URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2021, 14:52

Ramona la proces! Ramona Fizeşan, cosmeticiana din Oradea care injecta acid hialuronic, a fost trimisă în judecată

Ramona la proces! Ramona Fizeşan, cosmeticiana din Oradea care injecta acid hialuronic, a fost trimisă în judecată ÎN FALIMENT. După declanşarea anchetei penale, Ramona Fizeşan şi-a închis o vreme contul de socializare, dar şi spaţiul comercial folosit concomitent ca magazin de haine second-hand şi ca salon de cosmetică, pompos botezat "Medical Beauty Ra". Ulterior, femeia şi-a reluat preocupările şi postările sub aceeaşi titulatură de "cadru medical" 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 21 februarie 2019, salonul "Medical Beauty Ra" şi locuinţa orădencei Ramona Fizeşan erau percheziţionate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor. Oamenii legii primiseră informaţii că în salonul autorizat doar pentru activităţi de înfrumuseţare proprietara realiza intervenţii estetice faciale, prin injectarea de acid hialuronic în buze şi sub ochi, pentru rezolvarea cearcănelor. Asta, fără a avea autorizaţie, minime condiţii de igienă şi, mai important, fără să aibă studiile necesare. 

Astfel de proceduri, au explicat poliţiştii, puteau fi efectuate doar de medici esteticieni sau sub supravegherea unui cadru medical, ceea ce, în cazul femeii, nu s-a întâmplat. Este, de altfel, motivul pentru care săptămâna trecută Ramona Fizeşan a fost trimisă în judecată...

Aviz pentru sprâncene

Cazul orădencei Ramona Fizeşan, care se autodeclara "cadru medical" estetician, a fost prezentat la vremea respectivă şi de BIHOREANUL. În condiţiile în care salonul acesteia avea autorizaţie doar pentru arhitectura sprâncenelor naturale - pe româneşte: pentru pensare -, femeia îşi făcuse un renume din faptul că presta servicii de "întinerire", injectând clientelor acid hialuronic în zonele sensibile ale feţei. 

Afacerea era profitabilă, căci tarifele practicate erau cu mult sub cele ale clinicilor specializate în astfel de proceduri. Dovada? În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe agende cu programarea pacientelor, facturi de achiziţie a acidului hialuronic, bilete de tratament, declaraţii de consimţământ, fillere cu acid hialuronic, precum şi sute de seringi folosite, pe care femeia le ţinea de decor într-un bol de sticlă. Asta în condiţiile în care, potrivit legii, deşeurile medicale de acest fel se predau unor firme specializate, pentru incinerare. 

Pericolul unor asemenea proceduri neautorizate, au explicat medicii, îl reprezenta faptul că injectarea unor produse ieftine sau realizarea defectuoasă a procedurii, într-un vas de sânge sau într-o direcţie greşită, putea determina apariţia unor noduli sau asimetrii.

Pe lângă lege

După percheziţii, peste caz s-a lăsat tăcerea. Nici poliţiştii şi nici procurorii Parchetului Oradea, care coordonau investigaţiile, n-au mai dat publicităţii vreun comunicat referitor la stadiul anchetei. 

BIHOREANUL a aflat însă că săptămâna trecută cercetările au fost finalizate, iar Ramona Fizeşan a fost trimisă în judecată sub acuza de "exercitarea fără drept a unei profesii", pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă. Potrivit unei informări transmise la solicitarea ziarului, femeia e inculpată pentru că "de la începutul anului 2018 şi până pe 20 februarie 2019 a exercitat fără drept profesia de cadru medical specializat în domeniul estetică facială - injectări non-invazive - fără a avea autorizaţiile necesare şi studiile de specialitate". 

Câte cliente a avut în acest timp Fizeşan şi ce sumă a strâns din afacere, procurorii nu au spus şi nici în rechizitoriu nu este menţionată vreo cifră exactă, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Marius Pop Blaga. "În urma procedurilor de injectare a acidului hialuronic, în funcţie de complexitatea operaţiunii, inculpata a primit de la cliente sume de bani cuprinse între 250 şi 1.400 lei", a spus procurorul. 

"Am diplomă"

Căutată de BIHOREANUL, Ramona Fizeşan s-a arătat surprinsă de trimiterea în judecată, deoarece, a susţinut ea, "le-am arătat diploma", fără să precizeze, însă, despre ce studii ar fi vorba. În urmă cu doi ani, femeia pretindea ba că are studii juridice, fără a spune unde le-a absolvit, ba că ar fi terminat o şcoală de asistente medicale în Zalău şi că ar fi studentă la Medicină în Spania. Pentru amănunte, a promis o întrevedere "fără camere" de înregistrare, la care, însă, nu a mai apărut.

Rămâne de văzut ce explicaţii va da în faţa judecătorilor în procesul care va începe în curând la Judecătoria Oradea. Până una-alta, Fizeşan continuă să se prezinte tot "cadru medical", cel puţin pe reţelele de socializare. Ce-i drept, nu se mai pozează cu seringi, în timpul intervenţiilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON