URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2017, 16:52

Reguli în deliberare: Primăria a supus dezbaterii publice noul regulament de urbanism al Oradiei

Reguli în deliberare: Primăria a supus dezbaterii publice noul regulament de urbanism al Oradiei RĂMÂN AŞA! În forma propusă a regulamentului de urbanism, terenurile agricole, livezile şi viile aflate în extravilanul oraşului nu vor putea fi introduse în intravilan şi sistematizate printr-un plan urbanistic (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regulamentul de urbanism al oraşului, cu care are de-a face oricine doreşte să ridice sau să modifice o construcţie, va fi revizuit. Actualizarea este necesară pentru implementarea noului Plan Urbanistic General, aprobat în 2016, astfel că Instituţia Arhitectului Şef organizează o dezbatere publică la care cei interesaţi sunt invitaţi să participe.

Recomandat, nu obligatoriu

Orice cetăţean poate consulta forma proiectată a regulamentului pe site-ul Primăriei, la secţiunea "Dezbateri publice", sau direct la sediul Instituţiei Arhitectului Şef, în zilele de marţi şi vineri, între orele 13 şi 15. Modificările sunt uşor de observat: prevederile adăugate sunt evidenţiate cu roşu, cu albastru propunerile menite să rămână reguli ce nu vor putea fi schimbate prin planuri urbanistice, iar cu galben prevederile ce se doresc eliminate.

În multe cazuri, se propune o înlesnire a regulilor existente. De pildă, dacă în forma actuală regulamentul impune că imobilele noi ale instituţiilor publice trebuie să aibă parcări supraterane sau subterane, în forma modificată această obligaţie devine o recomandare. De asemenea, accesul la mall-uri sau showroom-uri se recomandă să se facă din străzi cu circulaţie redusă, nemaifiind o obligaţie. O altă relaxare a regulilor se referă la regimul de înălţime în cartierul Seleuş, unde clădirile vor putea avea până la 12 metri în loc de 9, cum este în prezent.

Scandal rezolvat

O modificare substanţială ce vizează toate zonele de urbanizare prevede că autorizaţiile de luare în folosinţă a obiectivelor se vor elibera doar după cedarea către administraţia publică a suprafeţelor de teren destinate organizării tramei stradale, ea fiind introdusă după ce mai mulţi orădeni, dar şi consilierii PSD şi UDMR, au acuzat Primăria că îi obligă pe cei care vor să-şi ridice construcţii să doneze teren pentru realizarea drumului acolo unde acesta nu este suficient de lat.

Orădenii care au sugestii referitoare la forma de regulament propusă sunt îndemnaţi să le transmită personal la Centrul pentru relaţii cu publicul (parter Primăria Oradea) sau pe adresa de email arhitectsef@oradea.ro, până cel târziu pe 18 august 2017. Şi, bineînţeles, să le susţină la dezbaterea ce va avea loc pe 21 august, de la ora 15, în sala mare a Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vacs!
Birtinezul are numarul minim necesar de consilieri pt. a vota orice tampenie vrea! Si vrea! Tot mai mult!
Postat 16 August 2017, 08:09 de pinonel
Urbanismul in Oradea este sinonim cu esecul.
Nicio viziune, doar betoane multe ...
Postat 13 August 2017, 17:49 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON