URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2021, 17:20

Realizat în proporție de 40%. Centrul de zi Gutenberg pentru copiii din familii defavorizate prinde contur (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul de zi Gutenberg, din zona cu acelaşi nume, destinat copiilor proveniţi din familii sărace, prinde contur.

În ajutorul copiilor defavorizaţi...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, imobilul construit din fonduri europene va avea cabinet pentru consiliere psihologică şi socială, săli de mese, recreere şi socializare, cabinet medical, teren de sport şi spaţii de joacă în aer liber.

"Acesta va oferi crearea unei infrastructuri de sprijin pentru 60 de copii care prezintă risc crescut de abandon şcolar, precum şi pentru familiile lor", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Centrul a fost amplasat în zona Gutenberg locuită de familii defavorizate de etnie romă, română şi maghiară.

„Astfel de centre de zi sunt extrem de utile în comunitatea noastră deoarece vin în sprijinul familiilor aflate în dificultate sau cu risc de excluziune socială, familii numeroase, monoparentale, dezorganizate, unde există posibilitatea de abandon", a spus directorul Direcției de Asistență Socială Oradea, Anca Grama.

Centru de zi şi modernizare de străzi...

Amenajarea centrului face parte dintr-un proiect mai amplu care vizează reabilitarea întregii zone prin modernizarea străzilor Arabilor, Ion Buşiţia şi Thomas Mann din imediata apropiere.

Străzile se află, în prezent într-o accentuată stare de degradare, fiind improprii traficului auto.

"Ne propunem o abordare complexă de rezolvare a problemelor sociale şi infrastructurale concentrate în zona Gutenberg, pentru a sprijini incluziunea socială a populaţiei marginalizate", a spus primarul Florin Birta.

Investiţia totală se ridică la 7,4 milioane lei, din care 2% o reprezintă contribuţia oraşului, 13% contribuţia bugetului central, iar diferenţa o constituie finanţarea europeană.

Din această sumă, 4,7 milioane lei o reprezintă construcţia imobilului realizată de firma Abed Nego, iar diferenţa - modernizarea a trei străzi, Arabilor, Ion Buşiţia şi Thomas Mann, lucrări atribuite unei asocieri formate din firmele Drumuri Orăşeneşti şi Edildrum Construct.

Centrul de zi se construieşte pe strada Clujului nr. 188, fiind gândit pentru 60 de copii între 3 şi 7 ani şi 127 de copii între 7 şi 18 ani.

La finalul lucrărilor, aceștia vor avea la dispoziţie un loc unde vor beneficia de consiliere, activităţi extraşcolare şi o masă caldă pentru a fi ajutaţi să nu devină victime ale abandonului şcolar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON