URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2017, 14:42

Record de îmbolnăviri de rujeolă în județul Bihor: Aproape 200 de persoane, în doar 6 luni!

Record de îmbolnăviri de rujeolă în județul Bihor: Aproape 200 de persoane, în doar 6 luni! foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor "stă mai bine" decât cele învecinate în statisticile privind îmbolnăvirile de rujeolă (în Timiş sunt 1.167 persoane cu această boală, în Arad 964, în Satu Mare 711), dar mai prost decât oricând.

Dacă anul trecut, când a început epidemia de rujeolă, au fost înregistrate 25 de îmbolnăviri, fără niciun deces, în tot judeţul, de la începutul acestui an până săptămâna precedentă numărul cazurilor a fost de 193, unul încheindu-se cu moartea unui copil, nevaccinat.

"Din păcate, trendul este ascendent", a declarat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul instituţiei tocmai pentru a atrage atenţia asupra rujeolei şi a insista în recomandarea ca părinţii să-şi ducă copiii la medicii de familie pentru administrarea vaccinului, mai ales că acesta este gratuit.

Potrivit evidenţelor DSP Bihor, din totalul celor 171 cazuri de rujeolă înregistrate oficial până la 11 iunie, în 155 situaţii este vorba despre copii nevaccinaţi (deloc) sau vaccinaţi incomplet (cărora le-a fost administrată doar o primă doză, nu şi a doua). Majoritatea copiilor bolnavi fac parte din comunităţi cu educaţie sanitară şi cu condiţii de trai precare, fiind etnici romi, 51 dintre ei nefiind nici măcar înregistraţi la vreun medic de familie.

"Partea bună, dacă putem spune aşa, este că în condiţiile în care a existat o campanie anti-vaccinare, în numai 3 cazuri părinţii au refuzat explicit imunizarea. Din păcate, cel mai frecvent motiv al nevaccinării este lipsa de educaţie şi de interes a părinţilor care nu îşi duc copilul la medic, precum şi îmbolnăvirea copiilor înainte de a fi împlinit vârsta pentru vaccinare", a spus şefa DSP Bihor.

Doctoriţa Rahotă a precizat că în prezent, la nivelul judeţului, nu există o problemă în ce priveşte asigurarea dozelor de vaccin necesare. Potrivit acesteia, necesarul este de 5.138 doze (din care 1.600 pentru copiii programaţi pentru imunizare luna aceasta şi 3.538 pentru "restanţieri"), iar disponibilul din depozitul DSP şi existent la medicii de familie este de 3.433 doze.

"Recomandăm cu insistenţă vaccinarea copiilor pentru că este cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirii", a reiterat directoarea DSP Bihor.

Anul acesta, în România au murit 27 de copii din cauza rujeolei şi complicaţiilor acesteia, dintre care unul în Bihor, nevaccinat, provenit dintr-o familie de romi. El a fost internat în luna aprilie la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, părinţii insistând să fie externat după ameliorarea stării sale de sănătate pentru ca apoi, după doar 5 zile, să fie dus din nou cu ambulanţa la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cauza complicaţiilor pulmonare. Decesul său a survenit după o spitalizare de aproape o lună la secţia de Terapie Intensivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON