URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Ianuarie 2021, 10:21

Proiecte verzi pentru administrația galbenă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce noi ne luptăm cu buda-n curte şi cu cipurile din vaccinuri, Uniunea Europeană preconizează ca în viitorul exerciţiu financiar să bage o grămadă de bani în tot ce înseamnă proiecte verzi şi digitalizare.

Ar trebui să ne revoltăm patriotic că ei visează la avioane, în timp ce noi înotăm în noroaie. Numai că Europa nu e dispusă să-i aştepte pe cei care nu fac un minim efort să iasă din Evul Mediu. De 14 ani se tot roagă de noi să ducem apă în bătătură, gaze în bucătărie şi buda în baie. Şi degeaba.

Satele noastre sunt pline de şanţuri, lucrări abandonate sau fuşerite, pentru că domnii primari, ca să poată fura liniştiţi, au preferat să facă investiţii pe PNDL în loc să folosească fonduri europene.

Oradea, care are în administraţie oameni inteligenţi, va putea "îmbrăca" proiectele necesare oraşului în verde. De mulţi ani aşteptăm să dăm o faţă nouă parcurilor din oraş. Ar trebui şi pentru acestea organizate concursuri de proiecte, fiindcă s-a văzut că, până la urmă, după consultarea populară, şi proiectul parcării din Independenţei a căpătat o faţă umană.

Dacă tot ne obligă UE să reducem emisiile de carbon, hai să luăm autobuze electrice care să-i culeagă pe cei 10-20.000 de orădeni de pe dealuri! Cu această ocazie, s-ar putea scrie proiecte şi pentru asfaltarea acestor zone şi împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură!

Despre digitalizare nici nu mai are rost să vorbim, e nevoie de ea ca de aer, măcar şi pentru faptul că, aşa cum Bolojan a demonstrat-o şi la Primărie, şi la Consiliul Judeţean, instituţiile publice sunt suprapopulate de tăietori de frunze. Dacă Oradea poate trece destul de uşor la etapa de digitalizare, ar fi bine să facem primul pas şi în mediul rural, începând cu o campanie puternică de alfabetizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pe domeniul Verde cu grija fata de mediu
intra si sisteme de apa in batatura, gaze in bucatarie si buda in baie, daca stii argumenta pozitia: cata poluare e la Arieseni daca de la zeci de mii de turisti prin cabane nevoile se infiltreaza in sol (minunata apa curata de munte), daca arzi hectare de paduri ca sa incalzesti case. E un pic de deconectare sa vrei autobuz electric, nu in oradea, ci in restul judetului, in zone in care primaru nu a stiut atrage finantari pentru aceste prioritati mult mai importante.
Postat 29 Ianuarie 2021, 14:17 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON