URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2015, 12:25

Raport spectaculos al şefului Finanţelor în reuniunea Colegiului Prefectural: despre unguri, ginecologie şi camere video

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În absenţa prefectului Claudiu Pop, aflat la Bucureşti, subprefectul Iulius Delorean a condus miercuri pentru prima oară de la instalarea în funcţie o şedinţă a Colegiului Prefectural, structură informală din care fac parte reprezentanţii instituţiilor guvernamentale descentralizate. Iar Pop a avut ce pierde: în pofida prejudecăţii cu finanţiştii n-au sare şi piper, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, a prezentat un raport privind colectarea contribuţiilor la bugetele asigurărilor sociale care a reuşit să capteze atenţia participanţilor şi asistenţei.

Creştere de 27%

Pe primele patru luni ale acestui an, încasările AJFP Bihor au fost de 832,43 milioane lei, cu 180,20 milioane lei peste nivelul de 652,23 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o diferenţă de 27,63%, a spus Ioan Mihaiu, subliniind că performanţa are loc în condiţiile în care, totuşi, din Bihor "au plecat" 22 mari contribuabili (adică administrarea lor fiscală a fost mutată la Cluj, la Direcţia Regională de resort), de la care se realizau în trecut 8% din încasări.

Precizând, de asemenea, că dacă acum 5 ani media lunară a încasărilor fiscale în Bihor era de 130-140 milioane lei, în prezent AJFP a depăşit încasări de 200 milioane lei lunar, Mihaiu a lăsat deoparte statisticile pentru a le interpreta, astfel încât "profanii" să şi înţeleagă raportul.

Apără Parchetele, Poliţia şi ANAF

Şeful AJFP Bihor a afirmat că principala motivaţie a creşterii încasărilor la buget constă în combaterea evaziunii, începută acum trei ani, "de către toate instituţiile cu atribuţii penale, parchete, DNA, Poliţie", dar şi de către Direcţia Antifraudă a ANAF, despre care Mihaiu a spus că "mai face şi greşeli", dar nu abuzuri.

Asumându-şi nepopulara ipostază de "avocat al diavolului", Mihaiu a explicat de ce, în ciuda criticilor presei, este bine că Antifrauda controlează şi micii comercianţi şi prestatori de servicii. "În Bihor, dacă scădem contribuţiile (n.r. – la bugete) instituţiilor publice (n.r. – taxe şi impozite), jumătate din tot ce rămâne se încasează de la contribuabilii mici", care "făceau până acum cum voiau", dar acum, după controalele inspectorilor Antifraudă, "nu mai au curaj să înregistreze facturi fictive şi nici să nu fiscalizeze veniturile". "Dacă până anul trecut jumătate din încasări erau contribuţii la bugetul de stat din din impozite pe salarii, acum 58% sunt încasări din TVA şi impozit pe profit", a spus Mihaiu, subliniind astfel că este "taxată" nu simpla existenţă a firmelor, ci faptul că acestea activează şi realizează venituri.

"Pont" pentru şoferi

Şeful AJFP Bihor a mai relatat că o parte din succesele colegilor se datorează şi faptului că aceştia fac dese schimburi de experienţă cu omologii lor din Ungaria, mult mai eficienţi, de la care învaţă cum să combată cu un plus de succes evaziunea fiscală.

Mihaiu a povestit, de pildă, că în Ungaria, "o colegă de la ANAF-ul lor s-a sacrificat" pentru a demonstra un caz de evaziune, supunându-se unui control ginecologic care a avut ca rezultat dovedirea medicului respectiv, dar apoi, în timp, a determinat şi alţi ginecologi să "taie" bonuri fiscale. La fel a procedat, a adăugat Mihaiu, şi un alt coleg, lăsându-se tatuat, pentru a proba evaziunea fiscală a proprietarului salonului la care a apelat.

De asemenea, şeful AJFP Bihor a vândut şi un "pont" şoferilor şi micilor afacerişti din zona de frontieră, dezvăluind că aparatele de supraveghere video de pe şoselele vecinilor "nu au nimic de-a face cu radarele", ci cu combaterea evaziunii fiscale, servind la "scanarea" numerelor de înmatriculare ale camioanelor pentru a le urmări dacă îşi descarcă mărfurile pe teritoriul Ungariei (caz în care trebuie să achite dări către statul vecin) sau îşi continuă drumul spre alte ţări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON