URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2021, 20:50

Programările la vaccinarea anti-Covid pe săptămâna viitoare, epuizate în Oradea. În județ lumea nu se înghesuie

Programările la vaccinarea anti-Covid pe săptămâna viitoare, epuizate în Oradea. În județ lumea nu se înghesuie foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii s-au grăbit să-şi facă programare pentru a se vaccina împotriva Covid, imediat ce autorităţile au dat drumul celei de-a doua etape de vaccinare. Sâmbătă seară, la ora 19, deci la aproximativ 24 de ore de când platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro a devenit funcţională, programările pe ore la centrele de vaccinare anti Covid erau aproape toate ocupate, pentru săptămâna următoare, în timp ce în judeţ nu a fost înghesuială.

În total, în Bihor vor fi amenajate 23 de centre de vaccinare, însă în prezent doar 6 sunt funcționale. Sâmbătă seară, la ora 19, programări pentru vaccinarea efectivă puteau fi făcute doar pentru intervalul 18 - 31 ianuarie 2021.

Cea mai mare aglomeraţie era la Spitalul Pelican din Oradea, unde pentru săptămâna următoare mai era un singur loc disponibil, pe 21 ianuarie, următoarea dată disponibilă fiind pe 30 ianuarie (30 de locuri disponibile) şi 31 ianuarie (160 locuri disponibile).

La sala amenajată în incinta Orăşelului Copiilor, cea mai devreme programare putea fi făcută doar pentru ziua de 24 ianuarie (38 de locuri disponibile).

Nu aceeaşi aglomerație este în judeţ. La secţia exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea din Marghita, respectiv la spitalele din Salonta, Aleşd, Ştei s-au înscris abia câţiva bihoreni, fiind disponibile locuri în fiecare zi.

Cu toate că Direcția de Sănătate Publică anunţase că vor fi, pentru început, 7 fluxuri (cabinete), care ar fi urmat să asigure vaccinarea a câte 60 de persoane zilnic, deci un total de 420 de persoane, datele din platformă arată că s-au putut programa, zilnic, pentru vaccinare un total de 720 de bihoreni.

DSP a precizat că din raţiuni care ţin disponibilitatea dozelor de vaccin, precum şi pentru utilizarea raţională şi fără pierderi a vaccinului, programarea prealabilă este obligatorie pentru ca o persoană să poată fi vaccinată.

După cum se știe, cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva Covid a început vineril la nivel național, în această perioadă putând fi vaccinate "persoanele cu grad ridicat de risc şi persoanele care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale".

Potivit DSP Bihor, persoanele cu vârsta de 65 ani şi peste 65 ani se pot programa la vaccinare utilizând oricare din următoarele modalităţi: prin medicii de familie; individual; prin contul unui aparţinător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. 

Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecţiuni cronice se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise. În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familie sau nu au acces la medicul de familie propriu, se pot înscrie: prin intermediul oricărui alt medic de familie; telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie esenţiale vor fi programaţi prin intermediul angajatorului.

Numărul de telefon al serviciului dedicat de call-center pentru judeţul Bihor este 021.414.44.59.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@CrisDumi
ia-ti medicamentele.. ca deja ne obosesti cu prostii :)
Postat 17 Ianuarie 2021, 22:05 de sasi
Locuri pe scaune nu mai sunt ...
... dar rând la coadă în picioare se poate face, dacă insiști !?! Ha, ha, ha ...
Postat 17 Ianuarie 2021, 10:12 de CrisDumi
Dacă Bihoreanul tot și-a făcut rubrică zilnică pe domeniul medical ...
... nu ar fi lipsite de interes și niște articole despre infarctul miocardic, diabetul zaharat, cancerul limfatic, etc, etc !?! Nu numai despre Covid, această gripă mai agresivă dar totuși controlabilă precum orice virus sezonier, după cum ne spunea "președintele meu" !?! Propaganda merge mai departe, nu-i așa ?!?
Postat 17 Ianuarie 2021, 10:08 de CrisDumi
OMS a publicat știrea că rata mortalității "cu Covid" pe planetă, până la 15 ianuarie 2021, este de ... 0,0026% !?!
Locul 26 din lista bolilor adevărate ale omenirii ... doar una așadar, cu titlu de pandemie !?!
Postat 17 Ianuarie 2021, 10:02 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON