Pesediştii stau pe un butoi de pulbere. După ce în 2010 l-au înlocuit pe preşedintele Mihai Bar cu Ioan Mang, acum sunt revoltaţi de tirania acestuia. A promovat la şefia unor instituţii pe cine a vrut, ia decizii fără să-i consulte, s-a înconjurat de linguşitori şi traseişti, şi-a căţărat la conducerea organizaţiei "asistenta", nu admite opinii diferite şi, orbit de duşmănia faţă de Ilie Bolojan, l-a tot atacat pe primar până şi-a scos colegii, ba şi pe sine însuşi, din conducerea oraşului şi a judeţului.
Din cauza liderului, pesediştii se plâng că nu mai discută nimeni cu ei, riscând ca anul viitor, la alegerile locale, să nu aibă cu cine se alia. Ba, mai grav, Mang sancţionează orice eventual competitor, chiar şi "preventiv": i-a marginalizat pe parlamentari, l-a pus la colţ pe ex-viceprimarul Ovidiu Mureşan, iar mai nou îl ameninţă cu mazilirea pe prefectul Claudiu Pop.
BIHOREANUL vă dezvăluie un scandal care îi afectează nu doar pe membrii de partid, ci pe toţi bihorenii, căci şeful PSD se arată decis să "pârjolească pământul" pentru a-şi atinge unicul obiectiv: jos Bolojan!
Pe antipatii...
Membrii PSD Bihor se plâng că propriul lider îi tratează pe mulţi ca şi cum le-ar fi adversar. Se întâmplă din 2012 când, forţat să părăsească Ministerul Educaţiei cu anatema de plagiator după doar 9 zile de mandat, Ioan Mang, până atunci senator, a ieşit din politica mare şi s-a concentrat în cea locală.
A făcut-o, însă, sacrificându-şi o mulţime de colegi. Prima victimă: deputatul Ioan Roman. "Cineva a lansat zvonul că voia să-i ia locul de preşedinte, iar Mang a rezolvat ca deputatul să nu ajungă vicepreşedinte. Avem 15 vicepreşedinţi şi 25 de membri în Biroul Judeţean, dar Roman, ca senatorul Bodog, nu e între ei", spune un veteran al partidului.
Mang stârnise nedumeriri, de altfel, încă din 2012, când sabotase o iniţiativă a aceluiaşi Roman pentru o alianţă a partidelor româneşti din Salonta astfel încât oraşul să aibă primar român. "Nici nu mă gândesc să luăm pe lista noastră PDL-işti, tocmai acum, când sunt în declin!", explica Mang. După doar un an, avea să aducă el însuşi în partid o puzderie de PDL-işti, iar anul trecut s-a înconjurat de ei.
... şi favoritisme
Încet, dar sigur, şeful filialei i-a îndepărtat din prim-plan pe toţi parlamentarii PSD, pentru ca nu cumva vreunul să-i ştirbească puterea ori să-i ceară s-o împartă cu ei. "Aţi mai auzit de Sonia Drăghici ori de deputatul Gheorghe Bogdan? Florian Bodog iese şi el din umbră când şi când", zice un vechi PSD-ist.
Mang şi-a înfiinţat, în schimb, o legiune "portocalie". Profitând de Ordonanţa lui Dragnea de "legalizare" a traseismului, i-a cooptat în "echipa" personală pe unii din cei mai notorii PDL-işti, de la consilierul local Adelina Coste până la cei judeţeni Vasile Petruţ, Florian Oros şi Dorel Dume. Pe Dume l-a răsplătit cu şefia Administraţiei Ape Crişuri, la fel cum fostului deputat Nicolae Jolţa îi dăduse Autoritatea Rutieră şi lui Dacian Iova Inspectoratul Silvic.
În partid, ce era cu neputinţă pentru PSD-iştii vechi s-a putut pentru Coste şi Petruţ, unşi vicepreşedinţi. Cea mai spectaculoasă mişcare a fost să-l facă preşedinte executiv pe fostul primar PDL al Oradiei, Petru Filip! "E adevărat, Filip s-a retras după câteva luni, din cauza unei favorite la care Mang ţinea mai mult", zice un PSD-ist.
Protejata-zbir
Necunoscută publicului, fostă secretară a lui Mang la biroul senatorial, fondatoare a Asociaţiei Pro Viitor, un ONG prin care PSD-ştii au luat fonduri de la Primăria Oradea şi de la Ministerul Muncii, tânăra Ana-Maria Tiron (foto) e poreclită în partid "blonda lui Mang". De unde renumele? Din ambiţia preşedintelui de a o promova mult peste anvergura ei, făcând-o chiar secretar executiv al filialei, adică stăpâna "cadrelor".
Odată instalat vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, Mang i-a aranjat angajarea la Prefectura Bihor, pe un post de consilier, dar tânăra nu a prestat nicio zi pentru instituţia guvernamentală. A străjuit în schimb biroul ocrotitorului şi i-a servit ca mână dreaptă. "Ana a ajuns să hotărască cine intra la Mang, cât trebuia să aştepte sau dacă era primit, ba chiar şi ce să facă partidul", spun primari ai PSD. Chiar Petru Filip a renunţat la funcţia din filială lămurindu-se că una vorbea cu Mang şi alta făcea acesta, influenţat de Tiron.
Pe rând
La CJ, Mang a comis greşeală după greşeală, prima fiind cooptarea UDMR-istului Alexandru Kiss ca vicepreşedinte. Pariind pe acesta, a început să-şi atace aliaţii liberali încă din vremea USL, iar ulterior şi-a făcut din asta un adevărat program. Miza? Dacă împreună cu UDMR-iştii, supăraţi că nu mai aveau viceprimar la Oradea, reuşea să-l erodeze pe primarul Bolojan, putea spera ca în 2016 să devină viitorul preşedinte al CJ, ba chiar şi să ia cu asalt Primăria.
Calculul s-a dovedit eronat, fuziunea noului PNL şi înfrângerea PSD la prezidenţiale obligând UDMR să schimbe partenerul. Urmarea? În primăvară, Kiss l-a ajutat pe Bolojan să "evacueze" PSD-iştii din conducerea oraşului şi judeţului. Imediat, ca şi cum nu lui i se datora căderea, Mang s-a supărat că fostul viceprimar Ovidiu Mureşan a acceptat oferta lui Bolojan de a fi director comercial la Compania de Apă, l-a "pictat" ca trădător şi nu l-a mai convocat la şedinţele Biroului Judeţean.
La fel a procedat şi cu alţi grei ai filialei. După ce Mureşan a eliberat şefia PSD Oradea, Mang i-a oferit-o lui Bodog, dar în final l-a preferat pe tânărul Liviu Popa Sabău. Mai mult, convocând Biroul Judeţean miercurea, când parlamentarii sunt la Bucureşti, a reuşit să-i îndepărteze pe toţi aceştia de "viaţa de partid".
Ţinta pe prefect
Cel mai recent inamic intern pe care Mang şi-a pus pata este prefectul Claudiu Pop, fost şef al organizaţiei municipale. La fel ca Bodog, care a anunţat pe Facebook că îşi doreşte unirea între Oradea şi Sînmartin, Pop e "vinovat" că s-a alăturat iniţiativei primarului Bolojan, dar mult mai îndrăzneţ, prin declaraţii în presă, fapt ce a declanşat în filială pregătiri de război.
"Claudiu l-a sunat pe Mang să-i spună că se va pronunţa deschis pentru unificare în ziare şi la TV, iar Mang i-a răspuns că îi va cere demisia de la Prefectură", au dezvăluit surse din anturajul celor doi politicieni. Concret, Mang a ameninţat că va face lobby la Bucureşti pentru schimbarea lui Pop, care ar fi acţionat contra partidului. Asta, chit că tema "Oradea Mare" nu este una de partid, deci prefectul nu încalcă legea, iar PSD Bihor nu luase nicio hotărâre statutară că s-ar opune unificării. "Mang a decis de unul singur să fie contra", spun PSD-iştii.
De ce "se bagă"?
Rebeliunea lui Pop l-a enervat pe Mang cu atât mai mult cu cât îl considera deja o ameninţare. Spre deosebire de el, prefectul e dispus să colaboreze pentru dezvoltarea oraşului şi judeţului, chiar dacă asta înseamnă şi conlucrare cu Bolojan. "Interesul lui Mang e ca primarul să rateze cât mai multe proiecte, inclusiv cu «ajutorul» unor deconcentrate", recunoaşte un PSD-ist, în timp ce Pop, la fel ca tot mai mulţi membri de partid, constată că "datul la gioale ne ridică oamenii în cap".
Ca şi cum nu ar fi de ajuns, prefectul e "vinovat" în ochii lui Mang şi că intervine la ministere pentru a grăbi investiţiile cu finanţare de la bugetul de stat, ca de pildă reabilitarea DN 76 Oradea-Beiuş ori a Podului Densuşianu. Calculul lui Pop este, însă, simplu: vrea ca la anul să poată arăta că PSD a făcut ceva pentru Oradea şi Bihor.
Pentru PSD-işti, grav este că Mang i-a izolat de orice posibil parteneriat. "Ne trage pe toţi în jos după el. Ca pe vremea lui Bar, nimeni nu mai stă de vorbă cu noi". Or, zic activiştii, în alegerile locale de anul viitor organizaţia riscă să aibă mai puţini aleşi, iar puţinii primari vor fi cu mâinile legate, pentru că în multe locuri nu vor avea majorităţi în consilii.
Tăcere şi "minciuni"
Existenţa tensiunilor din PSD a fost confirmată pentru BIHOREANUL de 7 membri ai partidului, care susţin că în filială există o nemulţumire generală faţă de stilul de conducere al lui Mang şi, de aceea, mulţi vor ca Pop să renunţe la funcţia de prefect pentru a prelua şefia organizaţiei.
Cum era de aşteptat, Ioan Mang neagă vehement informaţiile. "Cine vă spune prostiile astea este un mincinos", spune preşedintele filialei, conştient că PSD-iştii n-au, deocamdată, îndrăzneala să acţioneze deschis împotriva sa. Prefectul Claudiu Pop a refuzat şi el orice discuţie pe această temă, invocând statutul de înalt funcţionar public, care îi interzice activităţi politice: "Nu discut nici despre PSD, nici de alt partid".
Semn că, probabil, încă nu a fost atinsă masa critică pentru o schimbare în PSD Bihor, chiar dacă explozia nu-i departe. Pentru că fum fără foc nu iese, iar fitilele sunt multe şi demult aprinse...
BOICOT LA ORADEA MARE
Unirea orădenilor, dihonia PSD-iştilor
Pentru ca alţi pesedişti să nu urmeze exemplul lui Claudiu Pop, Ioan Mang a obţinut în Biroul Judeţean al PSD Bihor o recomandare ca "niciun membru al partidului nostru să nu participe" la emisiunea Digi 24 Oradea de joia trecută, ce urma să analizeze argumentele pro şi contra unificării. "Formatul este partizan", a acuzat Mang, nemulţumit că nu ar fi stat la aceeaşi masă cu primarii Oradiei şi Sînmartinului, ci în public. Prin urmare, a boicotat emisiunea, iar a doua zi a scris, tot pe Facebook, că a fost plecat în Capitală şi oricum nu putea legitima prin prezenţa sa "un astfel de simulacru de dezbatere".
De altfel, şeful PSD a declarat BIHOREANULUI că nu participă la referendumul din 10 mai şi că, dacă acesta nu va fi validat, îl va "înghesui" din nou pe Bolojan. "O să-l întreb, după eşecul de duminică, dacă mai candidează la Primăria Oradea", a spus Mang, anticipând rateul inamicului nr. 1.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.