URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Februarie 2015, 07:33

Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România

Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România METODA RDS. După reţeta aplicată la începutul anilor 2000, când şi-a dezvoltat televiziunea prin cablu, telefonia şi internetul, Zoltan Teszari (medalion) atacă piaţa energiei electrice cu preţuri de dumping. OTL a încheiat deja contract pe un an de zile cu noul furnizor, iar de săptămâna viitoare tramvaiele din oraş vor circula cu curent de la RDS. "Vom economisi cam 250.000 lei pe an", spune directorul societăţii de transport local, Csuzi Istvan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uitaţi de RCS&RDS ca fiind doar furnizorul ieftin de televiziune, telefonie şi internet! Grupul de firme controlat de orădeanul Zoltan Teszari a intrat într-un nou stadiu de dezvoltare şi ameninţă să devină un jucător important pe piaţa de energie. Firma "milionarului fără chip" atacă noul domeniu cu aceeaşi politică agresivă de preţuri mici care i-a asigurat succesul de până acum, oferind megawattul cu 23% mai ieftin decât concurenţa de la Electrica.

Oferte la secret

RCS&RDS vinde curent! Efect firesc al politicii de dezvoltare continuă din ultimii ani, în care Zoltan Teszari (foto) a cumpărat şapte parcuri fotovoltaice, inclusiv în Bihor, cu o capacitate totală de producţie de 23,5 megawaţi, compania îşi caută piaţă de desfacere. Grupul de firme şi-a extins activităţile în urmă cu doi ani, s-a autorizat la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ca furnizor de electricitate în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piaţa de energie OPCOM, unde cumpără şi vinde curent. De altfel, discret şi fără niciun fel de publicitate, luna trecută angajaţii RCS&RDS ofereau deja firmelor de pe platforma industrială a Oradiei cea mai ieftină energie electrică din România. Contractele pe un an prevăd un preţ fix de 130 lei pe megawatt, cu 23% mai mic decât cel al Electrica. În prima parte a anului compania pare a se concentra pe marii consumatori, cu un necesar de consum de peste 50 megawaţi, urmând ca din iunie să preia şi consumatorii mai mici. Tranzacţiile se fac în cel mai mare secret. "Nu sunt abilitat să dau niciun fel de relaţii. Vă rog să vă adresaţi compartimentului de marketing", spune Dan Nanu, responsabilul de vânzări al RCS&RDS, care a ofertat deja majoritatea consumatorilor din zona industrială.

Economie de o sută euro pe an

Noul furnizor atacă inclusiv piaţa consumatorilor casnici. Proiectul pilot lansat în ianuarie la Oradea urmăreşte transformarea actualilor abonaţi de telefonie şi internet în clienţi de electricitate. Contractele se încheie pe un an şi, la fel ca în cazul firmelor, compania oferă un preţ fix de 130 lei pe megawat, mult sub cel de 169 lei, dar care e actualizat de Electrica tot la şase luni. Evident, oferta implică doar preţul de bază. La preţul producătorului se adaugă taxele şi tarifele reglementate de stat, care triplează la 400 lei megawatul plătit de populaţie.

Condiţiile în care consumatorii se pot muta la noul furnizor sunt minimale. Noii abonaţi trebuie doar să aibă facturile plătite la zi şi să depună câte o copie după actul de identitate şi actul de proprietate al imobilului, iar de formalităţile de transfer se ocupă RCS&RDS.

Potrivit unor surse din piaţă, din această lună au ieşit din portofoliul Electrica primii consumatori casnici. Un calcul aproximativ arată că la un consum mediu lunar de 150 kilowaţi, economia pe care o face o gospodărie urbană poate ajunge undeva la 45 lei pe lună, echivalentul a circa 100 euro pe an. În cazul unei gospodării rurale, cu un consum lunar de 70-80 kilowaţi, economia anuală este undeva la 50 euro. Cifrele sunt doar estimative. Deşi normativele ANRE obligă furnizorii să îşi publice ofertele pe site pentru ca potenţialii clienţi să le poată compara, RCS&RDS nu s-a conformat asumându-şi riscul unei amenzi între 8.000 şi 40.000 lei. Furnizorul nu a făcut însă decât să se adapteze cutumelor de pe piaţă, căci peste 90% din cei circa 170 furnizori îşi ţin datele la secret.

Atac prin învăluire

RCS&RDS nu are niciun interes să facă valuri. În condiţiile în care 99% dintre consumatorii bihoreni au contracte încheiate cu Electrica Furnizare, societate "soră" cu Electrica Distribuţie, cea care asigură mentenanţa sistemului şi avizează toate lucrările de pe reţea, noul furnizor e încă la mâna competitorilor. Dar nu pentru mult timp. RCS&RDS a câştigat anul trecut, concurând de unul singur, licitaţia organizată de municipalitate pentru amenajarea a 150 kilometri de canalizaţie tehnică în care vor fi coborâte în următorii doi ani toate cablurile de pe stâlpi şi faţadele clădirilor. Vrând-nevând, la finalizarea lucrărilor noul competitor va avea propria reţea de distribuţie, preluând de la Electrica poziţia de monopol pe Oradea. În pregătirea acelui moment, numai în ultimul an firma şi-a amenajat în oraş 11 puncte de transformare, sub motivul asigurării necesarului de energie pentru casieriile RCS&RDS. Acestea vor putea deservi însă, oricând, şi consumatorii casnici care, odată îmbiaţi cu tarife mai mici, e greu de crezut că vor mai rămâne la Electrica. Experienţa Romtelecomului, spulberat de RCS&RDS de pe piaţa locală la mijlocul anilor 2000 graţie tarifelor mai mici, este edificatoare…

OTL merge cu RDS!

De altfel, politica îndrăzneaţă de preţuri a companiei începe să dea rezultate. Noul furnizor de curent a ofertat toate societăţile subordonate municipalităţii - de la Compania de Apă Oradea la spitale - cu tarife mai mici cu circa 20% faţă de cele actuale. Pentru că, spre deosebire de firmele private, care pot purta negocieri directe, societăţile municipalităţii sunt obligate să organizeze licitaţii, acestea îşi vor cumpăra curent de la noul operator prin Bursa Română de Mărfuri.

03_Csuzi_Istvan_bihoreanul.jpgAşa se face că din 1 martie tramvaiele orădene vor circula cu electricitate de la RCS&RDS. În urma licitaţiei din 11 februarie, OTL a încheiat un contract pe un an pentru 10.000 megawaţi/oră la un preţ fix de 130 lei pe megawat. Tariful e cu 5% mai mic decât cel practicat în prezent. "Au fost opt firme care şi-au depus ofertele. Aveau coduri (n.r. – pentru anonimizare), aşa că nu ştiam care cine este. În ultimele 15 minute fiecare şi-a făcut oferta finală. Majoritatea ofertanţilor s-au oprit la 140 lei pe megawatt, doar una a coborât la 130 lei, de la care am şi cumpărat. Peste o oră am aflat că era RCS&RDS", povesteşte Csuzi Istvan (foto), directorul OTL. Potrivit acestuia, în baza noului contract de furnizare, OTL va economisi anual circa 50.000 euro, sumă care acoperă cheltuielile cu piesele pentru reparaţiile tramvaielor. La fel e de aşteptat să procedeze toate societăţile municipalităţii.

06_Ilie_Bolojan_bihoreanul_1.jpg"Nu vom sta indiferenţi. Treptat, pe cum vor expira contractele cu actualii furnizori, vom merge să cumpărăm de pe bursă. Ne aşteptăm la preţuri tot mai bune", spune optimist primarul Ilie Bolojan (foto).

Şi ca el gândesc probabil majoritatea primarilor şi managerilor de societăţi. Fie şi numai pentru asta, intrarea RCS&RDS în domeniul energiei electrice va "scutura" în mod cert piaţa. Cam ca un electroşoc…


"MILIONARUL FĂRĂ CHIP"
Provocare la adresa "băieţilor deştepţi"

Supranumit "milionarul fără chip", orădeanul Zoltan Teszari deschidea la sfârşitul anului trecut lista celor mai bogaţi bihoreni, cu o avere de 530-560 milioane euro conform revistei Capital sau, după Forbes, de "doar" 380 milioane euro. Capital lua în calcul cifra de afaceri pe 2013 (475 milioane euro), activele de 1,075 miliarde euro şi datoriile de 900 milioane euro, în vreme ce Forbes remarca întărirea companiei pe piaţa de telefonie, internet şi televiziune, canalul Digi 24 devenind prin decizia CNA obligatoriu pentru toţi operatorii de cablu.

RCS&RDS a intrat pe piaţa energiei regenerabile la sfârşitul anului 2012, când a achiziţionat primele parcuri fotovoltaice "la cheie". Campania de achiziţii s-a încheiat în 2013, cu cel de-al şaptelea parc solar cumpărat la Cheresig, după ce statul şi-a redus considerabil schema de sprijin prin certificate verzi puse la dispoziţia investitorilor în acest sector. La sfârşitul anului trecut, compania şi-a manifestat intenţia de a prelua Enel Distribuţie Banat, la concurenţă cu alţi ofertanţi din ţară şi străinătate. Proprietarii companiei au oprit negocierile în ultimul moment, pe fondul creşterii profitabilităţii Enel Banat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ENERGIE IEFTINA
Am citit comentariile voastre si am observat ca v-a scapat un aspect foarte important. Voi v-ati raportat la pretul de 169 lei/MWh pret electrica furnizare si 130lei/MWh pret RCS&RDS, INSA consumatorii casnici nu au avut si nu vor avea pe piata reglementata NICIODATA 169lei/MWh...acest pret este valabil DOAR pentru noncasnici. Consumatorul casnic, la ora actuala are doua componente de pret: tarif reglementat si tarif CPC. Conform calendarului ANRE privind liberalizarea pietei de casnici arata ca in aceasta perioada 50% din energia consumata o platim cu 0,371lei/MWh, iar 50% platim cu 0.439lei/MWh; asadar calcule voastre nu sunt bune deoarece v-ati raportat la pretul de 169 lei/MWh pret valabil doar pentru consumatorii noncasnici care au fost liberalizati 100% in 01.01.2014. Incepand cu 01.01.2015, conform Calendarului liberalizari pt. consumatorii casnici, componenta reglementata va scadea cu inca 10 % ceea ce inseamna ca ca doar 40% din energia consumata o veti plati cu tarif reglementat(subventie de la stat) iar 60% cu pret CPC(componenta piata concurentiala)care este mult mai mare decat cel reglementat(subventionat de stat), ce inseamna aceasta...? cresterea facturilor; lucru care se va repeta din 6 in 6 luni pana la 01.01.2018; Asadar economia de 100 euro pe an estimata de RCS&RDS nu mi se pare exagerata... dar nici reala 100%, daca vinde energia cu 130 lei/MWh. De ce spun aceasta...? Eu mi-am schimbat furnizorul in luna iunie a acestui an si am un pret de 358 lei/Mwh de unde, daca scad tarifele reglemenatate de transport si distributie 236.01 lei/MWh reiese ca pretul energiei active este de 121,99lei/MWh;asta inseamna o reducere de 35 lei/factura luna de luna fata de furnizorul vechi. Daca, cu 35 lei/luna x 12 luni am o economie de 420 lei/an(cu tariful de 121,99 lei/Mwh) cum poate avea RCS&RDS o economie de 100 euro/an la un tarif de 130 lei/MWh???????????? Sa nu ma intelegeti gresit...exista o economie dar nu de 100 euro. Legat de calitate, nu se poate compara curentul cu semnalul la tel., deoarece operatorul de retea (cel prin intermediul caruia ajunge curentul in casele noastre sau distribuitorul)nu se schimba, furnizorul fiind entitatea care negociaza pentru noi pe bursa OPCOM, SEMNEAZA CONTARCTE DE FURNIZARE, EMITE FACTURIELE, INCASEAZA BANII SI PLATESTE TAXELE REGLEMENTATE DE ANRE CATRE TRANSPORTATOR SI DISTRIBUITOR. Daca aveti nelamuriri ma puteti contacta si chiar organiza o prezentare a liberalizarii pietei de energie in ORADEA, deoarece activez in aceasta piata REGIONAL MANAGER, de un an jumate, instruind in acest timp aproximativ 1000 de agenti facnd parte din echipa mea, si am dobandit o oarecare experienta lovindu-ma de tot felul de "experti in energie" care n-au citit nici macar un articol din legislatie si Orinele ANRE. Face Book: Alin Ivasco sau la Tel.: 0749814627
Postat 29 Noiembrie 2015, 00:01 de IvAlin
schimbare_furnizor_energie
@schimbare_furnizor_energie Greu cu transformarile. Pai daca in medie pe luna e 150 de kw, tu inmultesti 150 x 12 = 1800 kW adica 1.8 MW pe luna ? Da ce ai tu acolo ma ? aia 1.8 MW sunt pe AN. Deci dupa cum spune mai sus, 1 MW e 130 de lei, deci ~240 de lei factura de curent pe tot anul.
Postat 08 Septembrie 2015, 22:33 de Architect
@faramonopol
@faramonopol .... Si dupa furnizarea de energie termica, va urma furnizarea de soare ,respectiv aer si ploaie.
Postat 05 Martie 2015, 20:17 de User anonimizat
Felicitari Domnule Tesari
In sfarsit avem parte de concurenta mult asteptata care sa sparga monopolul. Dupa ce grupul RCS-RDS a spart monopolul Romtelecom, apoi a reusit sa clatine serios alt monopol obscur(ascuns)al grupului Orange-Vodafone, iata ca reuseste sa clatine si monopolul Distribuitorilor de energie electrica. Pasul urmator e simplu de anticipat, grupul RCS-RDS va deveni furnizorul local de energie termica, iar daca o va face nu va fi rau pentru populatie ci pentru hotii de la CET si din primarie care ne-au facut sclavi. Felicitari Domnule Tesari speram sa reusiti. Noi am incercat sa facem asta acum cativa ani, cand am pus pe masa edililor un program alternativ la sistemul de termoficare centralizat care aducea economii in buzunarele consumatorilor si beneficii in buzunarele furnizorilor, insa nu am avut forta necesara pentru a face aceasta schimbare. Toti ne-au laudat planul de afaceri dar nimeni nu l-a luat in considerare. L-a considerat o singura firma din Bucuresti care in final a sfarsit in insolventa, fiind demolata efectiv prin intermediul mafiei.
Postat 04 Martie 2015, 13:35 de faramonopol
Pentru 150kWh consum -> Economie de o sută euro pe an - GOGOSI
Ati scris ca un consumator casnic care are un consum mediu lunar de 150kWh, face o economie de 100 EURO/an daca schimba furnizorul si trece la RDS. NICI NU POATE FI VORBA! Un calcul elementar arata ca la 150kWh/luna consumulul anual este de 150x12=1800kWh sau 1,8 MWh/luna. Asa cum singuri ati declarat pretul electrica este de 169 lei/MWh iar pretul RDS este de 130 lei/MWh. Diferenta de pret inseamna 39 lei/MWh. Aceasta diferenta asigura o economie de 1,8 x 39 = 70,2 lei/AN. Pana la 443.81 lei (100 EURO la curs BNR azi 28.02.2015) este inca o cale lunga. Si acesta este doar calculul elementar din cifrele prezentate de voi. Un calcul mai detaliat arata ca un consumator casnic din judetul Bihor, care primeste o factura de la Electrica pentru o cantitate de 150 kWh, in cazul in care are tariful monom joasa tensiune cu rezervare, plateste o valoare de 94.19 lei (cu tot cu taxa radio si taxa TV). Pentru acelasi consum de 150kWh, facturat la pretul de 130lei/MWh (adica 130 lei/1000 kWh), RDS ar emite o factura de 75.65 lei (fara taxa radio si TVA inca 6,5 lei). Deci diferenta lunara ar fi de maxim 12.04 lei. Anual, inseamna 12.04 x 12 = 144.48 lei. Ramane intrebarea: UNDE ESTE SUTA DE EURO ECONOMIE LA 150kWh CONSUM LUNAR? Concluzia mea: in cazul in care scrieti ceva verificati cu atentie inainte de a transmite aberatii catre cititori. S-ar putea ca in viitor cititorii sa va perceapa ca pe un tabloid. Si nu vreti asta, nu-i asa?
Postat 28 Februarie 2015, 09:13 de schimbare_furnizor_energie
Teapa
RCS vinde energie ieftina pt ca energia foto-voltaica e SUBVENTIONATA de stat. Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.
Postat 27 Februarie 2015, 15:56 de cosmic
Windos
Windos... din nou comentezi fara sa ai cea mai mica idee despre cum se produce si cum se distribuie energia. Nici macar o urma de idee. Nimic. Zero. Dar din pacate asta nu te-mpiedica sa faci si in cazul asta afirmatii defaimatoare la adresa cuiva. Trist.
Postat 27 Februarie 2015, 00:49 de marius_ro
Publica un anunt *
CENZURAT
Postat 26 Februarie 2015, 23:10 de puiupetru
Ce nu stie lumea despre parcurile fotovoltaice ale RCS-RDS
Intamplator stiu povestea parcurilor fotovoltaice ale   si le-au construit singuri: detin un parc in zona Brailei la Stancuta de 9 megawati  si in jud. Bihor la Gepiu daca nu gresesc de 14 megawati, iar daca mai detine unul in alta parte, posibil sa fie cumparat. Deci cum spuneam, au fost construite cu forta de munca propie si materiale luate de pe piata la cele mai mici preturi, totul a durat cam 7-8 luni. Nu este un secret ca panourile fotovoltaice au fost  importate direct din China.Aici aveti coordonatele parcurilor:44.898575, 27.820269 / 46.929878, 21.824521  . Pentru ei tot respectul!
Postat 26 Februarie 2015, 23:05 de puiupetru
vis a vis de calitate
Sistemul lui este racordat la reteaua nationala :) energia de la fotovoltaice, eoliene, etc., injecteza energie in sistemul national, urmand sa extraga in perioada fara productie. Exista niste valori de compensare, dar pretul tau nu creste semnificativ. :) cu alte cuvinte, ai frecventa din SN. Implicit si tensiunea
Postat 26 Februarie 2015, 19:34 de itiberiu
Şi cum e calitatea ???
Dacă e precum semnalul de pe mobil înseamnă că e nu numai ieftin dar şi slab !!! La frecvenţă de 45 şi tensiune de 190 pot şi eu să-mi fac singur, cu o morişcă !!!
Postat 26 Februarie 2015, 16:57 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON