Părinţii elevilor care vor începe şcoala din toamnă vor afla în prima zi de şcoală cine vor fi învăţătorii micuţilor. Dacă în alţi ani, părinţii puteau să aleagă cadrele didactice în clasele cărora îşi înscriu copiii, acum regulile au fost complet schimbate.
În premieră, la cererea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, fiecare şcoală aplică o procedură de distribuire a elevilor în clasele pregătitoare în ordine alfabetică, după ce micuţii au fost împărţiţi deja în patru categorii: fete mai mici şi mai mari de şase ani, respectiv băieţi care au împlinit deja şi care vor împlini această vârstă. Procedura a fost anunţată la începutul anului de fostul inspector şcolar general, Alin Novac Iuhas, şi inspectorul responsabil de învăţământul primar, Felicia Ianţa, cei doi menţionând la acea vreme că îşi doresc o repartizare echitabilă şi transparentă a elevilor în clasa pregătitoare.
Conform procedurii, în primele zile ale lunii septembrie, în Consiliile de Administraţie ale tuturor unităţilor de învăţământ se aprobă repartizarea elevilor, făcută după criteriile deja menţionate, iar apoi se trage la sorţi învăţătorul care va preda la fiecare clasă. O asemenea şedinţă a avut loc joi la prânz la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna", unde 149 de elevi s-au înscris în clasa pregătitoare, aşa că din toamnă aici vor funcţiona cinci asemenea clase (patru cu câte 30 de elevi şi una cu 29).
"Este una dintre cele mai dorite şcoli din Oradea şi a fost nevoie să suplimentăm cu o clasă, la fel cum s-a întâmplat şi la Colegiul Ghibu. Asta înseamnă că aveţi învăţătoare foarte bune şi şcoala este apreciată şi râvnită. Cu toate astea, întotdeauna se întâmplă să fie un părinte nemulţumit că nu a nimerit în A sau B, la doamna X sau Y", a spus inspectorul şcolar general Virgil Blage, care s-au autoinvitat la şedinţa de CA, tocmai pentru a se asigura că totul decurge conform procedurii.
Alături de Blage, la "Oltea Doamna" a mers şi inspectoarea Felicia Ianţa, care a verificat atent modul în care şcoala i-a împărţit în clase pe cei 149 de elevi şi a cerut corectarea unor inadvertenţe, apărute după ce un elev s-a retras. În final, listele au fost aprobate, iar odată ce toţi elevii au fost împărţiţi în clase, au fost trase la sorţi cadrele didactice pentru fiecare clasă. Astfel, abia la finalul şedinţei de CA s-a ştiut cine va preda în clasa pregătitoare A, cine va fi învăţătoarea de la B, etc. Procedura IŞJ Bihor nu prevede afişarea listelor, aşa că părinţii şi copiii vor afla în ce clasă au fost repartizaţi în prima zi de şcoală.
Potrivit lui Ianţa, şedinţe similare au loc zilele acestea în toate şcolile din Bihor, iar reprezentanţii IŞJ Bihor vor mai participa la câteva întruniri de CA. "Oricum, putem verifica fiecare repartizare, chiar dacă nu participăm la şedinţă, deoarece toate şcolile au obligaţia să filmeze întâlnirea, iar dacă ne uităm pe listele cu elevii repartizaţi putem vedea uşor dacă au fost sau nu distribuiţi conform procedurii", a explicat Ianţa.
Şeful IŞJ Bihor este convins că va primi reclamaţii ale părinţilor nemulţumiţi că nu mai pot trage sfori, ca micuţii lor să ajungă într-o anumită clasă. "Când la o învăţoare vor să ajungă 70 de părinţi, dar ea primeşte o clasă cu 25, este clar că apar nemulţumiri. Ce sper eu este că toată lumea va înţelege că procedura este transparentă şi se aplică identic în toate unităţile de învăţământ", a precizat Blage.
În acest an, în Bihor sunt 4.675 de elevi înscrişi în clasa pregătitoare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.