URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2019, 16:15

Puşi să dea cu subsemnatul: Procurorii DNA Oradea, chemaţi la audieri în Capitală. Reacţia CSM şi a ministrului Justiţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apar tot mai multe reacţii în cazul înregistrărilor făcute publice săptămâna trecută de avocatul orădean Răzvan Doseanu, cu mai mulţi procurori anticorupţie se plâng de "tensiuni" în sala de judecată, de complete favorabile şi altele nefavorabile. Procurorii orădeni sunt chemaţi să dea declaraţii, miercuri în Capitală, CSM arată că înregistrările arată "potenţiale practici de intimidare" şi presiune, iar ministrul Justiţiei lasă să se înţeleagă că urmează repercusiuni.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, care îl citează pe procurorul-şef adjunct al Secţiei de anchetare a magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Adina Florea, mai mulţi procurori din DNA Oradea au fost chemaţi la audieri, miercuri, la Secţia pentru anchetarea magistraţilor din Parchetul General, în urma înregistrării apărute în care se vorbeşte de "liniştirea" judecătorilor.

După cum se ştie, secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis şi un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunţului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză. De asemenea, conducerea DNA a anunţat că se delimitează "de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor" şi că a solicitat "note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet".

Practici de intimidare

Luni, şi secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat că a luat act "cu maximă îngrijorare" de înregistrările de la DNA Oradea, care arată "un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei". Potrivit HotNews.ro, judecătorii din CSM mai spun că au identificat potenţiale practici de presiune asupra judecătorilor, prin ticluirea de dosare.

"În acest sens, Secţia identifică potenţiale practici de intimidare, de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare, inclusiv prin investigarea relaţiilor personale ori profesionale dintre aceştia în vederea obţinerii unor soluţii favorabile în cauzele instrumentate de respectiva unitate de parchet", arată Secţia pentru judecători a CSM.

Secţia pentru judecători a CSM spune că, dată fiind gravitatea afirmaţiilor din înregistrări, solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie "să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă".

Cu ochii pe infracţiunile magistraţilor

La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, lasă să se înţeleagă că urmează repercusiuni. Acesta a declarat, luni seară, la Antena 3, că într-un viitor apropiat va fi consolidat, prin norme juridice, statutul Secţiei actuale de investigare a infracţiunilor comise de către magistraţi pentru ca aceasta să-şi îndeplinească rolul preventiv.

"Ceea ce am auzit cu toţii despre ce s-a întâmplat la Oradea are mai multe componente. (...) Ministrul Justiţiei, sigur, nu aplică sancţiuni. Ce se întâmplă, ce se va întâmpla, eu sunt convins că se va întâmpla, se va autosesiza Inspecţia Judiciară, care va verifica sub aspect disciplinar şi dacă va constata astfel de aspecte, va merge la Secţia de procurori cu sancţiunile de rigoare. Dar, în acelaşi timp (...), prin norme juridice, într-un viitor foarte apropiat, vom consolida statutul Secţiei actuale de investigare a infracţiunilor comise de către magistraţi. Atât pot spune astăzi, vom consolida statutul, vom consolida funcţionarea, eventual transformarea acelei secţii, pentru ca ea - secţia de astăzi - să poată să-şi îndeplinească rolul preventiv pe care îl are în raport cu judecătorii şi procurorii", a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Conform Agerpres.ro, acesta a adăugat că ancheta care ar putea fi declanşată de Secţia pentru investigarea a infracţiunilor justiţiei va fi de natură să sancţioneze "sever" cele întâmplate la DNA Oradea. "Convingerea mea este aceea că dacă disciplinarul nu va fi suficient şi un exemplu puternic pentru alţii - dispuţi la astfel de comportamente -, penalul pe care îl va declanşa, cred eu, ca o opinie, Secţia de investigare, Secţia specială va fi de natură să sancţioneze sever ceea ce s-a întâmplat şi, sigur, se va dovedi cu probe legale, probabil, şi de a avea acel rol preventiv în raport cu ceilalţi magistraţi", a spus ministrul Justiţiei.

Tot luni a reacţionat, într-o postare vehementă pe blog, şi judecătoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, şi ea vizată în trecut de un dosar al DNA, clasat în final. "Ce au făcut procurorii DNA Oradea este poliţie politică în toată regula", a susţinut Roman.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON