dispune măsurile legale care se impun", a declarat procurorul Moţiu.

La comandă politică

Interpelat de BIHOREANUL, Nicolae Sotoc, fostul director al CJ, acuzat de complicitate la fraudă, a aruncat întreaga răspundere spre subalternul său, inginerul Ioan Matei, angajat să supravegheze lucrările. "Semnăturile îi aparţin lui Matei. L-am şi chemat în instanţă, să lămurească problema", susţine Sotoc.

La rându-i, inginerul recunoaşte că a semnat pentru deconturi false dar pretinde că a făcut-o atât la cererea executantului, adică a lui Berindea şi Urbanovici, cât şi la comanda beneficiarului, mai precis a fostei conduceri a Primăriei Beiuş, care a deturnat banii pentru campania de alegeri locale!

"Toate discuţiile s-au purtat între Top Construct şi Primărie. Pe mine mă suna vicele Viorel Iuhas să semnez, chiar dacă lucrările nu erau executate, iar muncitorii erau trimişi în alte părţi, pentru că veneau alegerile şi avea nevoie de voturi. Cum s-au decontat şefii Primăriei cu patronii firmei nu ştiu. Şi nici ce lucrări s-au făcut ori valoarea lor", susţine Matei, care crede că a "picat de fazan".

Prea cinstiţii de la PSD

07 Viorel Iuhas.jpgDacă iniţial nici nu-şi amintea de afacerea Top Construct, fostul viceprimar al Beiuşului, Viorel Iuhas (foto), şi-a revenit din amnezie când BIHOREANUL i-a prezentat toate detaliile. A negat, însă, vehement orice implicare în decontările false.

"N-am cerut nimănui să semneze pentru lucrări neefectuate. Nici eu, şi nici colegul meu, primarul Silviu Odobasian. Este o minciună. Dacă ar fi aşa cum spune Matei, am fi fost traşi la răspundere. Dar Curtea de Conturi nu a stabilit nicio responsabilitate în sarcina noastră", s-a apărat fostul vice.
Încercând să recupereze paguba, actualul primar a angajat o firmă de avocatură şi a cerut sechestru pe bunurile Top Construct. Slabe şanse, însă. BIHOREANUL a descoperit că sediul societăţii, un apartament din Oradea, din strada Tudor Vladimirescu 36, e deja scos la licitaţie pentru datorii la bănci, iar celelalte active au fost ascunse de cei doi patroni.

Pe de altă parte, Domocoş a delegat o comisie din Primărie care să evalueze situaţia lucrărilor, urmând să organizeze o nouă licitaţie, pentru finalizarea investiţiei. Cine ştie ce secrete mai dezgroapă, cu damf de campanie electorală...


PRINŞI
Aceeaşi Mărie, altă Primărie

Primăria Beiuş nu a fost singura care s-a ars cu Ciprian Berindea şi Urbanovici Erzsebet. Tot în 2007, Top Construct s-a înscris şi la licitaţia organizată pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare de Primăria Olcea, câştigând, la fel ca la Beiuş, cu o ofertă subevaluată. "Ulterior am reziliat contractul cu ei", spune primarul comunei, Flore Bocşe, refuzând să discute despre motivele "divorţului".


PATROANĂ PENALĂ
Avocată condamnată

07 Urbanovici Erzsebet.jpgUrbanovici Erzsebet (foto), fostă Szentivanyi, a fost trimisă în judecată în 2006, de procurorii DIICOT, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fiind acuzată că s-a folosit de falsuri pentru a revendica în zona Parcului Industrial Borş un teren de 10 hectare, evaluat la peste 3 milioane de euro.

Urbanovici a studiat dosarele din Arhivele Naţionale, găsind acte de proprietate ale unor persoane cu nume similare celor purtate de persoanele pe care ea le-a moştenit după ce a îngrijit un pensionar. A falsificat actele pentru ca datele să coincidă, iar apoi a solicitat Comisiei de fond funciar a comunei Borş să-i restituie terenurile.

În 2008, Urbanovici a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 10 ani de închisoare şi plata unor despăgubiri de 740.000 euro faţă de Primăria Borş, însă sentinţa nu e definitivă. Procesul continuă la Curtea de Apel Oradea, dezbaterile fiind amânate de zeci de ori, la cererea femeii, sub diverse pretexte. Între timp, Urbanovici şi-a finalizat studiile de drept şi chiar a reuşit să intre în avocatură, în Baroul Dâmboviţa!

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
TE PUP......TE PUP
D-le Odobasian, vezi ce ai patit daca nu ai stiut cand sa te orpesti? Ai crezut probabil ca e ca pe vremea cand erai mare si tare la Infratirea si iti bateai joc de toti sefii, cu toate ca tu erai prost gramada, meserie ZERO, numai gura mare. Mai mare mincinos nu este pe toata zona Beiusului. Sa te vedem cum te scoti , daca esti de vina sa platesti cu toata gasca.
Postat 23 Februarie 2013, 14:25 de ANA
hotul de Domocos
Vedeti ce mutra are Domocos asta? de bandit in toata regula ! asa este si la propriu si la figurat : un excroc ! hot, betiv, * ! vai si-amar de beiuseni ce au ajuns sa se increada intr-un astfel de om ! pacat beiusenilor ca nu va treziti nici acum pana cand va pune la intrare in Beius pancarda cu SRL DOMOCOS ! case , bijuterii, alte bunuri , ceas ROLEX de 50000 euro , de unde ? cand era profesor de sport avea un trening de fas bleumarin ,pe care poate il spala seara si-l lua din nou dimineata ! ce a fost si ce a ajuns in doar cativa ani ! el poarta un ceas pe mana cat valoreaza doua apartamente cu doua camere ! altii sunt executati silit de banca pentru 25000 euro ! speram ca DNA sa-si faca datoria pana la capat ,caci dansul se lauda ca si-a rezolvat problemele si ca DNA nu are decat sa tot caute ca tot nu-i vor gasi nimic ,el este corect si cinstit ,adica totul este OK !
Postat 21 Februarie 2013, 22:54 de dinu
Caracatita si institutile ale statului
Pai eu nu am inceredere in institutile ale statului fiindca aici vorba de zeci de millioane de euro si cine stie care este adavarul cu Urbanovici ,poate sa fie dansa numai o victima din cauza ca care a mostenit averi prea banoasa, Am un priten care a mostenit o casa langa muzeu acu 8 ani , mostenea daca chiriasul nu punea mana pe el. La urma urmei cine a mostenit cu acte false casa de 500 000 de euro oare? Un chirias care din acesti bani avea s-a plateasca coruptiilor mafiotilor din diferite organe si institutii ale statului.
Postat 27 August 2010, 14:49 de Cattani
STRIGA HOTUL !?
Se vede treaba ca lui Domocos nu i-a ramas nimic de muls din acest contract altfel statea linistit. Cata vreme il aveti pe buhaitul si curvarul asta la primarie ,vai voua beiusenilor ! Era unul ,unchiul lui ,care spunea ca \"dintr-un betiv si o c...va nu iese decat o lichea...\" ...sau...\" Cornel nu face decat sa schimbe un betiv cu altul \"....Doamne iarta-l ,avea dreptate...!
Postat 26 Iulie 2010, 19:12 de BUREBISTA
ceva obisnuit
cit timp numirile la politie ,DNA,procuratura si judecatorii se fac politic sau pe criterii de rudenie banii contribuabililor vor ajunge la tot felul de borfasi si toate pierderile vor fi platite de cetateni,restul sint vorbe in vint,adevarul e ca sintem condusi de oameni lipsti de bun simt si de o moralitate indoelnica
Postat 19 Iulie 2010, 12:31 de luky
Hotie generalizata.
Fura Odobasian, fura Iuhas, fura Domocos, fura toti la Primaria Beius.Dar, unde nu se fura in Romania?
Postat 18 Iulie 2010, 11:51 de Beiusean.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON