URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2020, 08:46

Raport DSP Bihor după două luni de pandemie Covid-19: Peste 500 de anchete epidemiologice şi peste 3.200 de probe recoltate pentru teste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a făcut public un raport al activităţilor desfăşurate de personalul propriu în perioada stării de urgență: 15 martie – 15 mai.

Triaj şi teste

Potrivit documentului transmis presei orădene, abundent în cifre, în această perioadă DSP Bihor a asigurat non-stop triajul epidemiologic pentru toate persoanele intrate în ţară prin punctele de trecere ale frontierei din judeţ (Borş, Episcopia Bihor, Salonta, Săcueni şi Valea lui Mihai) şi a recoltat 3.232 de probe pentru efectuarea testărilor Real Time PCR în scopul identificării SARS-Cov-2. Recoltarea probelor biologice s-a făcut în locaţii diferite: la domiciliu, în instituţii, în spaţiile de carantină şi centrele rezidenţiale ale DGASPC.

De asemenea, angajaţii DSP Bihor au asigurat plasarea în carantină a bihorenilor repatriaţi, monitorizarea zilnică a stării lor de sănătate, întocmirea avizelor epidemiologice pentru persoanele confirmate fără Covid la sfârşitul perioadei de carantină şi "eliberarea efectivă" a persoanelor din centrele de carantină.

Tot personalul DSP a avut ca sarcină monitorizarea stării de sănătate a 35 de persoane izolate la domiciliu care nu erau înscrise pe listele medicilor de familie, dar şi întocmirea şi gestionarea bazelor de date privind persoanele izolate, persoanele puse în carantină şi persoanele internate (suspecte şi confirmate cu Covid), introducerea persoanelor-contact rezultate din anchetele epidemiologice în baza de date naţională pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu de către organele de Poliţie.

Peste 500 de anchete epidemiologice

În ce priveşte anchetele epidemiologice, numărul total al acestora a fost de 518, fiecare caz confirmat fiind introdus în baza naţională de date.

În condiţiile în care Direcţiei de Sănătate Publică Bihor i-a fost reproşat faptul că nu a făcut nicio sesizare a organelor de cercetare penală în legătură cu posibile infracţiuni legate de cazuistica Covid 19, instituţia precizează că anchetele epidemiologice nu trebuie confundate cu cele penale, dar şi că personalul DSP a colaborat cu "reprezentanţii  instituţiilor abilitate pentru obţinerea datelor necesare realizării anchetelor epidemiologice", iar anchetele epidemiologice făcute de medici "au stat la baza întocmirii unor dosare penale şi furnizării de informaţii solicitate de către procurori".

Pe de altă parte, în perioada 15 martie – 15 mai, angajaţii DSP Bihor au desfăşurat şi 56 activităţi de control în unităţi sanitare, 11 la societăţi comerciale, 911 la persoane izolate la domiciliu (în echipe comune cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor şi Poliţiei Locale), au soluţionat 38 de sesizări din partea populaţiei şi au aplicat 9 amenzi în valoare totală de 160.000 lei, dispunând totodată retragerea de la comercializare a 17 litri de biocid.

DSP Bihor a răspuns în această perioadă la 79 solicitări din partea persoanelor fizice, la 137 din partea instituţiilor publice, 342 solicitări formulate de unităţi sanitare şi de Colegiul Medicilor, precum şi la 127 adrese ale unor agenţi economici şi ONG-uri, a emis 180 comunicate, buletine, informări şi precizări de presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON