URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2021, 20:50

Programările la vaccinarea anti-Covid pe săptămâna viitoare, epuizate în Oradea. În județ lumea nu se înghesuie

Programările la vaccinarea anti-Covid pe săptămâna viitoare, epuizate în Oradea. În județ lumea nu se înghesuie foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii s-au grăbit să-şi facă programare pentru a se vaccina împotriva Covid, imediat ce autorităţile au dat drumul celei de-a doua etape de vaccinare. Sâmbătă seară, la ora 19, deci la aproximativ 24 de ore de când platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro a devenit funcţională, programările pe ore la centrele de vaccinare anti Covid erau aproape toate ocupate, pentru săptămâna următoare, în timp ce în judeţ nu a fost înghesuială.

În total, în Bihor vor fi amenajate 23 de centre de vaccinare, însă în prezent doar 6 sunt funcționale. Sâmbătă seară, la ora 19, programări pentru vaccinarea efectivă puteau fi făcute doar pentru intervalul 18 - 31 ianuarie 2021.

Cea mai mare aglomeraţie era la Spitalul Pelican din Oradea, unde pentru săptămâna următoare mai era un singur loc disponibil, pe 21 ianuarie, următoarea dată disponibilă fiind pe 30 ianuarie (30 de locuri disponibile) şi 31 ianuarie (160 locuri disponibile).

La sala amenajată în incinta Orăşelului Copiilor, cea mai devreme programare putea fi făcută doar pentru ziua de 24 ianuarie (38 de locuri disponibile).

Nu aceeaşi aglomerație este în judeţ. La secţia exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea din Marghita, respectiv la spitalele din Salonta, Aleşd, Ştei s-au înscris abia câţiva bihoreni, fiind disponibile locuri în fiecare zi.

Cu toate că Direcția de Sănătate Publică anunţase că vor fi, pentru început, 7 fluxuri (cabinete), care ar fi urmat să asigure vaccinarea a câte 60 de persoane zilnic, deci un total de 420 de persoane, datele din platformă arată că s-au putut programa, zilnic, pentru vaccinare un total de 720 de bihoreni.

DSP a precizat că din raţiuni care ţin disponibilitatea dozelor de vaccin, precum şi pentru utilizarea raţională şi fără pierderi a vaccinului, programarea prealabilă este obligatorie pentru ca o persoană să poată fi vaccinată.

După cum se știe, cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva Covid a început vineril la nivel național, în această perioadă putând fi vaccinate "persoanele cu grad ridicat de risc şi persoanele care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale".

Potivit DSP Bihor, persoanele cu vârsta de 65 ani şi peste 65 ani se pot programa la vaccinare utilizând oricare din următoarele modalităţi: prin medicii de familie; individual; prin contul unui aparţinător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. 

Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecţiuni cronice se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise. În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familie sau nu au acces la medicul de familie propriu, se pot înscrie: prin intermediul oricărui alt medic de familie; telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie esenţiale vor fi programaţi prin intermediul angajatorului.

Numărul de telefon al serviciului dedicat de call-center pentru judeţul Bihor este 021.414.44.59.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@CrisDumi
ia-ti medicamentele.. ca deja ne obosesti cu prostii :)
Postat 17 Ianuarie 2021, 22:05 de sasi
Locuri pe scaune nu mai sunt ...
... dar rând la coadă în picioare se poate face, dacă insiști !?! Ha, ha, ha ...
Postat 17 Ianuarie 2021, 10:12 de CrisDumi
Dacă Bihoreanul tot și-a făcut rubrică zilnică pe domeniul medical ...
... nu ar fi lipsite de interes și niște articole despre infarctul miocardic, diabetul zaharat, cancerul limfatic, etc, etc !?! Nu numai despre Covid, această gripă mai agresivă dar totuși controlabilă precum orice virus sezonier, după cum ne spunea "președintele meu" !?! Propaganda merge mai departe, nu-i așa ?!?
Postat 17 Ianuarie 2021, 10:08 de CrisDumi
OMS a publicat știrea că rata mortalității "cu Covid" pe planetă, până la 15 ianuarie 2021, este de ... 0,0026% !?!
Locul 26 din lista bolilor adevărate ale omenirii ... doar una așadar, cu titlu de pandemie !?!
Postat 17 Ianuarie 2021, 10:02 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON