URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2019, 12:58

Rectorul Bungău: Universitatea din Oradea este un contributor net semnificativ, în nici un caz o frână în calea dezvoltării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce directorul săptămânalului BIHOREANUL, Mircea Chirilă, a publicat un articol de opinie în care arată că unul dintre studiile făcute pentru stabilirea brandului Oradiei a scos la iveală că Universitatea este punctul slab al oraşului, rectorul Constantin Bungău a reacţionat public.

Într-un drept la replică transmis joi redacţiei şi publicat şi pe pagina de Facebook a instituţiei, Bungău susţine că Universitatea contribuie serios la dezvoltarea Oradiei.

"Universitatea noastră este un furnizor -  semnificativ pe plan naţional - de personal calificat inclusiv în domenii de formare superioară, în care iniţiativa privată este cvasiabsentă din motive lesne de înţeles, cum sunt diversele ştiinţe inginereşti, ştiinţele naturii sau domeniile biomedicale", se arată în document.

Bungău nu contestă existenţa sau rezultatul studiului la care s-a făcut referire, însă precizează că acesta nu a ajuns şi la Universitate. "Dacă sunt instituţii locale care deţin rezultate de cercetare care privesc funcţionarea Universităţii din Oradea suntem foarte dornici să le citim şi să le discutăm. Cum altfel am putea lua deciziile bazate pe date corecte, dacă astfel de informaţii nu ajung la noi?", se întreabă rectorul.

Potrivit acestuia, valoarea adăugată adusă de universitate în dezvoltarea locală se vede şi prin colaborările cu toţi actorii locali. "Suntem un furnizor de expertiză în cele mai variate domenii, de la formarea cadrelor didactice până la transfer tehnologic. La o analiză a sutelor de parteneriate semnate de Universitatea din Oradea apărem ca un hub de dezvoltare locală şi regională prin modul generos, deschis şi onest în care tratăm parteneriatele locale care ni se solicită. Autorităţi publice locale sau centrale, centre de cercetare, şcoli şi alte instituţii educaţionale, firme sau organizaţii non-guvernamentale din oraş şi judeţ, dar şi de mai departe, primesc sprijinul nostru", a mai transmis Bungău.

În final, rectorul reiterează că Universitatea se ţine departe "de polemicile ideologice sau politice, în încercarea de a ne conserva statutul de actor credibil şi acceptat de toate părţile interesate în momentele tensionate".


Dreptul la replică transmis de rectorul Bungău:

Pentru a clarifica situaţia prezentată de dumneavoastră, vă aducem la cunoştinţă, şi în scris, argumentele noastre. Apreciind rolul mass media de informare corectă şi completă a publicului, suntem convinşi că cititorii dumneavoastră vor putea regăsi în paginile aceleiaşi publicaţii şi punctul de vedere al Universităţii din Oradea.

Nu ne aşteptăm să fim lăudaţi de dimineaţa până seara pentru că ne facem treaba, dar ne surprinde când suntem atacaţi gratuit şi deliberat destructiv, cum s-a întâmplat în articolul mai sus menţionat. Nu contestăm existenţa sau rezultatele studiilor la care face referire dl. Chirilă, chiar dacă ar fi fost corect să facă măcar o trimitere concretă la sursă, ca să tragă cititorii învăţămintele proprii, dar şi să poată evalua reprezentativitatea sau validitatea concluziilor studiului. În orice caz, dacă sunt instituţii locale care deţin rezultate de cercetare care privesc funcţionarea Universităţii din Oradea suntem foarte dornici să le citim şi să le discutăm. Cum altfel am putea lua deciziile bazate pe date corecte dacă astfel de informaţii nu ajung la noi?

Punctul nostru de vedere, exprimat şi cu alte ocazii, este că cineva cu greu poate să îşi imagineze municipiul şi judeţul nostru, la nivelul actual de dezvoltare, în absenţa Universităţii din Oradea. Universitatea noastră este un furnizor -  semnificativ pe plan naţional - de personal calificat inclusiv în domenii de formare superioară, în care iniţiativa privată este cvasiabsentă din motive lesne de înţeles, cum sunt diversele ştiinţe inginereşti, ştiinţele naturii sau domeniile biomedicale. 

În plus, la o evaluare obiectivă  a factorilor dezvoltării locale, capacitatea, unică în regiune, a Universităţii din Oradea de a fixa resursa umană locală şi de a atrage tineri talentaţi şi întreprinzători dintr-o arie relativ întinsă de recrutare apare ca fiind deosebit de valoroasă. Nu doar angajatorii, dar şi comercianţii locali şi furnizorii locali de servicii, alături de proprietarii de imobile de exemplu, ştiu foarte bine aceste socoteli.

Valoarea adăugată de universitate pentru dezvoltare locală poate fi lesne înţeleasă şi din nenumăratele moduri prin care instituţia noastră colaborează cu toţi actorii locali. Suntem un furnizor de expertiză în cele mai variate domenii, de la formarea cadrelor didactice până la transfer tehnologic. La o analiză a sutelor de parteneriate semnate de Universitatea din Oradea apărem ca un hub de dezvoltare locală şi regională prin modul generos, deschis şi onest în care tratăm parteneriatele locale care ni se solicită. Autorităţi publice locale sau centrale, centre de cercetare, şcoli şi alte instituţii educaţionale, firme sau organizaţii non-guvernamentale din oraş şi judeţ, dar şi de mai departe, primesc sprijinul nostru. Susţinem orice iniţiativă credibilă benefică pentru comunitate şi pentru cetăţeni. În acelaşi timp, încercăm să ne ţinem deoparte de polemicile ideologice sau politice în încercarea de a ne conserva statutul de actor credibil şi acceptat de toate părţile interesate în momentele tensionate. Suntem loc al dezbaterilor ca orice comunitate universitară fără a fi neapărat părtaşi la competiţiile politice de la orice nivel.

De cele mai multe ori rezultate precum cele amintite mai sus capătă o atenţie cel mult discretă în publicul şi media locale. Este normal. Aşa funcţionează şi asta face o comunitate academică matură. Succesul la învăţătură şi în carieră al unor studenţi şi absolvenţi, publicarea de cărţi sau de articole ştiinţifice, brevetarea de inovaţii ori discuţiile aprinse din cadrul sesiunilor de comunicări şi multe altele sunt viaţa noastră de zi cu zi, nu prea au cum să fie tratate ca evenimente.

Recunoaştem însă importanţa unei imagini bune pentru funcţionarea universităţii chiar dacă, fiind ocupaţi cu activităţile noastre principale, poate am neglijat calitatea şi conţinutul comunicării noastre publice. Ştim foarte bine că un deficit de reputaţie alungă studenţii, colaboratorii şi diminuează accesul la diverse alte resurse.

 Pe de altă parte, când e vorba de imagine publică, a distruge e uşor, iar construcţia şi reconstrucţia sunt foarte anevoioase. De decenii întregi diverşi lideri de influenţă, ajutaţi uneori şi de greşelile şi eşecurile noastre, lovesc sistematic în prestigiul Universităţii din Oradea. Având în vedere valoarea pe care o are reputaţia pentru funcţionarea universităţii, ne aşteptăm de fapt ca ea să fie apărată măcar de cei care admit rolul important al universităţii în dezvoltarea locală. Acceptăm totodată cu inima deschisă critica, pe care ne-o dorim însă constructivă. De exemplu, ni se pot transmite reproşurile în numeroasele ocazii care ne aduc laolaltă sau chiar în presă, dar jignirile publice sunt inacceptabile şi în nici un caz nu sunt semne de bună intenţie.

Aşa cum am spus şi mai sus, punând în balanţă aspectele negative cu impactul la dezvoltare este evident că Universitatea din Oradea este un contributor net semnificativ, în nici un caz o frână, darămite cea mai serioasă,  în calea dezvoltării. Aceasta se întâmplă, poate că nu cu viteza, nu în direcţiile sau în modurile pe care unii şi le doresc, pentru că universitatea este o comunitate ea însăşi, a tuturor membrilor ei, ea neputând fi asimilată altor structuri care funcţionează strict ierarhic precum firmele sau instituţiile publice. Şi pentru că e o comunitate ea însăşi dar şi pentru argumentele de mai sus, locul universităţii în ecuaţia bunăstării sociale, economice şi culturale locale este indiscutabil pozitiv.

Îi asigurăm pe membrii comunităţii noastre academice, dar şi pe locuitorii oraşului şi ai judeţului de faptul că Universitatea din Oradea este devotată misiunii ei de a contribui la dezvoltarea socio-economică şi culturală regională şi comunitară. Pentru aceasta ea utilizează toate mijloacele care îi sunt la îndemână şi care sunt permise de legislaţie şi de regulamentele şi procedurile proprii. În acest demers discutăm cu oricine, inclusiv pentru a înregistra critici, încărcaţi de bune intenţii, dar aşteptăm din partea partenerilor noştri corectitudine şi un spirit constructiv în aceeaşi măsură în care şi noi le oferim.

Rector,
Prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău


Precizare

Editorialul BIHOREANULUI, care a stârnit reacţia conducerii Universităţii orădene, face referire la datele obţinute în cadrul studiilor privind realizarea noului brand al oraşului, realizate de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune împreună cu firma de consultanţă şi design Brandient.

Proiectul a fost coordonat de Mihai Jurca, director executiv al Asociaţiei APTOR, cu sprijinul Primăriei Oradea şi după o consultare cu reprezentanţi ai grupurilor economice şi de business, educaţie, culte, lideri de opinie, cultură şi arte, tineri şi studenţi, manageri de proiecte publice şi sociale, etc.

În rândul punctajelor obţinute privind punctele tari ale oraşului, Universitatea l-a avut pe cel mai prost, deşi, aşa cum menţiona articolul, în focus grupuri erau cuprinşi şi exponenţi ai mediului universitar. La aceste rezultate se adaugă, după cum bine se ştie, numeroase cazuri de sfidare a regulilor de integritate universitară, cazuri de impostură nerezolvate, eliberarea de diplome false, anchete penale, lipsa de transparenţă, acţiuni de management cel puţin neperformant etc.

Ca atare, reacţia şefilor Universităţii ar trebui să fie canalizată, poate, mai degrabă spre rezolvarea propriilor probleme, care generează asemenea precepţii publice, decât spre mass-media care consemnează stările de fapt din realitate. BIHOREANUL este dispus să participe în continuare la orice dezbateri cu privire la starea şi rolul Universităţii orădene şi să găzduiască punctele de vedere ale acesteia, cu condiţia ca acestea să fie oneste şi fundamentate pe realităţi obiective şi asumate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: UO față cu ...Reacțiunea!
I. O reacție binevenită. Dar insuficientă. 1. Cine nu face diferența dintre UO și o ”Sorbonica”, respectiv cine are ”Ciocu” cam mic în cazul neconformităților din nu puținele ”Sorbonici” particulare orădene, este, în cel mai bun caz, ...incorect, părtinitor, sau și dezinformat, în raport cu cititorii săi/bihorenii de bună credință! II. ”Universitatea noastră este un furnizor-semnificativ pe plan național-de personal calificat inclusiv în domenii de formare superioară, în care inițiativa privată este cvasiabsentă din motive lesne de înțeles, cum sunt diversele științe inginerești, științele naturii sau domeniile biomedicale", se arată în document. 1. Domnule rector: a) vremea unor ”’telectuali” model: Elena Ceaușescu, sau ”Petrov” de la Navrom, respectiv a unora ca ”George de Sobornica”, Doina, Z. de la IETI, sau preacu()vioasa Gabi de Cucuceni, de la FMF, trebuie să apună și la catedrele UO; b) în loc să vă trimiteți studenții să facă practică la (unii) agenți economici și (unele) instituții, la care sunt folosiți, cu precădere, la munci necalificate, sau unde nu învață nimic, implicați-i în proiecte pentru realizarea și dotarea de laboratoare, stații-pilot, ateliere școală, activități de cercetare proprii ş.a. Şi așa se mărește IQ-ul studentului la Universitățile de top ale lumii; 2. Din păcate pentru tineri, ”bravele” organizații studențești nu sesizează, nici acum, necesitatea unei repartiții guvernamentale parțiale. Și așa ne trezim, spre exemplu, cu (viitori) chimiști (...’tomnateci) de ”Sorbonica” care își sufocă colegii, pentru că nu știu că dioxidul de carbon este mai greu decât aerul, care ajung: inspectori/consilieri superiori ...șefi de instituție. Evident, pe bază de ...concurs! III. ”[n.a.: Domnul rector] Bungău nu contestă existența sau rezultatul studiului la care s-a făcut referire, însă precizează că acesta nu a ajuns şi la Universitate. "Dacă sunt instituții locale care dețin rezultate de cercetare care privesc funcționarea Universității din Oradea suntem foarte dornici să le citim și să le discutăm. Cum altfel am putea lua deciziile bazate pe date corecte, dacă astfel de informații nu ajung la noi?", se întreabă rectorul. 1. Se pare că Conducerea UO nu a aflat, încă, că PMO este condusă de cineva cu apucături de faraon. Şi cum faraonii nu prea au dat explicații unor ...rectori de Universități de stat! IV. ”Potrivit acestuia, valoarea adăugată adusă de universitate în dezvoltarea locală se vede şi prin colaborările cu toţi actorii locali. "Suntem un furnizor de expertiză în cele mai variate domenii, de la formarea cadrelor didactice până la transfer tehnologic. ...” 1. În vara lui 1979 pe când făceam practica studențească la fabrica de bere ”Ursus”, am făcut mai multe tratamente la Clinica studențească de stomatologie a UMF Cluj-Napoca. Deși dșoara doctor era ...o studentă de anul IV, aceasta a lucrat ca și un medic specialist. Pe când și la FMF Oradea asemenea ”transferuri tehnologice”? V. În loc de concluzii: Adevăratul punct slab (și) al municipiului Oradea, dar NU singurul: Sugativele (prea) bine bugetate, numite pe criterii tip PCR, care nu își fac datoria în mod conform. Inclusiv la catedrele UO; 1. Un singur exemplu: Oradea, municipiu în care apa rece se poate livra (...și evident factura) și ca apă caldă. Chiar și două săptămâni. Poate mă contrazice ”Bihorel”. Cât despre ...Protecția consumatorului Bihor: Somn ușor, sau Spor la ...predat (FPM ş.a.)! PS: ”Doar adevărul ne poate vindeca!”-Oana Zamfir [Antena 3]. Și de adevăratele punctele slabe ale municipiului Oradea!
Postat 18 Iunie 2019, 01:21 de stefan
amuzament
Nu pot eu sa apreciez cum sta universitatea de bine sau de rau, mai ales fata de altele, dar ma amuza cum interpreteaza unii rezultatele: "În rândul punctajelor obţinute privind punctele tari ale oraşului, Universitatea l-a avut pe cel mai prost". Prin urmare, universitatea este un punct tare. E adevarat, mai slab ca altele poate, dar nu este un punct slab nicidecum. Dar asa interpreteaza unii din pix si din limba unele lucruri, ca sa ne credem mai smecheri si de fapt ne facem mai prosti si mai slabi ca alte orase. De ce oare ?
Postat 14 Iunie 2019, 14:50 de oradea_mea_si_a_ta
75% din profesori sunt nevalizi intelectual si moral pentru Universitate!
Bungaul isi tine amanta si toate pilele pe functii foarte mari, platite gras, trimise in delegatii cu lunile fara rusine sub pretext de cursuri de specializare/formare continua in Spania. cata vreme profesorii raman de o calitate execrabila la facultati, nu vad absolut nici o sansa ca imaginea univ sa fie schimbata! noroc ca se dau burse Erasmus si asa au studentii sansa sa se mai destepte in vest, ca altfel ar fi vai si amar la ce inseamna pedagogia si calitatea informatiilor primite la Oradea!
Postat 13 Iunie 2019, 20:29 de roger
Stima!!
Toata stima, Domnule Bungau!!
Postat 13 Iunie 2019, 17:37 de AnaConda
Bungau,
zi sa mori tu!
Postat 13 Iunie 2019, 15:30 de User anonimizat
Schimbare
Universitatea se afla totusi in procesul unei ample transformari. Cladirile si laboratoarele care se construiesc, precum si reabilitarea generala a cladirilor existente vor schimba radical infrasructura existenta. De asemenea sunt din ce in ce mai multi contributori seriosi in spatiul stiintific si cultural. Doar ca departamentul responsabil de imaginea Universitatii pare cam incremenit la acest capitol - e din alta etapa probabil, cand nu conta foarte mult promovarea lucrurilor cu adevarat bune. Istoria recenta tulbure nu poate fi negata si nimeni nu cred ca isi pune astfel problema. Exista insa si un oarcare balast cauzat de cei care sunt prin zona pentru a-si face norma formala si se revolta daca trebuie sa stea 10 minute peste cele 3-4 ore/zi. Daca odata cu schimbarile majore in infrastructura si oferta educationala balanta va inclina inspre contributorii reali - oameni care au vizibilitatea la nivel national si international pe baza unor realizari concrete, atunci sunt sanse extraordinare de schimbare. Multi dintre ei nici nu constientizeaza ca uniti ar putea consititui masa critica necesara schimbarii. Ca si parere personala, in aceasta cheie ar trebui intelese lucrurile si nu neaparat ca si cum ar persista inca atmosfera anilor '90-2000. Iar critica e constructiva bineinteles, insa in "background" are loc o transformare ampla si care va fi vizibila in urmatorii 4-5 ani.
Postat 13 Iunie 2019, 13:28 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON