URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2015, 16:45

Redactată de senatorul Cseke, legea ocupării posturilor în autorităţile publice a fost votată în unanimitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a aprobat marţi, cu 318 voturi pentru, fără abţineri şi fără voturi împotrivă, proiectul de lege privind reglementarea felului în care se pot ocupa posturile vacante din autorităţile centrale şi locale înaintat de parlamentarii UDMR şi redactat de senatorul bihorean Cseke Attila, jurist de meserie.

Camera Deputaţilor a fost cameră decizională în cazul acestui proiect, care a trecut tot cu unanimitate de Senat la finalul anului trecut. "În martie 2014, UDMR a înaintat acest proiect de lege care prevede că autorităţile locale şi centrale pot ocupa, prin concurs, posturile vacante cu condiţia să se încadreze în bugetul alocat personalului şi să nu depăşească numărul limită de posturi care diferă în funcţie de instituţie şi este reglementat prin mai multe acte normative", a declarat Cseke Attila, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea.

Senatorul a subliniat că, pentru prima oară după 1989, reglementările în acest domeniu au venit în urma unei propuneri a parlamentarilor, aprobate de toţi aleşii, şi nu în urma unei Ordonanţe de Guvern. "Prin această lege s-a creat un temei legal foarte clar privind ocuparea posturilor vacante din întreaga administraţie, de la ministere şi instituţiile subordonate lor, până la comune, oraşe şi municipii, inclusiv instituţiile publice finanţate din bugete de asigurări sociale de stat, spitale şi şcoli. Toate în afara instituţiilor deconcentrate", a afirmat senatorul UDMR.

Co-iniţiatorul proiectului a explicat că, de mai bine de un an şi jumătate, autorităţile publice ocupau locurile vacante doar pe baza unei note trimise de Guvern către prefecturile din ţară. "Ordonanţa 34 din 2009, care reglementa ocuparea locurilor vacante după regula "7 la 1", adică trebuiau să fie libere 7 posturi ca să poată fi ocupat unul, a fost abrogată printr-o ordonanţă, nr. 77 din 2013, dată de Guvernul USL, ce prevedea posibilitatea ocupării locurilor vacante 1 la 1, însă abia după o avizare primită din partea Guvernului. Această ordonanţă a fost declarată neconstituţională în întregime de către Curtea Constituţională, în februarie 2014, din mai multe considerente, inclusiv acela că încălca principiul autonomiei locale", a arătat Cseke.

Cum Ordonanţa nr. 77 a fost abrogată, "practic în România nu a existat legislaţie pentru ocuparea posturilor vacante". "A existat doar o notă transmisă prefecturilor de către Guvern prin care s-a dat o opinie juridică cu ce poate fi făcut. În accepţiunea mea, acest lucru era prea puţin şi dădea posibilititatea unor interpretări ulterioare. Peste ani de zile putea să vină cineva şi să spună că, în perioada respectivă, ocuparea posturilor vacante s-a făcut fără temei legal", a precizat Cseke.

În aceeaşi conferinţă de presă, senatorul UDMR de Bihor a arătat că un alt proiect, unul privind modificarea Legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, a fost aprobat, cu unanimitate, de Camera Deputaţilor, cameră decizională.

La iniţiativa lui Cseke, în lege a fost introdusă prevederea ca ordinul de restricţie să fie transmis de către instanţă unităţii de poliţie de care aparţin victima şi agresorul în maxim 5 ore de la emiterea lui. Până acum legislaţia prevedea ca acesta se comunică "de îndată". "Această sintagmă era înţeleasă diferit de către instanţe. Cel mai grav caz este unul din Iaşi, unde instanţa a transmis ordinul după 60 de zile de la emiterea lui", a precizat Cseke Attila.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?????????????????????
A inchis cu bass+boc 67 de spitale acest udemerist de trista amintire!
Postat 16 Octombrie 2015, 08:12 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON