URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
21 Iulie 2021, 11:37

Profesorii de 10: Patru dascăli din Bihor au luat nota maximă la definitivare. Cine sunt ei şi unde predau

Profesorii de 10: Patru dascăli din Bihor au luat nota maximă la definitivare. Cine sunt ei şi unde predau (fotografie generică, sursa Getty Images)

Ministerul Educaţiei a afişat, miercuri, notele la examenul de definitivare în învăţământ, iar în Bihor procentul de reuşită, înainte de contestaţii, este de 78%, după ce 151 dintre cei 206 candidaţi înscrişi la examen au luat note peste 8. Alţi 42 de profesori nu au promovat examenul, în timp ce 8 nu s-au mai prezentat la proba scrisă, iar cinci s-au retras după ce au văzut subiectele.

Patru cadre didactice din Bihor au obţinut nota maximă, 10. Este vorba de Bélfenyéri Tamás-János, profesor de istorie la Şcoala Gimnazială "Kazinczy Ferenc" din Şimian, Ramona Nicoleta Ille, educatoare la grădiniţa din Hidişelu de Sus, Daliana Magulean, educatoare la grădiniţa care aparţine de Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici" Oradea, şi Rebeca Ursuţ, educatoare la grădiniţa din Sântandrei. Din cei patru, trei au media finală 10, după ce au luat note maxime şi la inspecţiile la clasă, obligatorii pentru definitivarea în învăţământ.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, alţi 15 profesori din Bihor au obţinut la proba scrisă note mari, între 9,5 şi 9,99.

De asemenea, 83 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99, în timp ce note sub 5 au avut 11 candidaţi.

"În ce priveşte media finală, situaţia este următoarea: 3 candidaţi au obţinut media 10,00, 26 candidaţi medii între 9,500 şi 9,99, 122 candidaţi medii între 8 şi 9,49, respectiv 49 de candidaţi nu au promovat înainte de contestaţii", a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Interesant este însă că există şi candidaţi care au luat note foarte mici, dar la inspecţiile la clasă au avut 10. De pildă, o învăţătoare din Auşeu a luat nota 4,1 la examen, o profesoară de sprijin de la un centru de educaţie incluzivă din Popeşti a luat 3,95 la proba scrisă, iar o profesoară de muzică din Oradea a luat nota 2,45 la examenul scris şi, la fel, are doar note maxime la inspecţii. Semn că aceşti dascăli fie au avut vreun ghinion la proba scrisă, fie inspecţiile prin care au trecut au fost superficiale.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, contestațiile se pot depune miercuri şi joi, iar notele finale vor fi anunţate pe 28 iulie.

Vezi mai jos un raport al Ministerului Educaţiei privind examenul de definitivare:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON