URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2023, 14:00

PSD Bihor vrea ca Primăria să plătească tineri să se mute în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Opoziția din Oradea iese la rampă cu idei noi. PSD Bihor vrea ca Primăria să plătească 300 de tineri cu vârste de până în 30 de ani să se stabilească în Oradea. 

Bani de chirie sau rată...

Consilierul local Adrian Madar a anunțat marți că va propune municipalităţii să acorde tinerilor angajaţi un ajutor lunar de 400 lei pentru plata chiriei sau ratei la apartament, care să urce la 800 lei, în cazul cuplurilor căsătorite, şi la 1.000 lei, în cazul celor care au un copil.

Acest ajutor s-ar acorda, din bugetul local, unor tineri cu studii superioare, specialiști în meserii de care are nevoie orașul. 

„Este vorba de un ajutor la plata chiriei pentru cei care nu sunt domiciliaţi în Oradea, în valoare de 400 lei pe lună, respectiv de un ajutor care să contribuie la plata ratei creditului pentru locuință pentru cei care sunt din oraş", a declarat Madar, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul PSD Bihor.

Ajutorul ar urma să crească direct proporţional cu nevoile tinerilor orădeni.

"Dacă este vorba de un cuplu, şi soţul sau soţia lucrează în Oradea, ajutorul va fi de 800 lei pe lună, iar dacă au copii, acest ajutor să fie de 1.000 lei pe lună", a spus social-democratul.

Cu maxim 30 de ani şi studii superioare

Ajutorul ar fi menit să stopeze declinul demografic al oraşului şi să faciliteze angajarea de specialişti. Teoretic, prestarea de munci calificate sau înalt calificate va duce treptat la creşterea salariilor în municipiu.

"Beneficiarii trebuie să fie până în 30 ani şi să aibă studii superioare în una din meseriile pe care Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi organizaţiile patronale orădene vor considera că vrem să le menţinem în Oradea", și-a explicat pesedistul ideea.

Concret, în primă fază, PSD Bihor îşi doreşte sprijinirea a 300 de tineri să se stabilească în Oradea pentru a facilita dezvoltarea economică a oraşului.

"Am putea să facem o selecţie a celor care se califică la sfârşitul anului, în perioada 15 noiembrie - 15 decembrie, se depun dosare, se va face selecţia, iar anul următor, cele 300 de cazuri, câte ar putea bugeta pentru început Primăria Oradea, să beneficieze de acest ajutor", a susținut consilierul local, precizând că ideea ajutorului i-a venit din „discuțiile purtate cu tinerii”. De altfel, acesta a venit la conferinţa de presă însoţit de liderul organizaţiei tineretului social-democrat orădean, Horea Sebeşan.

Nu știu costurile

De precizat însă că ideea este una incipientă. PSD-iștii nu au discutat cu reprezentanții municipalității și nici nu au putut spune costurile pe care le-ar putea implica pentru bugetul local o astfel de întreprindere.

Totuși, Madar s-a declarat optimist. "Ideile bune sunt însuşite de administraţia liberală. Un exemplu este ceea ce se întâmplă cu propunerea noastră legată de pieţele volante. Administraţia locală a tergiversarea acestei propuneri, în schimb a demarat colaborarea cu Consiliul Judeţean Bihor pentru a avea pieţe volante", a declarat Madar. Chiar și așa, social-democratul a declarat că este vorba de un "proiect şchiop" pentru că este implementat doar în zona centrală a Oradiei, în timp ce "astfel de pieţe sunt necesare în cartierele oraşului"

Rămâne de văzut în ce măsură propunerea social-democraților va fi agreată și de mașina de vot PNL din Consiliul Local Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Nu trebuie sa-i plateasca nimeni
Vin singuri la pomul laudat...
Postat 12 Iulie 2023, 00:06 de Maikeltroll
nu stim costurile. Pai 1000 lei x 300 benefiriari x 12 luni , 3,6 milioane pe an vreo 800mii euro, 3,2 milioane euro in 4 ani. Destul cat sa lasi cartierul Ceyrat fara utilitati si strazi => destul cat sa ai cu 2400 de apartamente mai putin in oras. Dar s
e distractiv cum urla unii ca dovada ca proiectul e de SUCCES, cand nici nu a fost implementat :) pe de alta parte, ca sa dau opozitiei credit unde merita, propunerea de piete volante trebuie extinsa in cartiere!, in special in cele unde s-au inchis piete (nufarul, iosia) unde se si fac piatete publice pietonale (neterminate inca), dar nu numai.. si in judet e bine, cum vor cei de la putere.
Postat 12 Iulie 2023, 00:03 de unu
bihooorel
Ție iri trebuie bani fără da muncești, și apoi te plângi ca nu ai salar, munca ma băiatule înainte de toate. Aștepți și ești mulțumit să-ți arunce PZD un OS ::::))))
Postat 11 Iulie 2023, 22:46 de Sandu2100
Populism cât încape
Propunere demnă de PSD-ul lui Dragnea, cu singurul scop de a-l salva pe cârmaci de pușcărie. Vor s-o salveze pe „gangstera„ din Brusturi de pârnaie!?!
Postat 11 Iulie 2023, 19:10 de marginan
Daca reactioneaza peneleii, proiectul este unul bun
Nu e populistă propunerea, deoarece nu aduce voturi celui care o face (tinerii aceia nu vor vota în Oradea la început). Trebuie sa intelegem ca este incapacitatea PNL de a face acest oraș atractiv pentru tineri și ignoranța lor pe orice subiect nu are legătură cu betoane. Trebuie sa fii de rea credinta sa spui ca aceasta propunere este una in defavoarea oradenilor sau a altcuiva. Dar este de inteles ca motoarele "galbene", la fel ca masinaria de vot sa reactioneze agresiv, drept dovada acest proiect este unul de SUCCES!
Postat 11 Iulie 2023, 19:07 de bihooorel
dar de ce nu se muta tinerii in oras? ca sunt sumpe?
cu 300 de asistati sociali nu faci nici program public de succes, nici nu schimbi trendurile, nici demografia, nici nu rezolvi problemele din piata imobiliara. Ci doar ai facut un program public de loto prono 6/49 unde 300 de "norocosi" merg la autoritati sa isi cumpere un loc in program. Daca sunt imobiliarele prea scumpe, atunci de ce vii cu populisme, galeti cu ulei ptr votanti, ajutoare sociale si loterii de loz in plic, redistribuiri de bani si plati de la "stat" (adica de la unii) catre populatie (altii). Asta e program tipic de stanga cum nu imi place. Ai putea in schimb sa mergi direct la cauza, la piata imobiliara, si daca este cerere, dar oricum dezvoltatorii zic ca trec si se vand si asa scump, atunci sa te asiguri ca ajuti sa fie mai multa oferta, creezi cadrul ca sa fie mai multa concurenta ptr dezvoltare imobiliara: tragi utilitati, faci cartiere noi, construiesti unde sunt parcele libere neutilizate, cresti regimul de inaltime si indicii de densitate.
Postat 11 Iulie 2023, 17:57 de unu
PZD adică
Masurile astea populiste nu-și au locul în România, asa ați învățat de la tata ILIESCU, după cum ați văzut la Oradea Mare pe Romani nu-i interesează populismele, spuneți-i la Colacu sa aloce bani pt autostrăzi pt ca sunt destui, și sa nu oprească lucrările dacă nu a cotizat 10% sau mai mult. Pe noi asta ne interesează nu să-i arunci un OS câinelui.
Postat 11 Iulie 2023, 17:05 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON