URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Septembrie 2017, 21:45

Prăpăd în Bihor, după vijelie: Aproape 40 de localităţi afectate, copaci şi stâlpi de curent căzuţi, 150 de turişti blocaţi în zona Barajul Leşu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a întrunit, duminică seara, după vijelia care s-a abătut asupra judeţului Bihor.

Potrivit unei informări transmise după şedinţă, au fost afectate 37 de localităţi, unde au căzut copaci şi stâlpi de electricitate şi au fost avariate acoperişuri, s-au înregistrat avarii la 25 de linii de medie tensiune şi au fost blocate parţial sau total 9 drumuri. Din cauza copacilor căzuţi pe carosabil, circa 150 de turişti au rămas blocaţi în zona Barajul Leşu.

Copaci şi stâlpi doborâţi

În timpul şedinţei CJSU de duminică seara de la sediul ISU Crişana, condusă de subprefectul Iulius Delorean, s-au dispus măsuri "de preîntâmpinare, limitare şi înlăturare a efectelor negative provocate de fenomene meteorologice periculoase" şi s-au centralizat urmările şi intervenţiile efectuate în urma vijeliei. 

"Au fost afectate 37 de localitaţi (copaci şi stâlpi de electricitate căzuţi, acoperişuri avariate): Aleşd, Cîmpani, Oradea, Rieni, Valea Mare Criş, Băiţa, Delean, Padiş, Rogoz, Varviz, Beiuş, Drăgăneşti,Păntăşeşti, Salonta, Vaşcău, Beznea, Dudeşti, Petrileni, Stâna de Vale, Vârtop, Brădet, Finiş, Pietroasa, Şuncuiuş, Vintere, Budureasa, Lunca, Pocola, Tărcaia, Ceişoara,  Măgura, Ponoare, Vadu Crişului, Cheresig , Miersig, Remeţi şi  Valea Brătcuţei", se arată în informarea transmisă de ISU Crişana.

9 drumuri au fost blocate parţial sau total de copaci căzuţi, dintre care 2 naţionale, 5 judeţene şi 2 comunale, iar 3 imobile au fost inundate. Duminică seara, după ora 21.30, echipajele de intervenţie lucrau încă la degajarea copacilor de pe drumuri.

În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri luate de vânt). În Beiuş, a fost distrus şi acoperişul bisericii din centru. 

De asemenea, s-au înregistrat avarii reţelele electrice, mai precis la 25 de linii de medie tensiune şi 526 de posturi de transformare, precum şi una la infrastructura căii ferate, după ce un copac a căzut peste şine în zona Vadu Crişului.

Fără victime

În timpul şi după furtuna din Bihor, la ISU Crişana au fost înregistrate peste 110 apeluri pe numărul de urgenţă 112, fiind mobilizate forţe şi mijloace de la nivelul subunităţilor, respectiv ale Detaşamentului 1 şi 2 Pompieri Oradea, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiilor de Pompieri Aleşd şi Ştei, utilizând un număr de 12 autospeciale de intervenţie şi peste 40 de cadre militare.

De asemenea, au fost mobilizate resurse din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, Electrica şi C.F.R.

"Acţiunile de intervenţie la faţa locului sunt coordonate de către inspectorul şef, colonel Caba Sorin. Până la acest moment nu s-au înregistrat victime", se arată în comunicatul ISU.

"Având în vedere avertizările de cod galben şi portocaliu de vijelii şi vânt puternic, recomandăm cetăţenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice prognozate să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate", se mai precizează în comunicat.

Blocaţi la Leşu

În urma vijeliei, aproximativ 150 de persoane care și-au petrecut sfârșitul de săptămână în zona Barajul Leșu au rămas blocate în zonă după ce drumul a fost acoperit cu brazi doborâți de vântul puternic.

”Am reușit să ajutăm mai multe persoane care au rămas blocate pe drum, dar a trebuit să ne întoarcem toți la cabane. A fost dezastru”, a povestit una dintre cititoarele BIHOREANULUI, Adela Barbu, și ea blocată în satul de vacanță.

Potrivit Adelei, turiştii au anunțat echipajele ISU, însă li s-a comunicat să rămână în cabane. ”Ne-au spus că vor încerca să elibereze drumul până mâine dimineață. Dar nu va fi ușor. Sunt sute de brazi doborâți”, a spus femeia.

În ajutorul turiștilor blocați în satul de vacanță au sosit, duminică seara, primarul comunei Bulz, Augustin Sărăcuţ, şi câţiva localnici. Aceştia au eliberat o porțiune de pe fundul lacului de acumulare Leșu, care, după cum se ştie, este golit de apă, iar apoi au trecut și pârâul umflat de torenți, pentru a aduce în zonă o mașină a Serviciului de Ambulanță, pentru a acorda ajutor medical, în caz că e nevoie.

”Ne-a recomandat ca noi să nu ne aventurăm pe fundul lacului, că e periculos, să rămânem pe loc până dimineață, că ei lucrează”, a povestit Adela.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON