URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2017, 12:50

PSD, ALDE şi Centenarul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni ai PSD Bihor, la fel şi colegii lor din ALDE, au în mână zilele acestea o carte mare. Mă refer în primul rând la cei 8 pesedişti - Babău Stela, Butişcă Valentina, Chirilă Bujor, David Sergiu, Dume Dorel, Oros Florian, Tiron Ana Maria şi Ţara Ioan Gheorghe - pe care anul trecut Ioan Mang i-a încolonat în spatele UDMR pentru ca, cedându-i lui Pasztor Sandor şefia judeţului, el să înhaţe una din cele două funcţii de vicepreşedinte. La vremea respectivă combinaţia a stupefiat "poporul pesedist", care nu pricepea cum, după o campanie sub semnul "mândrului românism", partidul lor, cu 9 reprezentanţi în CJ, lăsa întâietatea celor 7 udemerişti.

BIHOREANUL a dezvăluit că în PSD se pregăteşte o execuţie, Mang convocând CEx-ul ca să-şi înlăture din CJ fosta favorită, pe Ana Maria Tiron, după ce îi ceruse demisia şi aceasta l-a refuzat. Motivul? Sultanul Roşu nu mai are certitudinea că la foarte probabila reluare a alegerilor pentru conducerea judeţului aceasta ar vota la fel ca anul trecut, făcându-l din nou vice.

Gestul său aminteşte de cel al lui Dragnea la mazilirea lui Grindeanu: eu te-am făcut, eu te omor! Asemănarea continuă, însă, şi în privinţa posibilelor consecinţe: aşa cum Dragnea era decis să-şi înlăture pupilul cu riscul pierderii majorităţii parlamentare, Mang împinge şi el PSD Bihor fix în situaţia pe care zicea că vrea s-o evite anul trecut. Atunci îi promisese lui Bujor Chirilă că dacă lasă Primăria Ţeţchea pentru a trage lista pentru CJ, în toamnă îl va pune pe loc eligibil la parlamentare. Nu s-a ţinut de cuvânt, invocând pericolul ca PNL-iştii să nu valideze mandatul supleantului de pe lista PSD. Or, acum, dacă o elimină pe Tiron, PSD ar rămâne în CJ cu 8 consilieri, iar coaliţia PSD-UDMR-ALDE ar avea tot atâţi consilieri ca PNL (17).

Ca să aibă un scăunel de vice, Mang ar provoca, aşadar, o criză care s-ar putea lăsa inclusiv cu alegeri anticipate, pentru un nou CJ, aşa că întrebarea este dacă "poporul pesedist" e dispus să rişte, de dragul lui şi al tovărăşiei cu UDMR, sau dacă, într-o tresărire de mândrie, dar şi de raţiune, ar "întoarce armele". Şi nu doar PSD-iştii, ci şi cei doi consilieri ai ALDE, care n-au înţeles, cel puţin până acum, că puteau domina CJ tocmai pentru că fac diferenţa.

Mai pe româneşte, consilierii PSD şi ai ALDE ar trebui să se gândească cât de profitabil le este să continue alianţa cu UDMR, mai ales că vine Centenarul, iar şeful UDMR-ist al CJ Bihor a dat deja semnalul că nu va celebra Marea Unire. Câţi dintre ei realizează că tot ce au acum cu UDMR va fi, vreme lungă de acum înainte, o piatră de moară? Câţi îşi dau seama câtă supărare vor produce la anul şi la Sînmartin, şi la Ceica, şi la Brusturi, şi la Cărpinet?

Câţi calculează oare că, făcând o alianţă fără UDMR, ar câştiga pe termen lung, iar stânga şi dreapta şi-ar putea disputa întâietatea fără să apeleze la "arbitrajul" unui partid-balama obsedat doar de etnicism şi tot mai jignitor pentru majoritari?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON