Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi DGA au transmis, miercuri, primele informaţii oficiale despre cazul celor doi poliţişti de frontieră din Borş, Matei Munteanu respectiv Viorel Chiş, reţinuţi cu o zi mai devreme pentru infracţiuni de corupţie, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic.
Acuzaţii multe
Potrivit informării transmise de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procuror adjunct Ciprian Şuta, Munteanu este acuzat de patru infracţiuni de luare de mită, trei infracţiuni de fals informatic şi patru infracţiuni de zădărnicirea combaterii bolilor. Acuzaţiile privesc fapte comise în data de 10 aprilie, de poliţist, pe când se afla de serviciu în vama Borş.
"În exercitarea atribuţiilor de serviciu pe sensul de intrare în ţară la PTF Borş, linia autotursime, acesta a solicitat şi primit de la patru persoane venite din zona roşie - Germania - suma de 50 de euro pentru fiecare", se precizează în comunicat.
În schimbul banilor, Munteanu "a implementat în fals în bazele de date că cele patru persoane ar fi şoferi ai unor mijloace de transport cu masa mai mare de 2,4 tone şi, astfel, cele 4 persoane nu au fost plasate în carantină, cum este prevăzut în ordonanţele militare", mai scrie în informarea procurorilor.
În cazul lui Chiş, acuzaţiile - trei infracţiuni de abuz în serviciu, trei infracţiuni de fals informatic şi trei infracţiuni de zădărnicirea combaterii bolilor – vizează fapte similare, făcute în beneficiul unui alt grup, de 3 persoane, care veneau tot din Germania. "Inculpatul nu a respectat măsurile de măsurile de control inerente, implementând în fals în bazele de date faptul că cele 3 persoane ar fi conducători ai unor vehicule cu masa de peste 2,4 tone", se precizează în comunicat.
Munteanu şi Chiş au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar miercuri vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Şpăgarii în carantină
Conform unui comunicat al DGA, cele 7 persoane care au intrat în ţară fraudulos au fost introduse, în final, în carantină instituţionalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie.
"În urma testelor efectuate la finalul perioadei de carantină, niciuna dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitivă cu noul timp de coronavirus. Faţă de cele şapte persoane se efectuează cercetări pentru infracţiunile de dare de mită", se arată în informarea poliţiştilor.
"Facem precizarea că în toată această perioadă structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne au acţionat pentru asigurarea nivelului de integritate a personalului, activităţile pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie urmând să continue", a ţinut să precizeze DGA.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.