URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2021, 18:55

Provocare a UDMR către Bolojan, să admită că zborurile externe din Aeroportul Oradea nu-s rentabile. Vezi replica tăioasă a șefului CJ Bihor

Provocare a UDMR către Bolojan, să admită că zborurile externe din Aeroportul Oradea nu-s rentabile. Vezi replica tăioasă a șefului CJ Bihor foto generic, sursa Facebook/Aeroportul Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O chestiune strict tehnică, și anume votarea de către Consiliul Județean Bihor a bugetului Regiei Autonome Aeroportul Oradea pe anul 2021, a prilejuit o scurtă polemică între liderul grupului consilierilor UDMR, Borsi Lorand, și președintele Ilie Bolojan. UDMR-istul l-a somat pe liberal să admită că în Oradea nu sunt posibile curse aeriene spre destinații externe pentru că nu sunt rentabile, promițând că dacă Bolojan se supune nu-l va mai întreba patru ani despre soarta Aeroportului.

Replica lui Bolojan a fost însă severă, bătând obrazul fostei conduceri a județului și reiterând hotărârea de a dezvolta zboruri internaționale din Oradea.

„La Oradea nu este rentabil”

Necesitatea adoptării bugetului pe anul în curs al Aeroportului, cu tot cu o sumă de circa 4 milioane lei pentru exproprierile presupuse de proiectul pentru extinderea pistei spre Nojorid (de la 2.100 la 2.500 metri), proiect în valoare de 26 milioane euro din fonduri UE, a fost folosită de șeful grupului consilierilor UDMR, Borsi Lorand, pentru a-l admonesta pe președintele CJ Bihor pentru faptul că zborurile internaționale ce vor fi operate de Ryanair din luna iulie (spre Milano, Londra, Dusseldorf și Bologna) nu au loc mai devreme, în timp ce alte aeroporturi din regiune au deschis noi rute internaționale, în pofida pandemiei.

Arătând că de la Satu Mare se zboară spre trei destinații, iar din Cluj sunt 30 noi curse, Borsi a întrebat „dacă la Satu Mare și Cluj se poate, de ce la Oradea nu se poate?”, adăugând că are „răspunsul la acest lucru”, și anume că „la Oradea nu este rentabil, nu se vând atâtea bilete”, făcând apoi și o paralelă cu faptul că în satul Ginta nu mai există curse de autobuz tot din același motiv.

„Firmei Ryanair i s-au promis 800.000 euro (n.r. – ca stimulent pentru reluarea curselor internaționale, anulate pe vremea fostei conduceri UDMR-PSD a județului, în 2018), dar și așa se eschivează. Eu am o singură cerință la conducerea Consiliului Județean: să recunoască că zborurile sau lipsa acestora sunt condiționate strict de factorul economic. Dacă recunoașteți acest lucru, eu nu o să mai critic că nu sunt aceste zboruri”, a spus Borsi Lorand.

Invitație la „decență”

Răspunsul lui Bolojan a fost mai aspru, de data aceasta președintele CJ nemaiabținându-se de la comentarii și trimiteri spre politica păguboasă a predecesorilor săi, care au lăsat Oradea fără curse aeriene externe, liberalul subliniind lipsa de decență a reprezentanților UDMR în chestiunea aceasta, dar și importanța strategică a zborurilor internaționale pentru oraș și pentru județ.

„Zborurile internaționale sunt o problemă majoră de dezvoltare a municipiului Oradea și a județului Bihor. Totuși, decența ar trebui să ne canalizeze inclusiv intervențiile politice. Noi administrăm acest județ de 7 luni și nu putem fi răspunzători, în pandemie, de lucruri care au fost stricate în anii trecuți de conducerea Aeroportului și de conducerea Consiliului Județean. A te spăla pe mâini și a spune că doar situația economică contează nu este corect, contează și ce facem noi (n.r. – pentru a avea curse externe). Cât voi fi președintele Consiliului Județean, voi face tot ce ține de mine – nu ca să „deschidem spre Europa” (n.r. – aluzie la sloganul fostului președinte Pasztor Sandor), cum alții se lăudau – ci pentru că este esențială conectivitatea pentru dezvoltarea orașului și a județului. Poate ar trebui să aveți puțină răbdare și, dacă nu se vor face, în fiecare zi puteți face conferințe de presă”, a spus Bolojan.

Tonul său l-a făcut pe Borsi să nu mai adauge nimic, iar în final bugetul Aeroportului a fost votat nu doar de cei 22 consilieri PNL prezenți la ședința CJ Bihor, ci și de cei 6 ai UDMR, doar reprezentanții PSD (tot 6 prezenți) abținându-se, pe motiv că actuala conducere a Aeroportului ar fi „uitat” să prevadă în buget o sumă de 2 milioane lei, deși nu e clar dacă lucrurile au stat așa cu adevărat sau nu.

Amintim, reluarea curselor externe operate de Ryanair ar urma să se facă de la 3 iulie, după trei amânări cauzate de situația pandemică din țările de destinație, principalul motiv invocat fiind obligația de carantinare a pasagerilor la sosire pe aeroporturile europene menționate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Sandu2100
Cred ca te visezi noaptea ca esti la mansa de ai atatea zboruri de pe Debrecen. Daca ai vise din astea ar fi bine sa-ti pui si pampersul seara ...
Postat 03 Iunie 2021, 08:35 de oradean2020
Alti bani aruncati pe exproprieri
Investitiile ar trebui sa vizeze cresterea nivelul de trai si salarizare al bihorenilor care sunt la coada clasamentului pe tara si apoi sa ne gandim la curse externe sustenabile. Subventii de 1 mil euro, exproprieri de 1 mil euro, aporturi la proiecte de cateva mil euro pentru , studii de fezabilitate pentru proiecte nefezabile,etc ....bani publici aruncati pentru niste ambitii personale care nu vor duce la nimic.
Postat 02 Iunie 2021, 10:57 de Tudyi
Adi13
Daca te simti sarac, iti cauti de munca
Postat 01 Iunie 2021, 18:51 de Sandu2100
Saracie
Cine vreti sa zboate de aici? Nivelul economic si puterea economica e zero in oras. Nu e rentabil. Nici nu avem in zona de unde sa atragem clienti. Ca mediu de afaceri nu merge nimic in Oradea. Pt doua zboruri de concediu sau mers la lucru nu e rentabil. Nu avem sedii de firme regio ale, universitate slaba. Clujul are 25mii salarii peste 10mii lei noi avem 2mii. Numai de aici vedem cine isi petmite zboruri de city break.
Postat 01 Iunie 2021, 12:08 de adi13
KP
De un an a spus Bolojan ca va face cargo, tu nici acum nu ai aflat??
Postat 01 Iunie 2021, 09:37 de Sandu2100
Singura soluție de viitor oentru Aeroportul Oradea este "cargo".
Dar Bolojan e prea "îngrămădit" ca să priceapă asta. Bihorul nu reprezintă nimic pe harta aeroportuară a Europei. E pur și simplu un punct meteo pe radar. Singurul punct de interes care ar putea atrage clienți în regim de zboruri este Băile Felix și 1 Mai. Iar pentru asta ar ajunge organizarea de curse auto de la aeroport și o promovare agresivă la nivel internațional a acestor băi, surclasate în prezent de cele aflate la "doi pași" de Debrecen.
Postat 01 Iunie 2021, 09:07 de KP
Nu se lasa udemeristii
Au stricat cat au putut, iar acum, dupa ce au fost zburati de la butoane, ii cer lui Bolojan sa le desavarseasca "opera". Sa trimita bihorenii sa zboare de la debretin.
Postat 01 Iunie 2021, 07:37 de B90
UDMR-PSD e discriminarea
Noi Romanii si Ungurii ne-am descurca mai bine fara ei, nu exista discriminare intre oamenii de rand , dar exista iredentisti care fac asta. Ungurii si Romanii vor sa zboare pe Oradea, asta e casa lor, am sute de zboruri de pe Debrecen, pt ca nu am avut sansa de pe Oradea din cauza unor iredentisti PSD-UDMR, ii doare pe astia UDMR-PSD ca a venit cineva si face LEGE. FELICITARI BOLOJAN baga maciuca in ei.
Postat 31 Mai 2021, 21:35 de Sandu2100
Ajutați mă
Vreau și eu să mă angajez la aeroport. Îmi dați și mie informații suplimentare ce trebuie sa fac? Mulțumesc
Postat 31 Mai 2021, 20:34 de Valcov
hudemereu
"ciobanul de sanyi from hungary"pe linga ca a fost un tradator de orasul sau natal,acuma astia de hudemere devin si tradatori de tara
Postat 31 Mai 2021, 19:55 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON