URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
20 Iulie 2017, 20:00

Programul complet al ediţiei a XXIV-a a Târgului Meşterilor Populari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor organizează, între 21 şi 23 iulie, o nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari, eveniment în cadrul căruia la Oradea vor sosi 130 de participanţi din toate zonele etnografice ale ţării cu obiecte din fier, ceramică, lemn, papură, piese textile, precum şi cu turtă dulce şi plăcinte.

Târgul Meşterilor Populari va avea loc şi anul acesta în Parcul Bălcescu, în programul evenimentului fiind incluse mai multe concerte de muzică populară.

Meşterii vor sosi din Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania şi Crişana, precum şi din Ungaria (turtă dulce, port popular, ceramică, podoabe, piese din metal etc.), Serbia (obiecte din lemn, machete de instalaţii tehnice) şi Camerun (măşti, podoabe etc.). 

De asemenea, îşi vor expune creaţiile spre vânzare şi mai multe asociaţii din Oradea pentru persoane cu dizabilităţi (Asociaţia "Down" Oradea, Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi "Wilhelmina", Asociaţia Deficienţilor Locomotori Bihor, Asociaţia Alsterdorf Oradea).

Târgul va fi deschis vineri, 21 iulie, între orele 11 şi 20, sâmbătă, 22 iulie, între orele 9 şi 20, respectiv duminică, 23 iulie, între orele 9 şi 19. Organizatorii au pregătit şi o deschidere oficială pentru vineri, ora 19.


Program concerte:

Vineri, 21 iulie 2017, orele 18:00-20:30

Spectacol folcloric cu următoarele ansambluri folclorice: "Floricica" din  Măgeşti, "Muguri şi mlădiţe" din Beiuş, "Ardeleana" din Tulca, "Cununa de pe Criş" din Tilecuş, Taraful "La obîrşii, la izvor" din Oradea, precum şi soliştii: Ioana Urs, Roxana Berinde, Andrei Dem, Andrada Crăciun, Andrada Oros, Tania Bodea.

Sîmbătă, 22 iulie 2017, orele 17:00-20:30

Spectacol folcloric cu următoarele ansambluri folclorice: "Datina" din Aleşd, "Dor Şuncuian" din Şuncuiuş, "Floarea Barcăului" din Marghita, "Crisia" din Cociuba-Mare, "Doruleţ" din Luncşoara, precum şi soliştii: Monica Blaga, Andrada Tulvan, Daniela Rada, Simona Cap, Anca Pavel-Ciuciu, Roxana Bvuzle, Andrei Corb, Gabriela Sabău, Maria-Alexandra Secan.

Duminică, 23 iulie 2017, orele 16:00-19:00

Spectacol folcloric cu următoarele ansambluri folclorice: "Moşuţ" din Vadu-Crişului, "Nyilo Akac" din Valea lui Mihai, "Codrenii Bihorului" din Roşia, "Floare Mîndră de pe Criş" din Tileagd, "Nuntaşii Bihorului" din Oradea, precum şi soliştii: Romina Nemeş, Andreea Suciu, Vlad Ştef, Violeta Gherman, Alexandru Carţiş


Târgul Meşterilor Populari, ediţia XXIV, este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", Murray Press Oradea, Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" şi Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON