URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2021, 19:48

Reforma lui Cseke: Ministerul Dezvoltării vrea să desființeze structurile regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcții

Reforma lui Cseke: Ministerul Dezvoltării vrea să desființeze structurile regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcții foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Dezvoltării a anunţat intenţia desfiinţării structurilor regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcţii înfiinţate în 2013 ca prim pas în vederea regionalizării. Măsura este văzută ca una de reformă, care determină economisirea a 21 milioane lei anual, dar şi eficientizarea instituţiei, în condiţiile în care structurile regionale aveau atribuţii suprapuse cu cele din judeţe, iar premierul Florin Cîţu le-a cerut miniştrilor să ia măsuri care să diminueze cheltuielile de funcţionare a ministerelor.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii joi de Ministerul Dezvoltării, o analiză a activităţii Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii "a relevat o suprapunere evidentă a atribuţiilor la nivel central, regional şi judeţean".

"19 atribuţii ale inspectorilor şefi regionali se regăsesc şi în atribuţiile inspectorilor şefi judeţeni, iar 29 de atribuţii ale inspectoratelor şefilor de serviciu regionali se regăsesc şi la nivel judeţean ale aceloraşi posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc acelaşi scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor şi o ineficienţă a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituţională privind eliminarea nivelului intermediar, şi păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetăţean, cel judeţean", a explicat, conform comunicatului, ministrul Cseke Attila.

Documentul arată că, în urma analizei, s-a constatat la finele anului trecut că ISC, care supraveghează calitatea în construcţii, avea 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional, astfel că activitatea de control a fost desfăşurată într-o măsură covârşitoare la nivel judeţean. În plus, Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est, având atribuţia de control în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea construcţiilor, nu are niciun inspector, atribuţiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii judeţeni.  

La nivel naţional, ISC are 1.016 posturi, din care 770 ocupate în prezent, 160 dintre aceste posturi fiind la nivelul intermediar (regional), din care 124 sunt ocupate. "Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sedii, autoturisme şi combustibil, costurile facturilor şi alte cheltuieli", se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării.

De asemenea, potrivit ministrului, pe lângă suprapunerea sarcinilor, "ISC arată o ineficienţă clară în organizare, blocaje instituţionale în ambele direcţii ierarhice determinate de organizarea şi funcţionarea greşită".

Ministrul Cseke Attila a anunţat că săptămâna viitoare va fi supus dezbaterii publice un proiect de act normativ privind eficientizarea ISC prin desfiinţarea structurilor regionale.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost înfiinţat prin OG 63/2001, iar prin OUG 26/2013 a fost organizat şi nivelul regional al structurii acestei unităţi, ca etapă în vederea regionalizării administrativ-teritoriale. 

Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii Bihor este subordonat structurii regionale de la Cluj, la fel ca inspectoratele din celelalte judeţe ale regiunii Nord-Vest.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Geniul maghiar pune carul înaintea boilor !?!
Nu mai simplu ar fi de refăcut lista de atribuții comune și a celor specifice, astfel încât să nu se suprapună ?!? Ar fi o treabă de max. 3 zile pentru unul de la "resurse umane".
Postat 05 Februarie 2021, 09:50 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON