URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2021, 16:37

Restricții Covid relaxate la Sânmartin. Se pot redeschide restaurantele în interior și sălile de sport. Oradea mai are de așteptat

Restricții Covid relaxate la Sânmartin. Se pot redeschide restaurantele în interior și sălile de sport. Oradea mai are de așteptat foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scăderea incidenţei cazurilor Covid în comuna Sânmartin, unde se pregăteşte reluarea sezonului turistic estival, a determinat Comitetul Judeţean Bihor pentru Situaţii de Urgenţă să se reunească luni într-o şedinţă extraordinară, pentru a adopta o decizie care să permită redeschiderea unităţilor de alimentaţi publică în spaţiile interioare şi a sălilor de sport. Oradea se apropie la rându-i de o incidenţă care va da posibilitatea unei decizii similare curând.

Întrunit sub conducerea prefectului Dumitru Ţiplea, CJSU a adoptat luni o nouă Hotărâre, nr. 34/2021, pentru actualizarea listei cu localităţile din Bihor unde sunt necesare restricţii impuse pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.

Potrivit noii decizii, comuna Sânmartin are o incidenţă de 2.04 cazuri Covid la mia de locuitori, astfel că începând de marţi, 27 aprilie, pot fi reluate activităţile sălilor de sport, precum şi cele de tip HoReCa, de spectacole şi de divertisment în spaţiile interioare, în limita a 30% din capacitatea acestora.

În ce priveşte localităţile cu incidenţă mare în judeţ, pe primul loc continuă să se afle comuna Şinteu, la fel ca săptămâna trecută, având 9,32 cazuri Covid la mia de locuitori. Întrucât incidenţa depăşeşte pragul de 7,5/1.000, aici sunt valabile zilnic restricţii suplimentare, cum sunt obligaţia comercianţilor şi prestatorilor de servicii de a-şi înceta activitatea la ora 18.00 (excepţie făcând farmaciile, benzinăriile, livratorii la domiciliu şi transportatorii de persoane cu vehicule a căror capacitate depăşeşte 9 locuri), iar a persoanelor de a nu mai circula după ora 20.00 (cu excepţia celor care au nevoie de asistenţă sanitară ori merg la vaccinare).

Pe de altă parte, în 13 unităţi administrativ-teritoriale, între care şi Oradea, incidenţa este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori: Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Cetariu, Rieni, Spinuş, Gepiu, Oradea (3,71), Săcueni, Brusturi, Remeta, Nojorid şi Cociuba Mare. Ca urmare, în aceste localităţi restricţiile suplimentare sunt valabile pe durata weekend-ului, excepţie făcând data de 30 aprilie, când pentru ortodocşi şi greco-catolici va fi Vinerea Patimilor.

În alte 37 de localităţi, incidenţa este între 3 şi 1 caz la mia de locuitori: Sâniob, Suplacu de Barcău, Ineu, Tămăşeu, Cărpinet, Roşiori, Hidişelu de Sus, Oşorhei, Sălacea, Vârciorog, Cherechiu, Suplacu de Barcău, Marghita, Tileagd, Girişu de Criş, Popeşti, Aştileu, Budureasa, Aleşd, Drăgeşti, Salonta, Sânmartin, Şimian, Ciumeghiu, Diosig, Finiş, Borş, Olcea, Tulca, Borod, Vadu Crişului, Ştei, Paleu, Bratca, Vaşcău, Dobreşti, Lugaşu de Jos şi Viişoara. În aceste localităţi activităţile de tip HoReCa, de spectacole şi de divertisment sunt permise în spaţiile interioare în limita a 30% din capacitatea acestora.

În restul localităţilor, incidenţa fiind mai mică de 1,5/1.000, activităţile mai sus enumerate sunt permise în spaţiile interioare până la jumătate din capacitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON