URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2022, 13:35

Protest în a doua zi din an, la Beiuş: Pescarii sunt nemulţumiţi de conducerea clubului local (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A doua zi din an a adus şi primul protest de stradă, în Beiuş. Peste 30 de pescari au protestat, duminică dimineaţă, în centrul oraşului, nemulţumiţi de conducerea clubului local de vânătoare şi pescuit, parte din Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Bihor.

Concret, pescarii acuză că, deşi în zona Beiuş există circa 1.300 de plătitori de permise de pescuit, bugetul clubului este necunoscut, iar măsuri de populare a râurilor cu puiet de peşte ori de combatere a cormoranilor n-au văzut.

În plus, pescarii îl acuză pe secretarul clubului, Sorin Ille, că permite excavările de balast în râuri, la fel ca fratele său, Aurel Ille, primarul comunei Tărcaia, despre care BIHOREANUL a scris în mai multe rânduri. Totodată, secretarul AVPS Beiuş e acuzat şi că a transformat organizaţia într-o afacere de familie. Soţia lui ar fi angajată a filialei, ca secretară, iar fiul şi socrul sunt angajaţi la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Bihor. 

Secretarul clubului, contestat

„Suntem membri în clubul vânătorilor şi pescarilor de la Beiuş. Lumea este nemulţumită de modul de conducere şi de modul de informare. Nu prea avem acces la informaţii, vrem să fie mai transparent, vrem să ştim pentru ce dăm banii, unde se duc, vrem membri în comitet şi să se angajeze încă un paznic piscicol, pentru că bani sunt de la aproape 1.300 de pescari”, a spus Doru Ivan, unul dintre organizatorii manifestării.

Potrivit pescarilor, secretarul Ile, în funcţie de 23 de ani, conduce clubul discreţionar, iar în comitetul de conducere, din cei 9 membri, doar unul este reprezentant al pescarilor, ceilalţi fiind vânători. Clubul are şi un preşedinte, dar acesta nu doar că are o funcţie onorifică şi neremunerată (spre deosebire de secretar, care este plătit), dar este şi necunoscut pescarilor! „Nici nu ştim cine este”, a spus Ivan.

„Cormoranii distrug tot”

Pescarii sunt supăraţi şi pentru că peştii din zonă sunt mâncaţi de cormorani. „Principala problemă sunt cormoranii şi balastierele. Să vină la podul de fier să vadă câţi cormorani sunt acolo. Distrug tot. Dacă nu se iau măsuri cu cormoranii, într-un an, doi, nu mai avem peşti pe Criş”, a spus un alt pescar, în timpul protestului, aprobat de ceilalţi participanţi. De câteva ori, oamenii au strigat şi „Demisia”, mesaj direct către secretarul Ile.

Pescarii mai acuză şi că acelaşi Ile a convins Jandarmeria să amendeze pescarii care au permise de la o altă asociaţie, Aqua Crisius, iar apoi toate procesele sunt pierdute în instanţă. „Când facem plângeri pentru balastiere nu-l interesează, că-s ale lui frate său. Dar în schimb el pune Jandarmeria să amendeze pescari care nu sunt de la noi. Jandarmeria umblă cu ei, cum vor, şi apoi pierd procesele”, a mai declarat Ivan, pentru BIHOREANUL.

Pescarii sunt decişi să nu dea înapoi şi să obţină schimbări în clubul care îi reprezintă. Următorul pas pe care au de gând să-l facă este să meargă la sediul clubului şi să ceară documentele privind veniturile şi cheltuielile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
AJVPS...... ,
înseamnã Asociatia Vânãtorilir si Pescarilor Sportivi!!! Sportul înseamnã pregãtire fizicã si psihicã, respectul adversarului, competitie in oruce conditii! Demonstrantii par sã fie doar niste pescari de subzistenta! Altfel nu înteleg îndârjirea lor fatã de alte fiinte care si ele trebuie sã mãnânce!!!!!!
Postat 04 Ianuarie 2022, 08:35 de iahim
Cormorani
Cum sa - i combată pe cormorani? Nu mi se pare simplu deloc. De impuscat nu cred ca - i permis, ca asa ar fi simplu. O sa aibă bătaie de cap cu capturarea lor cei de la mediu.
Postat 02 Ianuarie 2022, 15:31 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON