URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2020, 08:46

Raport DSP Bihor după două luni de pandemie Covid-19: Peste 500 de anchete epidemiologice şi peste 3.200 de probe recoltate pentru teste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a făcut public un raport al activităţilor desfăşurate de personalul propriu în perioada stării de urgență: 15 martie – 15 mai.

Triaj şi teste

Potrivit documentului transmis presei orădene, abundent în cifre, în această perioadă DSP Bihor a asigurat non-stop triajul epidemiologic pentru toate persoanele intrate în ţară prin punctele de trecere ale frontierei din judeţ (Borş, Episcopia Bihor, Salonta, Săcueni şi Valea lui Mihai) şi a recoltat 3.232 de probe pentru efectuarea testărilor Real Time PCR în scopul identificării SARS-Cov-2. Recoltarea probelor biologice s-a făcut în locaţii diferite: la domiciliu, în instituţii, în spaţiile de carantină şi centrele rezidenţiale ale DGASPC.

De asemenea, angajaţii DSP Bihor au asigurat plasarea în carantină a bihorenilor repatriaţi, monitorizarea zilnică a stării lor de sănătate, întocmirea avizelor epidemiologice pentru persoanele confirmate fără Covid la sfârşitul perioadei de carantină şi "eliberarea efectivă" a persoanelor din centrele de carantină.

Tot personalul DSP a avut ca sarcină monitorizarea stării de sănătate a 35 de persoane izolate la domiciliu care nu erau înscrise pe listele medicilor de familie, dar şi întocmirea şi gestionarea bazelor de date privind persoanele izolate, persoanele puse în carantină şi persoanele internate (suspecte şi confirmate cu Covid), introducerea persoanelor-contact rezultate din anchetele epidemiologice în baza de date naţională pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu de către organele de Poliţie.

Peste 500 de anchete epidemiologice

În ce priveşte anchetele epidemiologice, numărul total al acestora a fost de 518, fiecare caz confirmat fiind introdus în baza naţională de date.

În condiţiile în care Direcţiei de Sănătate Publică Bihor i-a fost reproşat faptul că nu a făcut nicio sesizare a organelor de cercetare penală în legătură cu posibile infracţiuni legate de cazuistica Covid 19, instituţia precizează că anchetele epidemiologice nu trebuie confundate cu cele penale, dar şi că personalul DSP a colaborat cu "reprezentanţii  instituţiilor abilitate pentru obţinerea datelor necesare realizării anchetelor epidemiologice", iar anchetele epidemiologice făcute de medici "au stat la baza întocmirii unor dosare penale şi furnizării de informaţii solicitate de către procurori".

Pe de altă parte, în perioada 15 martie – 15 mai, angajaţii DSP Bihor au desfăşurat şi 56 activităţi de control în unităţi sanitare, 11 la societăţi comerciale, 911 la persoane izolate la domiciliu (în echipe comune cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor şi Poliţiei Locale), au soluţionat 38 de sesizări din partea populaţiei şi au aplicat 9 amenzi în valoare totală de 160.000 lei, dispunând totodată retragerea de la comercializare a 17 litri de biocid.

DSP Bihor a răspuns în această perioadă la 79 solicitări din partea persoanelor fizice, la 137 din partea instituţiilor publice, 342 solicitări formulate de unităţi sanitare şi de Colegiul Medicilor, precum şi la 127 adrese ale unor agenţi economici şi ONG-uri, a emis 180 comunicate, buletine, informări şi precizări de presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON