După ce Guvernul a tăiat finanţarea publică pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), un for descris de însuşi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, drept "o academie paralelă", membrii acestei organizaţii reacţionează şi acuză că "atacuri nedemne ale unor forţe politice" vor duce la desfiinţarea ei.
Rămasă fără bani
Aşa cum însuşi preşedintele AOSR, Adrian Badea, a declarat pentru Digi24 anul trecut, din această academie fac parte oameni de ştiinţă care "nu au loc în Academia Română, dar merită să li se recunoască valoarea şi printr-un mic efort să primească o indemnizaţie". Un titular al AOSR, chiar dacă nu este academician, are o indemnizaţie de 2.000 de lei, membrii corespondenţi câte 1.400 de lei, iar cei de onoare 1.000 de lei.
Aceste indemnizaţii nu se vor mai plăti, iar, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu, AOSR acuză că este "ţinta unor atitudini şi atacuri nedemne din partea unor medii şi a unor forţe politice, menite a discredita instituţia în mediul public, de a-i distorsiona imaginea şi de a-i submina statutul".
Suprimarea bugetului va duce la desfiinţarea AOSR, se mai arată în comunicat, o organizaţie care a primit prin lege statutul de continuator al Academiei de Ştiinţe din România şi, astfel, n-ar fi defel una "fantomatică", cum a fost descrisă în mass-media românească.
Comparaţi cu "staliniştii"
"Academia Oamenilor de Ştiinţă din România nu a pretins niciodată că este egală Academiei Române, n-a avut niciodată intenţia de a face concurenţă acesteia sau de a o substitui. Titulatura de "Academie" nu poate conduce şi nu trebuie să conducă la ideea unei intenţii sau a unui "program" în acest sens. Există, în România, ca şi în multe alte ţări ale lumii, mai multe academii înfiinţate prin lege, dar atacul s-a concertat asupra AOSR, probabil din cauza vizibilităţii ei. Prin Lege şi prin Statut, AOSR recunoaşte Academia Română drept cel mai înalt for de ştiinţă, cultură şi educaţie al ţării. În baza acestei perspective, între cele două instituţii au existat, în mod tradiţional, relaţii de bună colaborare, mulţi membri ai Academiei Române şi unii dintre preşedinţii prestigiosului for fiind şi membri ai AOSR. Tot prin Statut, membrii AOSR nu au dreptul să poarte titlul de "academician", acesta fiind atributul exclusiv al membrilor titulari ai Academiei Române", se mai arată în comunicat.
Invocând şi rezultatele ştiinţifice ale membrilor săi, dar şi poziţionarea ei în clasamentele ştiinţifice de cercetare (locul 794 mondial, în timp ce Academia Română este pe locul 676), AOSR susţine că tăierea finanţării, care oricum era redusă, va închide "drumul spre performanţă al unei instituţii dedicate prin vocaţie şi misiune cercetării, ştiinţei şi educaţiei".
O poziţie publică faţă de tăierea finanţării a avut şi istoricul Ioan Scurtu, membru AOSR, care a acuzat, pe site-ul propriu, că guvernanţii "acţionează precum staliniştii anilor 1950, care au distrus economia, învăţământul şi ştiinţa – de fapt România – în numele unei ideologii".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.