URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Călin Georgescu zice că ar trebui să ieșim din NATO și UE, că nu avem nevoie de fonduri europene câtă vreme îl avem pe Dumnezeu, iar unei jurnaliste din Basarabia i-a povestit despre poporul moldovean. Numai pentru asemenea vorbe, CCR ar fi îndreptățită să nu-l lase să participe la alegerile prezidențiale...
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 18 februarie 2025, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate vizând un text din Codul de procedură penală ce reglementează motivele pentru recursul în casație în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2021, 11:37

Profesorii de 10: Patru dascăli din Bihor au luat nota maximă la definitivare. Cine sunt ei şi unde predau

Profesorii de 10: Patru dascăli din Bihor au luat nota maximă la definitivare. Cine sunt ei şi unde predau (fotografie generică, sursa Getty Images)

Ministerul Educaţiei a afişat, miercuri, notele la examenul de definitivare în învăţământ, iar în Bihor procentul de reuşită, înainte de contestaţii, este de 78%, după ce 151 dintre cei 206 candidaţi înscrişi la examen au luat note peste 8. Alţi 42 de profesori nu au promovat examenul, în timp ce 8 nu s-au mai prezentat la proba scrisă, iar cinci s-au retras după ce au văzut subiectele.

Patru cadre didactice din Bihor au obţinut nota maximă, 10. Este vorba de Bélfenyéri Tamás-János, profesor de istorie la Şcoala Gimnazială "Kazinczy Ferenc" din Şimian, Ramona Nicoleta Ille, educatoare la grădiniţa din Hidişelu de Sus, Daliana Magulean, educatoare la grădiniţa care aparţine de Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici" Oradea, şi Rebeca Ursuţ, educatoare la grădiniţa din Sântandrei. Din cei patru, trei au media finală 10, după ce au luat note maxime şi la inspecţiile la clasă, obligatorii pentru definitivarea în învăţământ.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, alţi 15 profesori din Bihor au obţinut la proba scrisă note mari, între 9,5 şi 9,99.

De asemenea, 83 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99, în timp ce note sub 5 au avut 11 candidaţi.

"În ce priveşte media finală, situaţia este următoarea: 3 candidaţi au obţinut media 10,00, 26 candidaţi medii între 9,500 şi 9,99, 122 candidaţi medii între 8 şi 9,49, respectiv 49 de candidaţi nu au promovat înainte de contestaţii", a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Interesant este însă că există şi candidaţi care au luat note foarte mici, dar la inspecţiile la clasă au avut 10. De pildă, o învăţătoare din Auşeu a luat nota 4,1 la examen, o profesoară de sprijin de la un centru de educaţie incluzivă din Popeşti a luat 3,95 la proba scrisă, iar o profesoară de muzică din Oradea a luat nota 2,45 la examenul scris şi, la fel, are doar note maxime la inspecţii. Semn că aceşti dascăli fie au avut vreun ghinion la proba scrisă, fie inspecţiile prin care au trecut au fost superficiale.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, contestațiile se pot depune miercuri şi joi, iar notele finale vor fi anunţate pe 28 iulie.

Vezi mai jos un raport al Ministerului Educaţiei privind examenul de definitivare:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5516 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON