URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2018, 18:01

Proiect european inedit al Primăriei Diosig: 25.000 de euro pentru 25 de afaceri ale unor şomeri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O pizzerie în comunitatea de romi, o sală de fitness, un atelier meşteşugăresc de prelucrare a metalelor şi o firmă de transport. Sunt doar câteva dintre cele 25 de afaceri gândite de şomeri din Diosig şi finanţate printr-un proiect inedit conceput de Primăria Diosig pentru dezvoltarea locală integrată.

„Este un proiect care se va realiza în parteneriat cu Şcoala din Diosig, Fundaţia Diaconia din Cluj şi Asociaţia pentru promovarea afacerilor din România. Proiectul este integrat. Prevede, pe de o parte, furnizarea unor servicii sociale, îngrijirea bătrânilor la domiciliu şi programe de dezvoltare a copiiilor prin activităţi after school şi grădiniţă de vară. Pe de alta, urmează să se promoveze antreprenoriatul prin finanţarea unor afaceri gândite pentru persoane vulnerabile cu o situație financiară precară, ca de pildă şomerii”, a declarat primarul comunei, Mados Atilla.

Primele patru contracte de finanţare au fost semnate, marţi, la sediul Primăriei Diosig, printre proaspeţii antreprenori numărându-se şi o tânără care vrea să deschidă un restaurant-pizzerie în comunitatea de romi. „Eu am avut un ABC, dar între timp a venit Profi, s-au mai deschis altele şi nu a mai mers”, a povestit pentru BIHOREANUL tânăra, Rezmuves Ildiko (foto).

Femeia nu se teme că localul ar putea fi spart ori că nu va avea clienţi. „Oamenii nu mai fac scandaluri, copiii merg la şcoală, încercăm să ne integrăm în comunitate. Mai sunt şi excepţii, dar puţine. Eu sper că va merge”, spune ea.

Ca să se obişnuiască cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare, Ildiko s-a angajat la un restaurant orădean, unde a parcurs toate etapele, pornind de la spălatul vaselor, până la munca de chelner. „Dar nu eu voi găti. Mama s-a înscris la un curs de bucătar, la Oradea, ea va face mâncare. Eu mă voi ocupa de aprovizionare, munca de birou, etc.”, declară tânăra.

Nu e singurul antreprenor care a primit finanţare. O altă afacere a fost pornită de Valer Durdeu, care vrea să deschidă o sală de fitness pentru locuitorii din Diosig. "Am considerat că pentru tineretul de aici, un segment al populaţiei, ar fi foarte util. Şi am văzut lumea mergând în alte localităţi, organizaţi pe maşini şi am zis că este potrivit", a justificat proiectul Valer Durdeu.

Și Ştefan Olah va deveni om de afaceri. Cu 15 ani vechime în prelucrarea metalelor - el realizează jgheaburi și porţi metalice – bărbatul va primi 25.000 euro ca să îşi deschidă propriul atelier. "Dacă nu era acest ajutor, nu puteam să cumpăr sculele şi aparatele necesare", spune Olah.

Prin contractul încheiat, beneficiarii fondurilor şi-au asumat crearea a cel puţin un loc de muncă pe care îl vor menţine cel puţin 5 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON