URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2015, 19:53

Reţeaua consultanţilor care aranjau licitaţiile primăriilor din judeţ, trimisă în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea au înaintat, marţi, Tribunalului Bihor, dosarul deschis pe numele consultantului financiar Christian Hornung şi al celor cinci complici ai săi, Ioan Cotoroi, administratorul unei unor firme de consultanţă financiară, proiectantul Beko Andras şi trei băimăreni, Andras Zoltan, Lukkel Iosif, respectiv Şuta Vasile.

Potrivit unui comunicat de presă făcut public miercuri de Biroul de presă al DNA, cele şase persoane au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, şantaj şi spălare de bani.

Din ancheta efectuată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA împreună cu ofiţeri ai DGA Bihor şi cu suportul de specialitate al SRI, reiese că gruparea s-a constituit în 2011 şi a acţionat până în cursul lunii decembrie 2012 pe raza judeţelor Bihor şi Maramureş, fiind organizată pe paliere. 

"În cadrul grupării infracţionale exista o disciplină internă, o ierarhizare şi o specializare pe domenii de activitate a membrilor, aceştia având roluri şi sarcini prestabilite, existând totodată o premeditare, organizare şi supraveghere atentă a activităţilor infracţionale desfăşurate, în vederea realizării scopurilor ilicite propuse", se arată în comunicat.

Concret, în perioada 2010 - septembrie 2013, Hornung s-ar fi prevalat de influenţa avută asupra primarilor din trei comune bihorene şi asupra membrilor comisiilor de licitaţie şi a pretins de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, 5.283.805 lei, din care a şi primit 988.546 lei.

În schimbul banilor, consultantul a promis că va rezolva "o bună colaborare" cu autorităţile locale "prin asigurarea unui circuit rapid al documentelor, prin acceptarea situaţiilor de lucrări şi prin plata facturilor în cel mai scurt timp şi, de asemenea, să declare drept câştigătoare a licitaţiilor organizate pentru proiectele respective o firmă a unuia dintre oamenii de afaceri", se precizează în informarea DNA.

În aceeaşi perioadă, zic procurorii, Hornung l-a constrâns pe unul dintre denunţători să-i plătească 606.176 lei (ca diferenţă dintre suma totală pretinsă de 790.000 lei şi suma deja achitată în contul societăţii comerciale controlată de inculpat, respectiv suma de 183.830 lei), ameninţându-l că, în caz contrar, nu va mai putea termina lucrările.

"Inculpatul l-a ameninţat pe denunţător că va efectua demersuri pentru a nu-i mai fi perfectată nicio formalitate necesară pentru a putea finaliza lucrările, că va discuta cu dirigintele de şantier să nu semneze fazele de lucrări şi că, în consecinţă, nu-i vor mai fi decontate celelalte lucrări realizate în cadrul unuia dintre proiecte", se spune în comunicat.

Şpaga pe care Hornung o pretindea pentru "rezolvarea" licitaţiilor, era "ascunsă" sub forma unor prestări de servicii în domeniul construcţiilor sau închirieri de utilaje, facturate în numele firmelor deţinute de membrii grupului către societăţile celor doi denunţători. Plata era făcută apoi de către denunţători în conturile societăţilor comerciale indicate de către Hornung.

Consultantul coordona şi mecanismul de "plimbare" a sumelor de bani, prin conturile bancare ale mai multor firme către conturile bancare ale unor firme fantomă din Maramureş, aparţinând băimărenilor Andras Zoltan, Lukkel Iosif, respectiv Şuta Vasile, iar sumele erau retrase succesiv, în numerar, de la bancomate.

După cum se ştie, Christian Hornung, Ioan Cotoroi, proiectantul Beko Andras şi Băimăreanul Andras Zoltan au fost reţinuţi pe 23 octombrie de procurorii DNA Oradea, iar o zi mai târziu au fost arestaţi preventiv de un judecător de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor, măsură care a rămas în vigoare şi în prezent. 

Citiţi mai multe amănunte despre modul în care acţiona reţeaua lui Hornung în articolul: "Regizorul" trântelilor: Consultantul care aranja licitaţiile primăriilor UDMR din Bihor a fost arestat pentru trafic de influenţă şi şantaj

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON