URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2014, 08:48

Raportul privind starea Justiţiei: Curtea de Apel Oradea, cea mai operativă instanţă din ţară în 2013. La polul opus, Tribunalul Bihor, campion la ineficienţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut public raportul privind starea Justiţiei pe anul trecut, iar cifrele sunt de-a dreptul măgulitoare pentru magistraţii Curţii de Apel Oradea, instanţă care apare în topul celor mai eficiente instanţe, după ce judecătorii au reuşit să soluţioneze 13.155 dosare, 88% din numărul total de cauze dezbătute în 2013.

În ceea ce priveşte instanţele inferioare, Tribunalul Bihor se află pe ultimul loc, cu cea mai mică operativitate dintre instanţele similare din ţară, reuşind să dea verdict doar în 45% dintre cauzele aflate în lucru.

Motivul? Numărul mic de judecători, raportat la procesele aflate pe rolul instanţei. Asta pentru că, potrivit aceluiaşi raport, Tribunalul Bihor este una dintre cele mai "încărcate" instanţe, fiind pe locul 2 pe ţară în situaţia care reflectă numărul de dosare pe care l-a avut de soluţionat un judecător pe anul care a trecut.

Raportul dezvăluie şi unele probleme instituţionale între procurorii şi judecătorii din Bihor căci, în timp ce restul parchetelor din ţară au caracterizat relaţia cu instanţele corespunzătoare ca fiind foarte bună, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea apreciind-o doar ca fiind bună.

Presa, bat-o vina

Tot în raport se menţionează că instanţele şi parchetele consideră că independenţa justiţiei a fost ameninţată, în 2013, în principal prin acţiuni ale mass-media, dar şi ale politicului.

Astfel, principalele modalităţi prin care factorul politic a încercat să influenţeze sistemul judiciar au constat în luările de poziţie publice cu privire la activitatea instanţelor şi parchetelor, atât faţă de cauzele aflate în curs de soluţionare, cât şi faţă de hotărârile definitive, schimbările legislative, adoptarea unor acte normative care ulterior sunt frecvent modificate sau declarate neconstituţionale, subfinanţarea sistemului judiciar, dar şi "blocarea dosarelor penale ale deputaţilor sau senatorilor în Parlament", din perspectiva imunităţii de care se bucură aceştia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La CA Oradea numai operativitatea e pe plus !?!
Restul, cum ar fi corectitudinea spre exemplu, e la acelaşi nivel cu al Tribunalului !?!
Postat 10 Mai 2014, 08:25 de Carp III
logic sa ii mai operativa curtea...
Ii mai operativa Curtea de Apel deoarece acolo se ia banu si se rezolva totul ... foarte rapid si simplu ..
Postat 10 Mai 2014, 02:42 de gheorghe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON