URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2014, 13:06

Puntea Cetăţii: Intrarea în Cetate se va face pe un pod construit pe modelul celui ridicat în secolul XVIII, la poarta estică (FOTO)

Puntea Cetăţii: Intrarea în Cetate se va face pe un pod construit pe modelul celui ridicat în secolul XVIII, la poarta estică (FOTO) TRAINIC. Conceput să reziste chiar şi sub trafic greu, podul va fi totuşi unul pietonal. Şi, deşi nu se ştie exact al câtelea pod al Cetăţii este cel care se construieşte acum, reprezentanţii Primăriei îşi doresc să fie, ca trăinicie, ultimul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Distrusă şi refăcută de trei ori, Cetatea Oradiei se reclădeşte acum, poate pentru totdeauna. După ce în ultimele decenii a rămas la coada priorităţilor oraşului, fortificaţia reîncepe să fie preţuită. Cu bani europeni, este reconsolidată şi renovată, astfel încât să îşi poată deschide porţile în faţa vizitatorilor.

În plus, Cetatea este acum "legată" printr-un pod de oraşul care s-a format în jurul ei. Un pod trainic, pe care nicio apă să nu-l ia şi pe care curioşii să-l păşească nerăbdători să dea faţă cu istoria locului...

Pe bani europeni

"Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic: Cetatea Oradea, complex turistic european" este numele proiectului european în valoare de 36,7 milioane de lei, prin care opt din cele 12 corpuri ale monumentului sunt complet reabilitate. Lucrările au început în 2010 şi urmează să se încheie în vara anului viitor, când va putea începe a doua etapă a proiectului, de reabilitare a celorlalte patru corpuri.

Scopul proiectului este refacerea tuturor clădirilor, astfel încât fortăreaţa să devină magnet pentru turişti. La finalul proiectului, monumentul va avea un Muzeu al Cetăţii, unul al Pâinii, un Lapidarium, o bibliotecă, spaţii expoziţionale şi o stradă a breslelor cu ateliere de olărit, tâmplărie, lăcătuşerie şi sticlărie.

01-doru-marta_bihoreanul.jpgDistruse şi refăcute

Pe lângă grijă faţă de clădiri, proiectul vizează şi refacerea unei părţi importante a Cetăţii, dar complet dispărute: podul de intrare. "Oradea a avut trei cetăţi: cea dinainte de atacurile tătare, cetatea din piatră care proteja catedrala episcopală şi cea de acum. Toate trei au fost înconjurate de şanţuri, chiar dacă primele două de şanţuri fără apă. Din păcate, nu avem stampe care să ne arate, dar în mod sigur şi acestea aveau poduri peste şanţuri, pentru că altfel era imposibil de intrat în Cetate", spune istoricul şi arheologul Muzeului Ţării Crişurilor, Doru Marta (foto).

În secolul XVI, la construcţia Cetăţii Bastionare, pe care o văd orădenii azi, şanţul a fost lărgit şi umplut cu apă din Crişul Repede şi Peţa, cu rol de apărare. Din descrierile călătorilor străini medievali, istoricii au aflat că Cetatea avea şi un pod de lemn rabatabil. "Dar din păcate nu avem alte informaţii", spune Marta.

01-stampa_bihoreanul.jpgPod peste veacuri

Până în secolul XVIII, cetatea orădeană avea o singură intrare, cea principală de azi, din Centrul Civic. După 1775, austriecii i-au făcut Cetăţii a doua poartă, cea de est, dinspre cartierul Velenţa de astăzi. "De acolo avem câteva stampe şi vedem că era un pod de lemn, destul de banal", explică istoricul.

Acesta a şi fost podul care a dispărut cel mai devreme. "Într-o stampă de la începutul secolului XIX, când cetatea nu mai avea un rol defensiv, am văzut că şanţul nu mai avea apă. Probabil atunci a dispărut şi podul din spate", precizează Doru Marta. De altfel, înainte de Primul Război Mondial, întreaga cetate părea inutilă, existând şi planuri pentru demolarea ei.
La poarta principală a Cetăţii podul a dăinuit mai mult, însă. "A dispărut în perioada comunistă târzie, prin anii ‘70", explică Marta. Când şi cum anume, istoricul nu ştie exact, dar cel mai probabil podul a murit odată cu casele din jurul Cetăţii, înainte de ridicarea blocurilor turn din faţa Cetăţii.

Lemn şi cărămidă

Cum despre podul de la intrarea principală a Cetăţii există prea puţine mărturii, constructorii angajaţi de Primărie refac aici o copie cât mai fidelă a podului pe care austriecii l-au pus la poarta estică. Ridicat pe cinci pile în şanţul Cetăţii, chiar în spatele Catedralei Ortodoxe, noul pod va avea structura de susţinere acoperită de cărămidă, iar suprafaţa de călcare din lemn. Lungimea lui va fi de 56,6 metri.

01-dumitru-sim_bihoreanul.jpg"Va fi exclusiv pietonal, chiar dacă ar putea susţine şi un TIR", spune Dumitru Sim (foto), managerul proiectului de reabilitare a Cetăţii. Toate grinzile metalice şi elementele de lemn ale podului vor fi tratate cu soluţii chimice menite să evite degradările cauzate de intemperii. Spre deosebire de predecesorul său, podul Cetăţii nu va mai fi rabatabil, ci fix, şi nu va mai trece peste ape, ci peste maşini, căci sub el va fi amenajată o parcare.

Lucrările vor fi finalizate în toamnă, însă e clar că utilitatea lui va fi dovedită abia după ce Cetatea va fi complet reabilitată şi când, dacă istoria se repetă, pe pod vor năvăli iar străinii. Dar nu cu gânduri negre, ci doar curioşi să viziteze...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
proiect
Nu e rau cand e bine.
Postat 30 Mai 2014, 01:31 de Laszlo Gonzales
Se modernizeaza !
Se transforma orasul intr-unul modern. E de bine atat cetateanul care locuieste in Oradea sau in apropiere cat si pt turisti.
Postat 30 Mai 2014, 01:26 de OK
un punct de atrcatie ascunsa intre blocuri si catedrala
Nu vreau s-a supar pe nici un credincios, dar aici nu este vorba de credinta ci de reguli de urbanism-arhitectura-restaurare ,astfel amplasarea catedralei este una gresita dpdv profesional, ba mai mult in anii 90 aceasta amplasare era o hotarare politica . Catedrala din pacate obtureaza intrarea principala in cetatea oradiei, care monument poate s-a fie viitorul punct de atractie turistica a orasului. Podul din lemn este o idee buna ,este amplasata pe axul principal al cetatii. Pai multi se pricep de la fotbal la politica si la contructii ...:)))
Postat 30 Mai 2014, 01:05 de un arhitect
DIN Prea multa RENOVARE!
Citesc si "compilez" mai greu: "Cum despre PODUL DE LA INTRAREA PRINCIPALA a Cetăţii EXISTA PREA PUTINE MARTURII, constructorii angajaţi de Primărie refac aici o copie cât mai fidelă a podului pe care austriecii l-au pus la poarta ESTICA." Pai cateva randuri mai inainte ne spuneti ca<<"La poarta principală a Cetăţii podul A DAINUIT MAI MULT însă. "A DISPARUT în perioada comunistă târzie, PRIN ANII ‘70", explică Marta.>> Adica pana in anii 1970 EXISTA PODUL PRINCIPAL dar s-a stricat si nu au gasit NICI O poza, stampa, filmulet (suntem in anii 1970 - NEA MARIN MILIARDAR s-a turnat in 1978 COLOR!!!). Acum sa inteleg ca incompetenta e MAXIMA, sau toti isi bat joc de istoria noastra?!. Atunci ce sa ne mai miram de altii ca rastalmacesc istoria daca ai nostri sunt atat de BREJI... sau BLEGI....
Postat 29 Mai 2014, 21:47 de Adi Oradeanul
@veghe
Asta e alta treaba ce spuneti d-voastra. Intrebarea este, cine a facut proiectul???? Banuiesc ca stiti ca acesta este un proiect facut pe fonduri europene. Oare cine l-a gandit asa? Si oare cine l-a aprobat? Asta mi se pare si mie interesant. Sa pui capat de pod in spatele catedralei.... Oricum, treaba asta cu fondurile europene e asa cum e. Destul de aiurea de multe ori. Probabil maghiarii s-au straduit mult sa obtina aceste fonduri pentru cetate. Exact cum foarte mult s-au straduit sa scoata facultatea de arta de acolo.......cam tot ce era romanesc. Dar deranjant mi se pare sa te legi mereu de ce e romanesc, de biserica ortodoxa, de faptul ca in sfarsit vom avea si noi catedrala......uita-ti-va si d-voastra ce comentarii sunt!!! Se pierde esenta poporului roman. Tot ce facem noi ortodocsii romani e zero dupa parerea unora.......
Postat 29 Mai 2014, 14:36 de anonimus
bani consumati fara rost
domnu' @anonimus, acuma spune si mata, care e diferenta intre ceea ce vezi mata acolo in poza articolului si ceva ce ar fi putut sa fie o realizare pt oras. adica un pod fact cu cap, din fostu' "23 august" si pana la cetate, asa cum s-a propus odata, cu un anume scop. dar "jucaria" din poza? ala nu e pod, e pasarela... facuta parca asa sa nu zica lumea ca nu s-a facut ceva acolo. dece, nu stie nimeni. oare chiar numai putea oradea fara pasarela aia? s-o lasam balta. sa vedem si noi ceva constructii deshtepte dom'le, care sa infrumuseteze oradea, un aqua park, un scris mare "oradea" la ciuperca, ceva acolo care sa-i incante ochiu si sa te faca mandru ca esti oradean. da, de unde atata belsug bugetar...
Postat 29 Mai 2014, 13:03 de veghe
confirmare
Multumesc pentru confirmare! Dupa mitocanie , aproape sigur esti ungur! Asadar.......condoleante! Iar catedrala este 100 % copia unei alte catedrale celebre din lumea ortodoxa. Amplasarea in imediata vecinatate a blocurilor, intr-adevar nu e ok, in special cand se trag clopotele e jale. Iar in vestul Europei, clar nu s-au construit biserici de sute de ani. Dar asta nu inseamna cu nu exista. Si inca multe, enorme si de un lux exorbitant. Dar goale........de la atata emancipare, in vest lumea s-a indepartat de Dumnezeu. Acolo s-au construit biserici atunci cand noi eram sub ocupatie austro-ungara, cand ni se luau biruri si taxe care se duceau la catolici.....si actuali greco catolici. Dar nici asta nu conteaza pentru romanii de frunte care posteaza contra. Noi trebuie sa murdarim biserica strabuna ortodoxa si sa batjocorim tot ce se face in tara asta. Pacat! :(
Postat 29 Mai 2014, 10:37 de anonimus
biserica are cash mai mult decat bancile
catedrala arata groaznic, nu are nimic de bun gust, modern, classic sau cu viziune. dar este o afacere, indiscutabil, toate bisericile sunt o afacere, sa nu uitam ca popii si patriarhul au mai mult cash decat bancile in romania! in vestul europei nu s-au mai construit catedrale de peste 200 ani, iar de difuzoarele de afara ale locasului ce sa spunem, o imbecilitate si dispret fata de orice e sfant! au vrut sa imite modelul musulman cu slujba care se aude la sute de metri departare, insa e iesit oribil. culmea e ca accesul la internet e gratuit in statia de tramvai de la casa de cultura, deci se puteau uita pe google sa vada cateva modele din lumea-ntreaga si apoi sa se lumineze/copieze si ei mult mai reusit. sau eventual sa fi apelat la ajutorul chinezilor si coreenilor, ca tot sunt prietenii lui dom primar in parcul industrial!
Postat 28 Mai 2014, 23:04 de roger
@anonimus
Ba anunimus, eu zic sa-i criticam pe mata si pe tactu care te-au facut
Postat 28 Mai 2014, 21:35 de @anonimus
Rusine
Absolut orice se face in orasul asta, este criticat! Dar absolut orice! Dupa parerea unora, nimic nu este bun, nimic cu folos, nimic frumos, nimic necesar. Edilii orasului daca ar sta sa se ia dupa parerea astora, ar trebui sa isi depuna mandatele si sa plece acasa. Catedrala e hidoasa ......zice unu' aici. Poate avea nevoie de mai mult spatiu in jur, dar nu hidoasa. Oricum, e clar. Cel are a putut posta asta, evident este ungur si isi plange trecutul glorios apus, ori este vreun sectant.....care ar fi vazut superba acolo o biserica gen Emanuel, sau cine stie ce alta minunatie. Oricum, rusine celor care batjocoresc si critica orice se face in si pentru orasul asta.
Postat 28 Mai 2014, 16:57 de anonimus
jenant
o tentativă de pod... penibil și jenant cu premeditare, nu face decât să strice aspectul cetății... pfooaiii... în plus, podu' respectiv ar fi trebuit să lege fostu' parc 23 august cu cetatea orădeană... pe sus. adică, pod dom'le. și doar pentru pietoni. să se facă un circuit complet pietonal, de pe Corso, Alcsandri și Cetatea. ș'amu', ce-i cu arătarea aia din simulare, or ce-o fi? da, mnoa. asta e. se fură.
Postat 28 Mai 2014, 14:30 de veghe
Mda...
Cine vb...
Postat 28 Mai 2014, 14:27 de Alex
Pacat.
Catedrala cea hidoasa mascheaza podul, va arata foarte aiurea...
Postat 28 Mai 2014, 14:02 de Jichael Mordan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON