URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2021, 13:08

Programare cu sincope la vaccinarea anti-Covid. În Bihor, aproape toate locurile sunt epuizate, concurență în Oradea pentru liste de aşteptare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile au dat startul celei de-a treia etape a vaccinării anti-Covid, pentru toată populația, iar după doar câteva ore în Bihor aproape toate locurile au fost epuizate. Din cauza numărului mare de accesări, programările funcţionează cu sincope, însă, chiar şi aşa, aproape 2.000 de persoane s-au înscris pe listele de aşteptare în Oradea, în doar câteva ore.

Locuri, doar la Beiuș

Luni, în jurul prânzului, în judeţ nu mai era niciun loc disponibil pentru vaccinarea cu serurile Pfizer sau Moderna, inclusiv cele trei cabinete pentru care fuseseră deschise progamările săptămâna trecută cu serul Moderna având locurile epuizate. 

Singurul loc din judeţ unde mai erau locuri disponibile era la Sala de Sport din Beiuş, unde, conform paltformei RoVaccinare, mai erau accesibile 108 locuri de imunizare cu serul AstraZeneca.

Listele de aşteptare, deschise

Totuşi, în premieră, începând de luni dimineaţă, doritorii s-au putut pune pe liste de aşteptare, iar cererea este mare.

Conform datelor disponibile pe site-ul menționat, cea mai mare "aglomeraţie" se înregistrează - cum era de aşteptat - în Oradea. Până la ora 12, peste 1.800 de persoane s-au înregistrat pe listele de aşteptare. Cele mai multe locuri - 919 în total - fuseseră rezervate pentru Sala din incinta Orăşelului Copiilor Oradea, urmat de Spitalul Pelican (575) şi Maternitate (190).

În judeţ, cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Spitalul Municipal Salonta (175) şi Secţia exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea, din Valea lui Mihai, 157.

Programare cu probleme

Programarea pentru vaccinarea în cea de-a treia etapă a campaniei naţionale de vaccinare se face cu sincope.

Potrivit unor persoane care au încercat să se programeze pentru vaccinare luni dimineaţă, platforma fie nu a fost accesibilă, fie nu a permis, cum ar fi firesc, vizualizarea tipului de vaccin care se administrează în centrele de vaccinare funcţionale în această a treia etapă, deschisă populaţiei generale. Tipul de ser cu care se face imunizarea poate fi doar dedus, calculând practic intervalul dintre prima şi a doua doză (21 de zile în cazul Pfizer, 28 în cazul Moderna şi 56 de zile în cazul serului AstraZeneca).

"Ştim că platforma funcţionează cu dificultate, că nu a funcţionat, aceasta este o problemă pe care o gestionează STS (n.r. – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale). Reprezentanţii STS ne-au informat că, totuşi, platforma a redevenit accesibilă şi că persoanele care se programează pot vedea şi tipul de vaccin folosit în centrele de vaccinare", a declarat pentru BIHOREANUL şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Cum funcționează listele de așteptare

Programarea pe listele de așteptare este posibilă începând de luni dimineață, de la ora 9, eșalonat, pe județe, în ordinea alfabetică a denumirii acestora

Listele de aşteptare se activează numai după epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare. Practic, românii se înscriu pentru dozele de vaccin care urmează să ajungă în România.

"Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va realiza în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

- persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;

- persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);

- persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală)", a precizat CNCAV.

Într-un interviu acordat sâmbătă ziarului Libertatea, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a afirmat că circa 500.000 de români (populaţia generală) şi-au făcut conturi pe platforma online de vaccinare, în aşteptarea deschiderii programărilor din etapa a 3-a.

"Lista funcţionează ca metodă nouă, dar în centrele unde acum sunt locuri libere oricine se poate înscrie direct, iar dacă te programezi pe loc liber ai garanţia locului şi a datei exacte a vaccinării", a spus coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Pe de altă parte, autorităţile au anunţat că 224.640 de doze de vaccin produs de Pfizer BioNTech vor sosi, luni, în România, acestea urmând să fie distribuite către centrele de depozitare din ţară. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Atributiille STS????
Doamne fereste sa se întâmple ceva in tara asta si sa fie nevoie ca STS, sa asigure legături telefonice si trafic de date( după cum se laudă pe site-ul propriu cu atributii siropoase) pentru politie, jandarmerie, pompieri, armata si alte făcături. Daca in conditii normale STS nu poate asigura un trafic stabil de date la nivel national pentru o singura institutie(ministerul sănătății ), cum ar fi la un cutremur de amploare sau o scurtă bătălie cu amărâții de ruși pe care vrem sa-i punem la respect?
Postat 15 Martie 2021, 14:35 de Doru2019
informati-o si pe Rahota de la dsp sa stie
nu se vede cu ce vaccin esti programat, eventual poti intui dupa istoric, dsp a fost praf si praf a ramas dintotdeauna. mai bine intrebati un prieten decat la dsp daca dati o stire.
Postat 15 Martie 2021, 13:21 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON