URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2021, 19:48

Reforma lui Cseke: Ministerul Dezvoltării vrea să desființeze structurile regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcții

Reforma lui Cseke: Ministerul Dezvoltării vrea să desființeze structurile regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcții foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Dezvoltării a anunţat intenţia desfiinţării structurilor regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcţii înfiinţate în 2013 ca prim pas în vederea regionalizării. Măsura este văzută ca una de reformă, care determină economisirea a 21 milioane lei anual, dar şi eficientizarea instituţiei, în condiţiile în care structurile regionale aveau atribuţii suprapuse cu cele din judeţe, iar premierul Florin Cîţu le-a cerut miniştrilor să ia măsuri care să diminueze cheltuielile de funcţionare a ministerelor.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii joi de Ministerul Dezvoltării, o analiză a activităţii Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii "a relevat o suprapunere evidentă a atribuţiilor la nivel central, regional şi judeţean".

"19 atribuţii ale inspectorilor şefi regionali se regăsesc şi în atribuţiile inspectorilor şefi judeţeni, iar 29 de atribuţii ale inspectoratelor şefilor de serviciu regionali se regăsesc şi la nivel judeţean ale aceloraşi posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc acelaşi scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor şi o ineficienţă a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituţională privind eliminarea nivelului intermediar, şi păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetăţean, cel judeţean", a explicat, conform comunicatului, ministrul Cseke Attila.

Documentul arată că, în urma analizei, s-a constatat la finele anului trecut că ISC, care supraveghează calitatea în construcţii, avea 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional, astfel că activitatea de control a fost desfăşurată într-o măsură covârşitoare la nivel judeţean. În plus, Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est, având atribuţia de control în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea construcţiilor, nu are niciun inspector, atribuţiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii judeţeni.  

La nivel naţional, ISC are 1.016 posturi, din care 770 ocupate în prezent, 160 dintre aceste posturi fiind la nivelul intermediar (regional), din care 124 sunt ocupate. "Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sedii, autoturisme şi combustibil, costurile facturilor şi alte cheltuieli", se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării.

De asemenea, potrivit ministrului, pe lângă suprapunerea sarcinilor, "ISC arată o ineficienţă clară în organizare, blocaje instituţionale în ambele direcţii ierarhice determinate de organizarea şi funcţionarea greşită".

Ministrul Cseke Attila a anunţat că săptămâna viitoare va fi supus dezbaterii publice un proiect de act normativ privind eficientizarea ISC prin desfiinţarea structurilor regionale.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost înfiinţat prin OG 63/2001, iar prin OUG 26/2013 a fost organizat şi nivelul regional al structurii acestei unităţi, ca etapă în vederea regionalizării administrativ-teritoriale. 

Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii Bihor este subordonat structurii regionale de la Cluj, la fel ca inspectoratele din celelalte judeţe ale regiunii Nord-Vest.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Geniul maghiar pune carul înaintea boilor !?!
Nu mai simplu ar fi de refăcut lista de atribuții comune și a celor specifice, astfel încât să nu se suprapună ?!? Ar fi o treabă de max. 3 zile pentru unul de la "resurse umane".
Postat 05 Februarie 2021, 09:50 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON