"În Ungaria funcţionează acest model, care nu mai există în Europa, dar a fost preluat cu succes din Canada, există aşa-numita Gardă Civilă, formată din voluntari, foarte bine şi clar reglementată, care funcţionează în comunităţi unde nu există Poliţie Locală. Am vorbit cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, care colaborează foarte bine cu cei din Hajdu Bihar, şi ei apreciază foarte bine acest lucru", a spus Szabo.
Potrivit parlamentarului UDMR, Garda Civilă sau Garda Cetăţenească ar urma să fie înfiinţată prin lege, cu norme unitare la nivelul întregii ţări, şi ar funcţiona pe bază de voluntariat, cu atribuţii strict de păstrare a ordinii publice, membrii ei urmând să nu fie înarmaţi, nici salarizaţi, dar să activeze doar în urma absolvirii unor cursuri şi obţinerii unor atestate.
Scopul, a spus Szabo Odon, ar fi paza satelor în care bugetele sunt prea mici pentru a permite activitatea unor structuri de Poliţie Locală, membrii Gărzii Cetăţeneşti putând primi, în schimbul prestaţiei lor voluntare, unele facilităţi precum plata de la bugetele locale sau a asigurărilor de viaţă.
De asemenea, tot marţi, Szabo a afirmat că va propune şi adoptarea unei legi care să statueze o Zi a Minorităţii Maghiare din România, după un model deja existent, iar data să fie pe 15 martie, când în întreaga lume e sărbătorită Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
"Aşa cum există Zilele Comunităţii Turce, Zilele Comunităţii Slovace, să existe şi Ziua Comunităţii Maghiare. Noi vrem să fie pe 15 martie, când oricum este sărbătoare pentru noi, ar fi o chestiune strict simbolică, nu presupune nimic în plus, doar o recunoaştere simbolică", a spus deputatul UDMR.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.