URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2021, 13:08

Programare cu sincope la vaccinarea anti-Covid. În Bihor, aproape toate locurile sunt epuizate, concurență în Oradea pentru liste de aşteptare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile au dat startul celei de-a treia etape a vaccinării anti-Covid, pentru toată populația, iar după doar câteva ore în Bihor aproape toate locurile au fost epuizate. Din cauza numărului mare de accesări, programările funcţionează cu sincope, însă, chiar şi aşa, aproape 2.000 de persoane s-au înscris pe listele de aşteptare în Oradea, în doar câteva ore.

Locuri, doar la Beiuș

Luni, în jurul prânzului, în judeţ nu mai era niciun loc disponibil pentru vaccinarea cu serurile Pfizer sau Moderna, inclusiv cele trei cabinete pentru care fuseseră deschise progamările săptămâna trecută cu serul Moderna având locurile epuizate. 

Singurul loc din judeţ unde mai erau locuri disponibile era la Sala de Sport din Beiuş, unde, conform paltformei RoVaccinare, mai erau accesibile 108 locuri de imunizare cu serul AstraZeneca.

Listele de aşteptare, deschise

Totuşi, în premieră, începând de luni dimineaţă, doritorii s-au putut pune pe liste de aşteptare, iar cererea este mare.

Conform datelor disponibile pe site-ul menționat, cea mai mare "aglomeraţie" se înregistrează - cum era de aşteptat - în Oradea. Până la ora 12, peste 1.800 de persoane s-au înregistrat pe listele de aşteptare. Cele mai multe locuri - 919 în total - fuseseră rezervate pentru Sala din incinta Orăşelului Copiilor Oradea, urmat de Spitalul Pelican (575) şi Maternitate (190).

În judeţ, cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Spitalul Municipal Salonta (175) şi Secţia exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea, din Valea lui Mihai, 157.

Programare cu probleme

Programarea pentru vaccinarea în cea de-a treia etapă a campaniei naţionale de vaccinare se face cu sincope.

Potrivit unor persoane care au încercat să se programeze pentru vaccinare luni dimineaţă, platforma fie nu a fost accesibilă, fie nu a permis, cum ar fi firesc, vizualizarea tipului de vaccin care se administrează în centrele de vaccinare funcţionale în această a treia etapă, deschisă populaţiei generale. Tipul de ser cu care se face imunizarea poate fi doar dedus, calculând practic intervalul dintre prima şi a doua doză (21 de zile în cazul Pfizer, 28 în cazul Moderna şi 56 de zile în cazul serului AstraZeneca).

"Ştim că platforma funcţionează cu dificultate, că nu a funcţionat, aceasta este o problemă pe care o gestionează STS (n.r. – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale). Reprezentanţii STS ne-au informat că, totuşi, platforma a redevenit accesibilă şi că persoanele care se programează pot vedea şi tipul de vaccin folosit în centrele de vaccinare", a declarat pentru BIHOREANUL şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Cum funcționează listele de așteptare

Programarea pe listele de așteptare este posibilă începând de luni dimineață, de la ora 9, eșalonat, pe județe, în ordinea alfabetică a denumirii acestora

Listele de aşteptare se activează numai după epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare. Practic, românii se înscriu pentru dozele de vaccin care urmează să ajungă în România.

"Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va realiza în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

- persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;

- persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);

- persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală)", a precizat CNCAV.

Într-un interviu acordat sâmbătă ziarului Libertatea, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a afirmat că circa 500.000 de români (populaţia generală) şi-au făcut conturi pe platforma online de vaccinare, în aşteptarea deschiderii programărilor din etapa a 3-a.

"Lista funcţionează ca metodă nouă, dar în centrele unde acum sunt locuri libere oricine se poate înscrie direct, iar dacă te programezi pe loc liber ai garanţia locului şi a datei exacte a vaccinării", a spus coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Pe de altă parte, autorităţile au anunţat că 224.640 de doze de vaccin produs de Pfizer BioNTech vor sosi, luni, în România, acestea urmând să fie distribuite către centrele de depozitare din ţară. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Atributiille STS????
Doamne fereste sa se întâmple ceva in tara asta si sa fie nevoie ca STS, sa asigure legături telefonice si trafic de date( după cum se laudă pe site-ul propriu cu atributii siropoase) pentru politie, jandarmerie, pompieri, armata si alte făcături. Daca in conditii normale STS nu poate asigura un trafic stabil de date la nivel national pentru o singura institutie(ministerul sănătății ), cum ar fi la un cutremur de amploare sau o scurtă bătălie cu amărâții de ruși pe care vrem sa-i punem la respect?
Postat 15 Martie 2021, 14:35 de Doru2019
informati-o si pe Rahota de la dsp sa stie
nu se vede cu ce vaccin esti programat, eventual poti intui dupa istoric, dsp a fost praf si praf a ramas dintotdeauna. mai bine intrebati un prieten decat la dsp daca dati o stire.
Postat 15 Martie 2021, 13:21 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON