URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2021, 16:37

Restricții Covid relaxate la Sânmartin. Se pot redeschide restaurantele în interior și sălile de sport. Oradea mai are de așteptat

Restricții Covid relaxate la Sânmartin. Se pot redeschide restaurantele în interior și sălile de sport. Oradea mai are de așteptat foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scăderea incidenţei cazurilor Covid în comuna Sânmartin, unde se pregăteşte reluarea sezonului turistic estival, a determinat Comitetul Judeţean Bihor pentru Situaţii de Urgenţă să se reunească luni într-o şedinţă extraordinară, pentru a adopta o decizie care să permită redeschiderea unităţilor de alimentaţi publică în spaţiile interioare şi a sălilor de sport. Oradea se apropie la rându-i de o incidenţă care va da posibilitatea unei decizii similare curând.

Întrunit sub conducerea prefectului Dumitru Ţiplea, CJSU a adoptat luni o nouă Hotărâre, nr. 34/2021, pentru actualizarea listei cu localităţile din Bihor unde sunt necesare restricţii impuse pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.

Potrivit noii decizii, comuna Sânmartin are o incidenţă de 2.04 cazuri Covid la mia de locuitori, astfel că începând de marţi, 27 aprilie, pot fi reluate activităţile sălilor de sport, precum şi cele de tip HoReCa, de spectacole şi de divertisment în spaţiile interioare, în limita a 30% din capacitatea acestora.

În ce priveşte localităţile cu incidenţă mare în judeţ, pe primul loc continuă să se afle comuna Şinteu, la fel ca săptămâna trecută, având 9,32 cazuri Covid la mia de locuitori. Întrucât incidenţa depăşeşte pragul de 7,5/1.000, aici sunt valabile zilnic restricţii suplimentare, cum sunt obligaţia comercianţilor şi prestatorilor de servicii de a-şi înceta activitatea la ora 18.00 (excepţie făcând farmaciile, benzinăriile, livratorii la domiciliu şi transportatorii de persoane cu vehicule a căror capacitate depăşeşte 9 locuri), iar a persoanelor de a nu mai circula după ora 20.00 (cu excepţia celor care au nevoie de asistenţă sanitară ori merg la vaccinare).

Pe de altă parte, în 13 unităţi administrativ-teritoriale, între care şi Oradea, incidenţa este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori: Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Cetariu, Rieni, Spinuş, Gepiu, Oradea (3,71), Săcueni, Brusturi, Remeta, Nojorid şi Cociuba Mare. Ca urmare, în aceste localităţi restricţiile suplimentare sunt valabile pe durata weekend-ului, excepţie făcând data de 30 aprilie, când pentru ortodocşi şi greco-catolici va fi Vinerea Patimilor.

În alte 37 de localităţi, incidenţa este între 3 şi 1 caz la mia de locuitori: Sâniob, Suplacu de Barcău, Ineu, Tămăşeu, Cărpinet, Roşiori, Hidişelu de Sus, Oşorhei, Sălacea, Vârciorog, Cherechiu, Suplacu de Barcău, Marghita, Tileagd, Girişu de Criş, Popeşti, Aştileu, Budureasa, Aleşd, Drăgeşti, Salonta, Sânmartin, Şimian, Ciumeghiu, Diosig, Finiş, Borş, Olcea, Tulca, Borod, Vadu Crişului, Ştei, Paleu, Bratca, Vaşcău, Dobreşti, Lugaşu de Jos şi Viişoara. În aceste localităţi activităţile de tip HoReCa, de spectacole şi de divertisment sunt permise în spaţiile interioare în limita a 30% din capacitatea acestora.

În restul localităţilor, incidenţa fiind mai mică de 1,5/1.000, activităţile mai sus enumerate sunt permise în spaţiile interioare până la jumătate din capacitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON