URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Ianuarie 2018, 19:37

Reabilitarea fostului cinematograf Libertatea din Pasajul Vulturul Negru ar putea costa 5 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luxul se plăteşte! Consiliul Local Oradea a aprobat luni indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a interiorului fostului cinematograf Libertatea din complexul Vulturul Negru.

Investiţia, pe care municipalitatea intenţionează să o finanţeze din fonduri europnene, este estimată la 23 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a 5 milioane euro.

Proiectul vizează readucerea sălilor la starea iniţială, reabilitarea întregului interior, montarea unui lift pentru persoane cu dizabilităţi şi amenajarea de toalete pentru ca imobilul să poată căpăta o destinaţie culturală.

Potrivit estimărilor municipalităţii, sala mare din incinta complexului Vulturul Negru ar putea găzdui spectacole de teatru, concerte sau cinema cu o capacitate de 408 locuri, ar putea servi ca sală de bal cu 261 locuri sau ar putea fi folosită ca sală pentru prezentări de modă, putând asigura o capacitate de 347 de locuri.

Mult mai redusă ca dimensiuni, sala mică ar putea oferi 145 de locuri pentru cinema, 94 de locuri ca sală de dans şi 95 de locuri pentru prezentare de modă.

Mobilierul celor două săli va fi gândit de aşa natură încât să poată fi montat şi demonat în funcţie de evenimentele pe care urmează să se desfăşoare în ele.

"Pentru a sublinia caracterul cultural şi educaţional al reabilitării, într-un spaţiu conex sălilor de spectacol s-a amplasat un mic spaţiu muzeal care îşi propune să expună evoluţia istorică a clădirii Vulturul Negru, precum şi o arhivă a evenimentelor culturale desfăşurate aici în trecut şi o evidenţă a celor care urmează", se menţionează în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Durata estimată a investiţiei este de 6 luni în ceea ce priveşte proiectarea, avizarea, licitaţia şi atribuirea lucrărilor şi de încă 18 luni pentru execuţia efectivă.

La ora actuală, fostul cinematograf este în paragină, fiind folosit mai ales ca spaţiu de depozitare pentru firma care reabilitează Pasajul Vulturul Negru. Fostul cinema Oradea, denumit mai apoi Libertatea, s-a închis la începutul anilor 2000, după care sala principală a fost folosită ca salon de jocuri de noroc.

Reabilitările repetate făcute de-a lungul timpului s-au realizat cu materiale necorespunzătoare, inclusiv vopsea în ulei, care au distrus arhitectura interioră a clădirii. Sala B a fostului cinematograf, reabilitată în urmă cu 12 ani, este singura care arată în prezent cât de cât decent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sa ramana cinema!
sala mare este superba, de acord ca ar trebui sa ramana cinema Oradea! in plus, locul trebuie sa fie folosit ca o sala/sali de cinema, pt ca doar 1 singur cinema > cel de la Lotus este de rusine pt oras. asta ar mai detensiona un pic si traficul/parcarile de la lotus si lidl. sali de spectacole, expozitii, vernisaje exista si pe centru, la case de cultura, la era shopping si in cetate. redati orasului ceea ce ii lipseste si ceea ce are nevoie.
Postat 09 Ianuarie 2018, 12:01 de roger
!!!!!
Este o sală superbă ! Nu pot aprecia acustica dar este păcat ca o asemenea sală să se irosească !
Postat 09 Ianuarie 2018, 09:13 de TDS
Cinematograful LIBERTATEA???
De cand e "libertatea"? Din totdeauna a fost cinematograful Oradea! Libertatea cui? Libertatea in Romania e in ruina! O prosteala! DA! Era foarte frumos si era o experienta deosebita orice film vizionat acolo. acum intrebarea e care va fi destinatia finala, ca fara o destinatie finala vor trebui restituiti banii europeni si banii cheltuiti aiurea?
Postat 08 Ianuarie 2018, 23:06 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON