Consiliul Superior al Magistraturii a făcut public raportul privind starea Justiţiei pe anul trecut, iar cifrele sunt de-a dreptul măgulitoare pentru magistraţii Curţii de Apel Oradea, instanţă care apare în topul celor mai eficiente instanţe, după ce judecătorii au reuşit să soluţioneze 13.155 dosare, 88% din numărul total de cauze dezbătute în 2013.
În ceea ce priveşte instanţele inferioare, Tribunalul Bihor se află pe ultimul loc, cu cea mai mică operativitate dintre instanţele similare din ţară, reuşind să dea verdict doar în 45% dintre cauzele aflate în lucru.
Motivul? Numărul mic de judecători, raportat la procesele aflate pe rolul instanţei. Asta pentru că, potrivit aceluiaşi raport, Tribunalul Bihor este una dintre cele mai "încărcate" instanţe, fiind pe locul 2 pe ţară în situaţia care reflectă numărul de dosare pe care l-a avut de soluţionat un judecător pe anul care a trecut.
Raportul dezvăluie şi unele probleme instituţionale între procurorii şi judecătorii din Bihor căci, în timp ce restul parchetelor din ţară au caracterizat relaţia cu instanţele corespunzătoare ca fiind foarte bună, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea apreciind-o doar ca fiind bună.
Presa, bat-o vina
Tot în raport se menţionează că instanţele şi parchetele consideră că independenţa justiţiei a fost ameninţată, în 2013, în principal prin acţiuni ale mass-media, dar şi ale politicului.
Astfel, principalele modalităţi prin care factorul politic a încercat să influenţeze sistemul judiciar au constat în luările de poziţie publice cu privire la activitatea instanţelor şi parchetelor, atât faţă de cauzele aflate în curs de soluţionare, cât şi faţă de hotărârile definitive, schimbările legislative, adoptarea unor acte normative care ulterior sunt frecvent modificate sau declarate neconstituţionale, subfinanţarea sistemului judiciar, dar şi "blocarea dosarelor penale ale deputaţilor sau senatorilor în Parlament", din perspectiva imunităţii de care se bucură aceştia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.