URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2019, 18:51

PSD-istul Roman deplânge soarta pescăriei Cefa, care ar putea să se închidă, dar nici nu-i ajută cu nimic pe piscicultori

PSD-istul Roman deplânge soarta pescăriei Cefa, care ar putea să se închidă, dar nici nu-i ajută cu nimic pe piscicultori Cormoranii produc pagube şi la pescăria din Cefa (foto: www.igj.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asemeni piscicultorilor din Ungaria şi Bulgaria, românii ar trebui să primească subvenţii de la stat pentru peştii crescuţi şi apa consumată, este convins deputatul PSD Ioan Sorin Roman.

Deşi tocmai lipsa subvenţiilor ar putea duce la închiderea celei mai mari pescării din Bihor, cea de la Cefa, pe care Roman o cunoaşte foarte bine, iar el este un parlamentar al partidului aflat la guvernare, PSD-istul n-a iniţiat nicio lege care să prevadă aceste ajutoare financiare pentru crescătorii de peşti din ţară.

Pescăria Cefa "secătuieşte"

În urmă cu zece zile, patronul pescăriei de la Cefa, Nicolae Nistor, a declarat pentru un cotidian local că urmează să-şi închidă afacerea, pentru că nu mai este defel profitabilă. Omul de afaceri invoca atât daunele provocate de cormorani, păsări protejate pricepute în vânarea peştilor din apă, cât şi lipsa subvenţiilor pentru piscicultori şi, în fine, lipsa forţei de muncă.

Deputatul PSD Ioan Sorin Roman, care de altfel a fost primar în Cefa şi cunoaşte bine pescăria, fiind şi un pasionat al pescuitului, îl înţelege pe Nistor. Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, parlamentarul a spus că, în comparaţie cu vecinii din Ungaria sau Bulgaria, piscicultorii români sunt dezavantajaţi, nefiind deloc sprijiniţi de stat. "În Ungaria, se acordă subvenţii şi pentru apa folosită, şi pentru kilogramele de peşte vândut, ceea ce la noi nu se întâmplă. Domnul Nistor, în anii trecuţi, plătea 25 de miliarde de lei, în bani vechi, numai pentru apă. Foarte mult", a declarat Roman.

Piscicultorii români primesc o singură subvenţie, introdusă în toamna trecută, de 1 leu/litru la motorina consumată în exploataţiile piscicole. "Sper că nu este prea târziu pentru pescăria Cefa şi va reuşi să revină la activitatea cu care a avut foarte mult succes", a spus parlamentarul. Potrivit acestuia, în prezent, pescăria este deschisă, chiar dacă Nistor ameninţase că o închide de la 1 martie.

Întrebări şi atât

Deputatul a spus că, pentru sprijinirea acvaculturilor, nu doar ar trebui introduse noi subvenţii, ci găsite şi soluţii pentru eradicarea cormoranilor, păsări care fac pagube mari în bălţile de pescuit. Potrivit lui Roman, aceştia ar trebui vânaţi.

"Ar trebui modificată Legea vânătorii şi obţinut acordul UE, deoarece cormoranul este o pasăre protejată la nivel european. Este bine că s-a introdus această subvenţie la motorină, dar sperăm să vină şi alte măsuri", a declarat Roman, parcă uitând că este în sarcina sa, ca parlamentar şi, mai ales, membru al partidului aflat la guvernare, să iniţieze soluţii.

Întrebat de BIHOREANUL ce are de gând să facă, concret, pentru a le oferi piscicultorilor sprijinul de care el însuşi spune că este nevoie, Roman a spus doar ce a făcut: "Am avut discuţii şi interpelări, puteţi verifica pe site-ul Camerei Deputaţilor".

Potrivit informaţiilor de pe portal, Ioan Sorin Roman a avut două interpelări pe această temă, ambele în februarie 2018, în care a cerut informaţii despre subvenţionarea producătorilor din acvacultură şi despre despăgubirile pentru pagubele produse de cormorani. În schimb, deşi se pretinde preocupat de subiect, parlamentarul n-a iniţiat o lege sau o modificare legislativă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
afaceri
afacerile se fac pe bani. cand a preluat pescaria nu stia care este impactul? sincer nu cred. nu l-a obligat nimeni sa o preia. sau s-a blocat proiectul initial si nu stie cum sa scoata camasa. hai sa nu plangem de mila. maine poimaine mai vine cineva ca nu-i merge afacerea si doreste ajutor de la stat. serios acum. noi astia unde sa mergem cu diferenta de curs valutar spre exemplu?
Postat 02 Martie 2019, 13:00 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON