URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2019, 08:03

Restanţieri... pe burtă: Revoltă la Facultatea de Medicină din Oradea, împotriva unui profesor prea exigent

Restanţieri... pe burtă: Revoltă la Facultatea de Medicină din Oradea, împotriva unui profesor prea exigent SPAIMA STUDENŢILOR. Titular al cursului de fiziopatologie, conferenţiarul Ovidiu Burtă (foto) este un bau-bau pentru mulţi dintre studenţii FMF Oradea. An de an, "pică" studenţii pe capete, motiv pentru care aceştia îl acuză că are ceva cu ei. "Nu mă interesează câte reclamaţii îmi fac, la mine trece doar cel care învaţă", zice profesorul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape că nu este sesiune de examene la Universitatea din Oradea în care studenţi de la Medicină să nu se plângă de severitatea conferenţiarului Ovidiu Burtă. Toamna asta supărarea tinerilor e cu atât mai mare cu cât restanţele le provoacă şi o gaură serioasă în bugete!

Deşi nu ar fi trebuit să promoveze mai departe de anul III, zeci de medicinişti care nu au luat examenul la disciplina predată de Burtă au fost "păsuiţi" de conducerea facultăţii, care a continuat să le încaseze şi taxele de şcolarizare, deloc mici. Când s-au apropiat de absolvire, FMF i-a anunţat, însă, că investiţia lor a fost degeaba...

Regulă încălcată

Pentru 65 de studenţi din anii III, IV şi V de la Medicină, noul an universitar era cât pe ce să nu înceapă. După sesiunea din vară, tinerii au crezut că au scăpat de griji şi că în toamnă vor începe studiile în anul următor, dar la sfârşitul lunii septembrie au aflat că, de fapt, riscă să zboare din facultate! Pe 20 septembrie, pe site-ul FMF a fost publicată lista celor propuşi pentru exmatriculare, fie pentru că nu şi-au plătit taxele, fie pentru că au examene nepromovate, situaţie în care se regăsesc cei 65.

Potrivit regulamentelor Universităţii, la finalul anului III, ca să acceadă în anul IV, mediciniştii trebuie să fie integralişti, adică să fi promovat toate examenele. În caz contrar, trebuie exmatriculaţi sau cel puţin lăsaţi repetenţi, dacă în promoţia anterioară nu sunt ocupate toate cele 150 de locuri câte sunt în fiecare an. Ceea ce rar se întâmplă, pentru că Medicina e singura facultate din Oradea cu concurenţă mare, iar cei care o încep nu se retrag în primii doi ani.

În 2016, ca să nu-i dea afară pe restanţieri la finalului anului III şi, implicit, să nu piardă banii pe care aceştia îi plătesc ca taxe de studiu, adică 6.800 lei anual pe persoană, Consiliul FMF a decis să ceară Senatului Universităţii o derogare de la regulament, pe care a şi obţinut-o. Astfel, tinerii au promovat în anul IV chiar dacă au avut restanţe! Aceeaşi derogare s-a dat şi în următorii doi ani, astfel că tot mai mulţi tineri au continuat studiile "cărând" restanţe din anul III. Încă o dovadă despre cum sunt respectate regulile la FMF Oradea...

Restanţă la comun

Brusc, însă, vremea derogărilor s-a încheiat, iar FMF a decis să-i exmatriculeze, motiv pentru care 10 studenţi s-au plâns, săptămâna trecută, în grup BIHOREANULUI. "Facultatea mi-a permis să ajung în ultimul an, VI, pe care ar trebui să-l încep acum. Am terminat anii IV şi V fără alte restanţe, mi-am plătit taxele, dar vor să mă dea afară pentru o restanţă din anul III", spune o studentă, sub protecţia anonimatului.

Culmea e că toţi tinerii ameninţaţi cu exmatricularea au restanţe la aceeaşi disciplină: fiziopatologie, predată în anul III de conferenţiarul Ovidiu Burtă, totodată director medical la Spitalul Municipal din Oradea. "Nu vrea să ne treacă. Ultima oară când am dat examenul, după ce i-am spus răspunsurile la cele două subiecte pe care le-am extras, mi-a pus alte întrebări, numai ca să mă încurce. N-am ştiut, m-a picat", zice o fată. "Nu poate spune că-s proastă, dacă la toate celelalte materii am trecut, numai la el nu", continuă o altă medicinistă.

Tinerii se plâng că profesorul nu le-a indicat niciodată un suport de curs, adică o carte în format tipărit sau electronic, după care să înveţe. În schimb, recunosc profesionalismul lui Burtă: spre deosebire de alţi profesori, predă serios şi nu lipseşte de la ore. "Asta nu putem să-i reproşăm, tot timpul vine. Nu ca decanul Maghiar, cu care în anul IV am avut Chirurgie, dar l-am văzut doar în tabloul de pe holul facultăţii", spune un student.

De dragul banilor

Când au aflat că riscă exmatricularea din cauza restanţei de la fiziopatologie, tinerii i-au cerut decanului să organizeze o sesiune specială, în care să-şi mai încerce o dată norocul. Doleanţa le-a fost acceptată, astfel că pe 28 şi 30 septembrie au dat din nou examene cu Burtă. "La cel din 28, aferent semestrului I, am fost 18 studenţi, a trecut doar unul. La cel din 30 n-a trecut nimeni, pentru că toţi erau cu nervii la pământ. Domnul doctor a întârziat 4 ore", acuză studenţii.

Tinerii au căutat înţelegere tot la decan. "I-am cerut să ne evalueze alt profesor, dar a zis că nu se poate, că nu este alt specialist în fiziopatologie în facultate", spune un medicinist.

I-au mai reproşat decanului că le-a luat degeaba banii de taxe în ultimii ani, oferindu-le acele derogări. "Ne-a prostit, numai ca să plătim taxa de 6.800 lei, altceva nu l-a interesat. În plus, de fiecare dată când dăm examenul la fiziopatologie, plătim o taxă de 450 lei. Trebuia să ne dea afară în anul III, nu să ne amăgească pe banii noştri".

Studenţii se plâng, de asemenea, că decizia de exmatriculare trebuia luată din timp, nu cu câteva zile înainte de începutul noului an universitar, astfel încât măcar să fi avut timp să-şi caute loc la alte facultăţi din ţară. "Pur şi simplu ne-a blocat orice soluţie...".

Impresionat de supărarea lor, sau de teamă că tinerii l-ar putea chema la judecată, cum de altfel au avertizat că vor face, decanul Adrian Maghiar s-a lăsat înduplecat şi, pe 30 septembrie, a decis să nu-i exmatriculeze, ci doar să-i lase repetenţi, ceea ce înseamnă că rămân studenţi în anii de studiu absolviţi în vară şi trebuie să mai susţină doar examenul de fiziopatologie.

"Nu învaţă!"

Confruntat cu acuzele, Ovidiu Burtă spune că studenţii se victimizează. "Toţi au restanţe pentru că nu au învăţat, nu din alte motive. Nu vor trece examenul până nu demonstrează că ştiu", avertizează el. În ce priveşte suportul de curs, dascălul afirmă că toţi studenţii l-au primit, dovadă că din 150, câţi sunt într-un an, doar o parte nu au promovat. "Nu mă interesează cum anume au promovat la alte examene, dar eu nu fac concesii", zice medicul.

Cât despre faptul că le pune studenţilor şi întrebări suplimentare, Burtă spune că are tot dreptul: "Uneori vreau să-i ajut, să văd dacă ştiu ceva, ceva. Alteori, să mă conving că n-au căşti în urechi, prin care cineva le-a dictat subiectele".

Profesorul recunoaşte că la examenul de lunea trecută a întârziat, dar nu intenţionat. "Eu nu ştiam că vom avea această sesiune extraordinară, organizată special pentru ei, am aflat de ea doar cu două zile înainte. Luni am fost de gardă la spital, gardă programată cu o lună în urmă, şi am întârziat pentru că am avut treabă acolo. Dar asta (decalajul de 4 ore - n.r.) nu ar trebui să fie o problemă pentru cei care au învăţat", zice Burtă.

Tocmai pentru că an de an are studenţi nemulţumiţi, doctorul a propus conducerii FMF ca examenele sale să fie filmate sau măcar înregistrate audio, "să afle toată lumea cât au ştiut studenţii care au picat şi apoi să stabilim dacă sunt eu prea exigent". Cererea i-a fost însă respinsă de decan, pe motiv că ar încălca drepturile studenţilor. Cât despre derogările date până acum tinerilor, doctorul nu se pronunţă: "E problema conducerii facultăţii".

Aşa că dilema pare să aibă doar două soluţii posibile: studenţii ori pun serios burta pe fiziopatologie, ori se lasă de medicină...


AJUTOR SAU INTERES?
Corectitudine în al 12-lea ceas

Adrian Maghiar, decan FMF OradeaDecanul FMF, Adrian Maghiar (foto), respinge acuzaţia că le-ar fi dat studenţilor derogări din lăcomie pentru taxele plătite. "Am vrut să-i ajutăm, de aceea am cerut Senatului să le dea derogare de la regulament. N-am făcut nimic ilegal, tocmai pentru că am avut acordul Senatului", a declarat el pentru BIHOREANUL. De ce, brusc, nu-i mai ajută şi acum? "Consiliul facultăţii a decis că nu mai trebuie să facem asta. Tinerii trebuie să-şi ia examenele restante", zice decanul.

Într-o discuţie cu studenţii, pe care aceştia au şi înregistrat-o, Maghiar a prezentat însă o altă variantă. "Până acum am putut să vă dăm derogare pentru că m-am înţeles mai bine cu preşedintele Senatului (n.r. - Sorin Curilă). Noul preşedinte (n.r. - Aurel Căuş) mi-a zis să nici nu mă duc cu o asemenea cerere, că nu are rost", le-a spus Maghiar tinerilor. Declaraţie care lămureşte şi de ce tinerii au aflat aşa târziu că nu vor mai primi derogarea, dar şi că rezolvările din trecut nu au fost tocmai corecte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
E indulgent
Dr. Burta preda fiziopatologia, fiziopatologia e materia in care e descris mecanismul de producere a bolilor. Daca vrei sa o tocesti, cum se procedeaza la noi, te-ai aruncat in cazanul cu smoala. Daca o sti logic vei trece cu 10, si vei intelege medicina. Pentru ca sa intelegi materia asta, trebuie sa intelegi, fiziologie, biochimie, biologie celulara, histologie, cel putin. La importanta acestei materii, e ft indulgent, fiindca daca faci facultatea asta fara sa intelegi cum se produce o boala, esti candidatul perfect pentru a reprezenta scoala medicala romaneasca in strainatate,... ca doar de aia facem medicina mai nou, sa plecam sa facem bani ... Nu???,... daca am vrea sa o intelegem am citi si am invata in plus fata de ce ni se da la scoala.
Postat 13 Noiembrie 2019, 13:21 de NoName101
Nu i suficient sa fii corect
Nu ca nu e corect si nu ia nimic de la studenti d l Burta,dar trebuie sa si predea materia astfel ca studentii sa inteleaga si sa ramana cu ceea ce au nevoie ca viitori medici,hai sa i examinam pe asa zisii profesori noi si sa le punem intrebari din materie sa vedeti ca nu stiu nici ei,multi cu titluri de carton.
Postat 11 Octombrie 2019, 09:12 de User anonimizat
Felicitari dle prof Burta si prof Caus.
Oradea are nevoie de profesionisti, de oameni responsabili, cu o noua atitudine, sa promovam meritocratia si nu aranjamentele care pot falimenta societatea. E bine sa avem studenti bine pregatiti care-si doresc sa devina medici bine pregatiti (sa nu promovam copy-paste si plagiatele). Domnilor profesori, sa stiti ca oradenii va respecta si va sustin (merita sa va implicati).
Postat 10 Octombrie 2019, 12:16 de tattianasilva6
Clanul Maghiar are antrenament la luat bani, pentru a favoriza loazele !?!
Dacă toți ar fi precum Burtă sau Căuș ... Universitatea Oradea și-ar pierde statutul atractiv de "școală de vară" unde se aplică vechiul principiu românesc "merge și așa" !?!
Postat 10 Octombrie 2019, 09:48 de CrisDumi
Exigent
Am facut facultatea inainte de 1990 (anii '70) si ii asigur pe mucosii revoltati de acuma ca nu am avut decat profesori exigenti!! Asta pentru ca eram intr-o FACULTATE serioasa unde s-a intrat printr-un concurs crancen dar fara sa ma oblige nimeni sa ma duc acolo!! Era FACULTATIV sa ma duc la o FACULTATE, era decizia mea!!
Postat 10 Octombrie 2019, 09:28 de AnaConda
Respect domnule profesor
Am fost si eu student la FMO si pot sa spun fara nici o ezitare ca dl prof. Burta a fost cel mai profesionist profesor pe care l-am avut in facultate. Daca inveti poti lua chiar 10. Problema unora ca vor sa ia un examen fara sa invete...cum se trece la alte materii Respesct dumnule profesor!
Postat 10 Octombrie 2019, 08:22 de Student_med
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON