O pizzerie în comunitatea de romi, o sală de fitness, un atelier meşteşugăresc de prelucrare a metalelor şi o firmă de transport. Sunt doar câteva dintre cele 25 de afaceri gândite de şomeri din Diosig şi finanţate printr-un proiect inedit conceput de Primăria Diosig pentru dezvoltarea locală integrată.
„Este un proiect care se va realiza în parteneriat cu Şcoala din Diosig, Fundaţia Diaconia din Cluj şi Asociaţia pentru promovarea afacerilor din România. Proiectul este integrat. Prevede, pe de o parte, furnizarea unor servicii sociale, îngrijirea bătrânilor la domiciliu şi programe de dezvoltare a copiiilor prin activităţi after school şi grădiniţă de vară. Pe de alta, urmează să se promoveze antreprenoriatul prin finanţarea unor afaceri gândite pentru persoane vulnerabile cu o situație financiară precară, ca de pildă şomerii”, a declarat primarul comunei, Mados Atilla.
Primele patru contracte de finanţare au fost semnate, marţi, la sediul Primăriei Diosig, printre proaspeţii antreprenori numărându-se şi o tânără care vrea să deschidă un restaurant-pizzerie în comunitatea de romi. „Eu am avut un ABC, dar între timp a venit Profi, s-au mai deschis altele şi nu a mai mers”, a povestit pentru BIHOREANUL tânăra, Rezmuves Ildiko (foto).
Femeia nu se teme că localul ar putea fi spart ori că nu va avea clienţi. „Oamenii nu mai fac scandaluri, copiii merg la şcoală, încercăm să ne integrăm în comunitate. Mai sunt şi excepţii, dar puţine. Eu sper că va merge”, spune ea.
Ca să se obişnuiască cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare, Ildiko s-a angajat la un restaurant orădean, unde a parcurs toate etapele, pornind de la spălatul vaselor, până la munca de chelner. „Dar nu eu voi găti. Mama s-a înscris la un curs de bucătar, la Oradea, ea va face mâncare. Eu mă voi ocupa de aprovizionare, munca de birou, etc.”, declară tânăra.
Nu e singurul antreprenor care a primit finanţare. O altă afacere a fost pornită de Valer Durdeu, care vrea să deschidă o sală de fitness pentru locuitorii din Diosig. "Am considerat că pentru tineretul de aici, un segment al populaţiei, ar fi foarte util. Şi am văzut lumea mergând în alte localităţi, organizaţi pe maşini şi am zis că este potrivit", a justificat proiectul Valer Durdeu.
Și Ştefan Olah va deveni om de afaceri. Cu 15 ani vechime în prelucrarea metalelor - el realizează jgheaburi și porţi metalice – bărbatul va primi 25.000 euro ca să îşi deschidă propriul atelier. "Dacă nu era acest ajutor, nu puteam să cumpăr sculele şi aparatele necesare", spune Olah.
Prin contractul încheiat, beneficiarii fondurilor şi-au asumat crearea a cel puţin un loc de muncă pe care îl vor menţine cel puţin 5 ani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.