URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
10 Iunie 2020, 07:57

Procuror profitor! BIHOREANUL a descoperit că șefa Parchetului Beiuş ocupă ilegal o locuinţă de serviciu (FOTO)

Procuror profitor! BIHOREANUL a descoperit că șefa Parchetului Beiuş ocupă ilegal o locuinţă de serviciu (FOTO) ŞEFIE CU BENEFICII. Şefa Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Alina Adriana Bodin (medalion), locuieşte cu familia într-un apartament din clădirea cochetă aflată în curtea instituţiei pe care o conduce, beneficiind "moca" de pază permanentă şi parcare gratuită pentru bolizii familiei (foto fundal). În acest timp, propriul apartament al familiei, situat la nici 100 de metri de sediul Parchetului, într-un bloc nou (foto stânga), este "în conservare"...
Procuror profitor! BIHOREANUL a descoperit că șefa Parchetului Beiuş ocupă ilegal o locuinţă de serviciu (FOTO) VETERANA. Repartizată ca procuror stagiar la Parchetul Beiuş în 1997, Alina Adriana Bodin (foto) a primit locuinţă de serviciu câteva luni mai târziu şi n-a mai plecat. Chit că, în 2013, a promovat concursul pentru avansarea în grad de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistraţii sunt bugetarii cel mai bine remuneraţi, încasând salarii şi sporuri de zeci de mii de euro anual. Pe lângă veniturile uriaşe, au însă şi o sumedenie de alte beneficii: dreptul la locuinţe de serviciu, decontarea chiriei ori a navetei în cazul în care sunt delegaţi sau detaşaţi în alte oraşe decât cel de domiciliu, prime de instalare, vouchere de vacanţă, indemnizaţii de hrană, călătorii, medicamente şi tratamente medicale... Totul, ca să fie feriţi de tentaţii.

În ciuda numeroaselor privilegii, îndestularea nu i-a oprit pe unii să muşte din "fructul oprit", încălcând legea pe care sunt puşi să o aplice. Şi nu e vorba doar de cazuri de mare corupţie, ci şi de mici găinării sau imoralităţi. BIHOREANUL a descoperit, de pildă, cazul prim-procuroarei Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Alina Adriana Bodin, care ocupă de 22 ani o locuinţă de serviciu construită, întreţinută şi păzită din bani publici. Asta, chiar dacă are economii financiare de invidiat şi, între timp, şi-a cumpărat propriul apartament, la o aruncătură de băţ de instituţie, şi aşadar avea obligaţia să se mute. De ce n-a făcut-o? Spune că nu-i treaba nimănui...

Pe viaţă

Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor prevede că judecătorii, procurorii şi personalul asimilat acestora, care nu deţin în proprietate sau nu au primit de la autorităţile locale o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, au dreptul la atribuirea unei locuinţe de serviciu ori la decontarea chiriei sau a navetei, şi anume 7,5 litri de carburant la suta de kilometri.

În condiţiile în care locuinţele de serviciu sunt puţine, cei mai mulţi optează pentru a doua variantă, decontarea chiriei, mai ales că, potrivit Ordinului Ministerului Justiţiei 545/2012, statul pune la bătaie sume decente: în Oradea, de pildă, până la 340 euro din valoarea chiriei, iar în orăşelele din judeţ până la 250-270 euro.

Condiţiile în care slujitorii Justiţiei pot beneficia de decontarea chiriei ori de o locuinţă de serviciu sunt stipulate atât în Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, cât şi în OUG 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor şi personalului din sistemul justiţiei. De exemplu, beneficiarul, soţul sau soţia ori copiii pe care îi au în întreţinere nu pot să deţină în proprietate ori să fi înstrăinat o locuinţă în oraşul pentru care se solicită locuinţe de serviciu, decontarea chiriei ori a navetei.

În schimb, chiar dacă nu pot cumpăra locuinţele de serviciu, titularul contractului de închiriere şi soţul ori soţia acestuia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii, cu condiţia ca, la momentul pensionării, să fie încă chiriaş. Pe româneşte, pot rămâne în locuinţele cu pricina până la moarte!

Chiriaşa veterană

Sunt însă magistraţi care profită dincolo de litera legii şi de bunul simţ, beneficiind de locuinţă de serviciu, chiar dacă deţin un imobil în oraşul în care activează, cum e cazul şefei Parchetului Beiuş, Alina Adriana Bodin. Ea este beneficiară a unui apartament de serviciu, cu 2 camere, întins pe 61,18 mp, într-o clădire cochetă ridicată chiar în curtea Parchetului, imobil păzit şi întreţinut, deci, pe banii statului, pe care l-a primit în martie 1998, adică în urmă cu 22 de ani.

La semnarea contractului, încheiat iniţial pentru o perioadă de 5 ani, iar apoi prelungit la zi, Bodin şi-a asumat obligaţia de a "depune stăruinţă pentru a-şi rezolva o locuinţă proprietate personală, pentru a se da posibilitatea în viitor atribuirii acestor locuinţe de serviciu altor procurori". Dar de ce să se fi grăbit?

Procuroarea şi-a luat propriul apartament abia în 2018, adică după două decenii, chiar dacă, potrivit declaraţiilor de avere consultate de BIHOREANUL, salariul de peste 13.000 lei lunar i-ar fi permis mult mai devreme să facă acest lucru. Căci, de-a lungul anilor, a adunat în conturi sume importante, fără a lua în calcul şi veniturile de fermier ale soţului şi celelalte drepturi câştigate în instanţă. În 2019 de pildă, adică după cumpărarea apartamentului, Bodin mai deţinea în conturi de economii 246.859 lei, în contul de salariu avea strânşi 114.347 lei, pe lângă cele două maşini (un Suzuki din 2012 şi un Nissan din 2017), o casă şi fermă în Cresuia (comuna Curăţele), 4,1 hectare de teren extravilan şi 2.356 mp teren intravilan în Beiuş şi Curăţele.

Imoral şi ilegal

Cu toate acestea, şefa Parchetului a preferat să locuiască împreună cu soţul şi cei doi copii în confortabilul apartament situat în buricul Beiuşului, pe o chirie modică, să-şi reducă din cheltuielile cu utilităţile (care în locuinţa de serviciu sunt mult mai mici) şi să beneficieze, în acelaşi timp, de condiţii speciale de protecţie.

Potrivit reglementărilor în vigoare, Bodin ar fi trebuit să notifice de îndată conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor despre faptul că şi-a cumpărat o locuinţă mobilată şi utilată "la cheie", care, culmea, e la nici 100 de metri de instituţia pe care o conduce, într-un bloc nou. Nu a făcut-o, însă, nici până azi, adică după 2 ani, timp în care a beneficiat ilegal de un privilegiu care nu i se cuvenea.

Chestionată de BIHOREANUL, procuroarea s-a declarat deranjată de faptul că a fost sunată pe telefonul personal şi a refuzat discuţia, invocând faptul că situaţia ei locativă "nu este problema ziarului" şi solicitând totodată ca întrebările să fie adresate, în scris, conducerii instituţiei.

"Nu deţinem informaţii"

În punctul de vedere transmis de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean, acesta confirmă faptul că prim-procuroarea din Beiuş ocupă, pe lângă lege, locuinţa de serviciu, pentru care plăteşte, lunar, suma de... 134 lei! Potrivit documentului, "încetarea şi rezilierea contractului poate avea loc în cazul incidenţei mai multor cauze sau condiţii, printre care se numără şi dobândirea de către locatar a unei locuinţe proprietate personală situată în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea", caz în care "locuinţa va fi eliberată în termen de 30 de zile".

Atât că, după cum se arată în informare, Bodin nu a comunicat sau notificat faptul că şi-a luat apartament propriu (foto). Dar oare cine verifică solicitările, încadrarea în criteriile de legalitate a persoanelor care beneficiază de locuinţe de serviciu? Şi cu ce periodicitate? Nu de alta, dar magistrata putea fi "prinsă" la o simplă consultare a declaraţiilor de avere. "Nu deţinem date că la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, locatarii celor 2 spaţii în discuţie (n.r. – pe lângă Bodin, în vilă mai locuieşte cu chirie, dar legal, şi o grefieră) să fi obţinut beneficii injuste de pe urma închirierii acestor spaţii", spune în schimb informarea. Ar fi fost şi culmea ca Bodin să îşi dea în chirie propriul apartament, în vreme ce stătea în cel de serviciu aproape gratis!

Abuz în serviciu, delapidare, înşelăciune? Rămâne ca încadrarea juridică pentru fapta lui Bodin să o stabilească procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a Parchetului General, singurii care pot ancheta eventualele infracţiuni comise de magistraţi. Până atunci, însă, ar fi de bun simţ măcar să-şi facă bagajele şi să se mute...


CHELTUIELI
Transport şi chirie de peste 43.000 lei, lunar

Din datele transmise de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, la solicitarea BIHOREANULUI, pentru unităţile din Bihor şi Satu Mare, statul achită chirie pentru 26 de procurori, 8 grefieri şi 1 şofer (14 procurori şi 3 grefieri fiind din Bihor), iar sumele plătite, lunar, se ridică la 43.595 lei, adică 523.140 lei pe an. La aceste cheltuieli se adaugă cele de transport la şi de la locul de muncă, în valoare de 6.198 lei lunar, deci 74.376 pe an. În Bihor, de decontarea acestor cheltuieli beneficiază 13 persoane.

Potrivit documentului, unele parchete din Bihor, cum este şi cel din Beiuş, au amenajate spaţii proprii cu destinaţie de locuit care sunt puse la dispoziţia personalului cu titlu de "locuinţe de serviciu". Un spaţiu similar, situat în sediul Parchetului Curţii, e ocupat din 2016 de procurorul general adjunct, Păunel Galoş, care face naveta săptămânal din Arad. La Parchetul Salonta există 3 locuinţe de serviciu, înfiinţate în 2002, nici una locuită, iar la Beiuş există 5 apartamente într-o clădire separată de sediul Parchetului, construită în 1997. "Alternativa folosirii acestor locuinţe pentru asigurarea funcţionării unităţilor de parchet este o soluţie mai puţin costisitoare" faţă de decontarea chiriilor sau transportului, susţine Parchetul. Pentru cine are dreptul, desigur...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Beiusul satul escrocilor
Tarancuta asta cu jeep da decizii finale pt oameni?cand ea fura de la stat....rusine,piti!
Postat 10 Iunie 2020, 20:55 de onuta
De-ale Binsului!
Un magistrat ar trebui să fie un exemplu prin comportament și caracter, dar din păcate tot mai mulți aleg această cale, doar pentru avantajele materiale, nu pentru a respecta litera legii. Câtă încredere poți să mai ai în doamna procuror că își practică meseria cu corectitudine, când ea încalcă legea cu bună știință.
Postat 10 Iunie 2020, 14:18 de Phoenix
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2843 RON
  • 1 EUR = 4.8365 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON