URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Iunie 2017, 14:42

Record de îmbolnăviri de rujeolă în județul Bihor: Aproape 200 de persoane, în doar 6 luni!

Record de îmbolnăviri de rujeolă în județul Bihor: Aproape 200 de persoane, în doar 6 luni! foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor "stă mai bine" decât cele învecinate în statisticile privind îmbolnăvirile de rujeolă (în Timiş sunt 1.167 persoane cu această boală, în Arad 964, în Satu Mare 711), dar mai prost decât oricând.

Dacă anul trecut, când a început epidemia de rujeolă, au fost înregistrate 25 de îmbolnăviri, fără niciun deces, în tot judeţul, de la începutul acestui an până săptămâna precedentă numărul cazurilor a fost de 193, unul încheindu-se cu moartea unui copil, nevaccinat.

"Din păcate, trendul este ascendent", a declarat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul instituţiei tocmai pentru a atrage atenţia asupra rujeolei şi a insista în recomandarea ca părinţii să-şi ducă copiii la medicii de familie pentru administrarea vaccinului, mai ales că acesta este gratuit.

Potrivit evidenţelor DSP Bihor, din totalul celor 171 cazuri de rujeolă înregistrate oficial până la 11 iunie, în 155 situaţii este vorba despre copii nevaccinaţi (deloc) sau vaccinaţi incomplet (cărora le-a fost administrată doar o primă doză, nu şi a doua). Majoritatea copiilor bolnavi fac parte din comunităţi cu educaţie sanitară şi cu condiţii de trai precare, fiind etnici romi, 51 dintre ei nefiind nici măcar înregistraţi la vreun medic de familie.

"Partea bună, dacă putem spune aşa, este că în condiţiile în care a existat o campanie anti-vaccinare, în numai 3 cazuri părinţii au refuzat explicit imunizarea. Din păcate, cel mai frecvent motiv al nevaccinării este lipsa de educaţie şi de interes a părinţilor care nu îşi duc copilul la medic, precum şi îmbolnăvirea copiilor înainte de a fi împlinit vârsta pentru vaccinare", a spus şefa DSP Bihor.

Doctoriţa Rahotă a precizat că în prezent, la nivelul judeţului, nu există o problemă în ce priveşte asigurarea dozelor de vaccin necesare. Potrivit acesteia, necesarul este de 5.138 doze (din care 1.600 pentru copiii programaţi pentru imunizare luna aceasta şi 3.538 pentru "restanţieri"), iar disponibilul din depozitul DSP şi existent la medicii de familie este de 3.433 doze.

"Recomandăm cu insistenţă vaccinarea copiilor pentru că este cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirii", a reiterat directoarea DSP Bihor.

Anul acesta, în România au murit 27 de copii din cauza rujeolei şi complicaţiilor acesteia, dintre care unul în Bihor, nevaccinat, provenit dintr-o familie de romi. El a fost internat în luna aprilie la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, părinţii insistând să fie externat după ameliorarea stării sale de sănătate pentru ca apoi, după doar 5 zile, să fie dus din nou cu ambulanţa la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cauza complicaţiilor pulmonare. Decesul său a survenit după o spitalizare de aproape o lună la secţia de Terapie Intensivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON