URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2021, 15:28

Guvernul a lăsat fără bani fantomatica Academie a Oamenilor de Ştiinţă. Cine sunt orădenii care fac parte din această organizaţie (VIDEO)

Guvernul a lăsat fără bani fantomatica Academie a Oamenilor de Ştiinţă. Cine sunt orădenii care fac parte din această organizaţie (VIDEO) Pe lângă primul decan al FMF Oradea, Mircea Ifrim (primul de sus), din AOSR mai fac parte universitarii orădeni Teodor Leuca (al doilea), Radu Brejea (al treilea) şi Mihai Drecin (al patrulea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Academia Oamenilor de Ştiinţă (AOSR), o organizaţie formată din diverşi oameni care nu au fost primiţi sau aveau şanse mici să intre în Academia Română, a rămas fără finanţare.

Guvernul a tăiat bugetul de circa 9 milioane de lei al AOSR, transferând banii către proiecte de investiţii, scrie Digi24.ro. Astfel, sutele de membri ale AOSR, printre care se numără şi fostul preşedinte Ion Iliescu, au rămas fără indemnizaţii. Tot fără bani au rămas şi orădenii pretinşi academicieni.

Indemnizaţii generoase

Digi24 a prezentat anul trecut intriganta poveste a acestei academii paralele, care an de an primea sume generoase din bugetul public, deşi membrii săi nu sunt academicieni şi, cel mai probabil, nu au o contribuţie ştiinţifică menită să le deschidă porţile Academiei Române.

Potrivit sursei citate, AOSR are peste 350 de membri, care primesc indemnizaţii generoase: titularii lunar câte 2.000 de lei brut, membrii corespondenţi câte 1.400 de lei, iar cei de onoare 1.000 de lei.

Din bugetul AOSR de anul trecut, în valoare de 10,5 milioane de lei, 6 milioane s-au plătit pe indemnizaţii, iar alte 2,7 milioane pentru plata salariilor angajaţilor. Preşedintele este Adrian Badea, iar salariul său este echivalent cu cel al unui ministru: 21.840 de lei brut, mai arată Digi24.

Orădeni pseudo-academicieni

Potrivit site-ului AOSR, din organizaţie fac parte şi mai mulţi orădeni, toţi cadre didactice ale Universităţii din Oradea.

Mai precis, sunt în academie profesorii Teodor Leuca (fost decan al Facultăţii de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii din Oradea), istoricul Mihai Drecin, matematicianul Sorin Gal (profesor la Universitatea din Oradea) şi inginerul Radu Brejea (cadru didactic al Facultăţii de Protecţia Mediului). În timp ce Gal şi Brejea au statutul de „membri asociaţi”, fără a fi clar dacă primesc sau nu indemnizaţii, Leuca figurează ca titular, iar Drecin ca membru corespondent.

teodor Leuca

Totodată, pe listele membrilor se regăsesc şi Cornel Domuţa, fost profesor al Facultăţii de Protecţia Mediului, decedat în 2017, respectiv primul decan al FMF Oradea, Mircea Ifrim, decedat anul trecut.

Ifrim avea chiar statutul de „membru de onoare” al AOSR, în prezentarea de pe site arătându-se că era la conducerea unei alte academii paralele din România: Academia de Ştiinţe Medicale, la rându-i o organizaţie ce reuneşte profesori care nu au acces în Academia Română. Apartenenţa la această obscură organizaţie l-a făcut pe Ifrim întotdeauna să se pretindă academician, deşi în realitate nu a avut acest statut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
foarte bine
De multa vreme trebuia desfiintata academia asta, ca multe altele. De fapt nici nu trebuia infiintata. Insa astept cu nerabdare sa se desfiinteze din sutele de agentii, institute si societati pe actiuni ale statului, care pot fi inglobate in ministere pt a nu se mai sifona banii la clientii de partid. De curand s-a desfiintat institutul revolutiei, al lui Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, insa nu inteleg de ce nu s-a desfiintat si institutul lui Constantinescu, care nu face nimic nici ala ?! Sau de ce trebuie sa existe tot felul de agentii bazinale de ape, pline de amante si incompetenti, cand treaba lor ar putea fi facuta de un serviciu sau o directie din minister ?!
Postat 21 Februarie 2021, 20:08 de oradea_mea_si_a_ta
Banii publici astfel risipiți constituie prejudiciu ...
... și ar trebui recuperat, pentru că această asociație a încasat ilegal banii, pe proiecte inexistente ori fără rezultate, în afara unui cadrul pe deplin legal !?!
Postat 21 Februarie 2021, 20:08 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON