URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 August 2017, 16:52

Reguli în deliberare: Primăria a supus dezbaterii publice noul regulament de urbanism al Oradiei

Reguli în deliberare: Primăria a supus dezbaterii publice noul regulament de urbanism al Oradiei RĂMÂN AŞA! În forma propusă a regulamentului de urbanism, terenurile agricole, livezile şi viile aflate în extravilanul oraşului nu vor putea fi introduse în intravilan şi sistematizate printr-un plan urbanistic (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regulamentul de urbanism al oraşului, cu care are de-a face oricine doreşte să ridice sau să modifice o construcţie, va fi revizuit. Actualizarea este necesară pentru implementarea noului Plan Urbanistic General, aprobat în 2016, astfel că Instituţia Arhitectului Şef organizează o dezbatere publică la care cei interesaţi sunt invitaţi să participe.

Recomandat, nu obligatoriu

Orice cetăţean poate consulta forma proiectată a regulamentului pe site-ul Primăriei, la secţiunea "Dezbateri publice", sau direct la sediul Instituţiei Arhitectului Şef, în zilele de marţi şi vineri, între orele 13 şi 15. Modificările sunt uşor de observat: prevederile adăugate sunt evidenţiate cu roşu, cu albastru propunerile menite să rămână reguli ce nu vor putea fi schimbate prin planuri urbanistice, iar cu galben prevederile ce se doresc eliminate.

În multe cazuri, se propune o înlesnire a regulilor existente. De pildă, dacă în forma actuală regulamentul impune că imobilele noi ale instituţiilor publice trebuie să aibă parcări supraterane sau subterane, în forma modificată această obligaţie devine o recomandare. De asemenea, accesul la mall-uri sau showroom-uri se recomandă să se facă din străzi cu circulaţie redusă, nemaifiind o obligaţie. O altă relaxare a regulilor se referă la regimul de înălţime în cartierul Seleuş, unde clădirile vor putea avea până la 12 metri în loc de 9, cum este în prezent.

Scandal rezolvat

O modificare substanţială ce vizează toate zonele de urbanizare prevede că autorizaţiile de luare în folosinţă a obiectivelor se vor elibera doar după cedarea către administraţia publică a suprafeţelor de teren destinate organizării tramei stradale, ea fiind introdusă după ce mai mulţi orădeni, dar şi consilierii PSD şi UDMR, au acuzat Primăria că îi obligă pe cei care vor să-şi ridice construcţii să doneze teren pentru realizarea drumului acolo unde acesta nu este suficient de lat.

Orădenii care au sugestii referitoare la forma de regulament propusă sunt îndemnaţi să le transmită personal la Centrul pentru relaţii cu publicul (parter Primăria Oradea) sau pe adresa de email arhitectsef@oradea.ro, până cel târziu pe 18 august 2017. Şi, bineînţeles, să le susţină la dezbaterea ce va avea loc pe 21 august, de la ora 15, în sala mare a Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vacs!
Birtinezul are numarul minim necesar de consilieri pt. a vota orice tampenie vrea! Si vrea! Tot mai mult!
Postat 16 August 2017, 08:09 de pinonel
Urbanismul in Oradea este sinonim cu esecul.
Nicio viziune, doar betoane multe ...
Postat 13 August 2017, 17:49 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON