URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2014, 16:07

Procesul prin care Consiliul Judeţean a fost obligat să retrocedeze Policlinica Mare călugărilor mizericordieni se rejudecă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) a admis, miercuri, 10 decembrie, recursul declarat de Consiliul Judeţean împotriva unei sentinţe prin care anul trecut Curtea de Apel menţinea o decizie din 2012 pentru restituirea către Ordinul călugărilor roman-catolici mizericordieni a clădirii fostei Policlinici Mari din strada Republicii, a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, Consiliul Judeţean Bihor.

În procesul derulat la Curtea de Apel Oradea, CJ Bihor solicitase instanţei anularea deciziei nr. 2634/07.03.2012 a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase, privind restituirea în natură a imobilului din strada Republicii nr. 35, aflat în proprietatea publică a Judeţului Bihor.

Aşa cum a mai scris BIHOREANUL, argumentele invocate de CJ Bihor la vremea respectivă, dar şi anterior, în perioada 2008-2012, când instituţia era condusă de Radu Ţîrle, au fost că imobilul a fost edificat de Statul Maghiar, în 1899-1900, la Palat al Finanţelor, pe un teren care fusese expropriat de la Mizericordieni, întrucât aceştia nu-şi plătiseră impozitele, iar în baza Tratatului de Pace de la Trianon, după primul război mondial, clădirea a revenit automat Statului Român, ca toate bunurile din Transilvania ale Statului Maghiar.

Cum însăşi legislaţia privind retrocedările arată că "sunt considerate abuzive doar acele preluări de proprietăţi care s-au produs între 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989", concluzia era că, de vreme ce clădirea n-a fost naţionalizată în 1945, nu putea fi nici retrocedată. Cu toate acestea, Curtea de Apel Oradea, prin Sentinţa nr. 70 din 16 aprilie 2013 a respins cererea Consiliului Judeţean, menţinând decizia de retrocedare.

Anul trecut, în luna iunie, CJ Bihor a declarat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Oradea, solicitând casarea acesteia şi rejudecarea cauzei. „Reprezentat în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către o puternică echipă de avocaţi, av. Mircea Ursuţa şi av. Dana Tofan, specialişti în litigii de contencios administrativ, precum şi av. Ioan Sabău Pop, specialist in litigii de Carte Funciară, Consiliul Judeţean a reuşit să convingă judecătorii Instanţei Supreme să admită recursul şi să dispună rejudecarea cauzei", se arată în comunicatul dat publicităţii de Consiliul Judeţean.

Acest lucru înseamnă, practic, că procesul deschis de CJ Bihor pentru anularea deciziei de retrocedare va fi rejudecat, iar judeţul are şanse să-şi păstreze în patrimoniu valoroasa clădire, estimată în perioada 2007-2008 la circa 2 milioane euro.

„Consiliul Judeţean Bihor a înregistrat o importantă victorie în încercarea de a stopa retrocedarea în natură a imobilului cunoscut de toţi bihorenii drept Policlinica Mare. Dacă în trecut asemenea probleme au fost tratate superficial, după cum se vede, instituţia noastră a uzat acum - şi va uza în continuare - de toate căile legale pentru a opri orice acţiuni care pot prejudicia patrimoniul public", a declarat preşedintele CJ, Cornel Popa.

Citiţi pe această temă şi articolul „Policlinica mare: dată, nu retrocedată!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ungurii barbari !
Nu au nici un drept de retrocedare ! la unirea transilvaniei cu romania , romania a despagubit statul maghiar pentru toate imobiliile ! Sa vii acum sa spui ca vrei inapoi este o impertinenta ABSOLUTA ! cosiliul judetean trebuie sa ceara rejudecarea tuturor retrocedarilor ! TOATE AU FOST FACUTE ILEGAL !
Postat 14 Decembrie 2014, 16:06 de dorel
TRANSILVANIA FURATA !
Trebuie rejudecate toate retrocedarile facute in Transilvania, urmasilor fostilor grofi unguri sau "ordinelor" religioase fantoma care si-au insusit pe nedrept cladiri, paduri si alte proprietati in Transilvania.
Postat 13 Decembrie 2014, 01:47 de Valhalla-Asgard
JOS CORUPTII ! JOS MAFIA !
LA PARNAIE CU VINOVATII! JOS HOTII!
Postat 13 Decembrie 2014, 01:45 de Valhalla-Asgard
Judecare de dragul judecatii
Stimati tovarasi de la CJ, cati ani va preconizati sa dureze noul proces??? Dupa cum vad salvarea acestei bijuterii de cladire ajunge pe planul doi sau chiar trei. Pe mine nu ma intereseaza cine-i proprietarul ci doar starea dezgustator de jalnica in care este cladirea. Si fara proprietar nimeni nu se va apuca de conservarea lui, de reabilitare ce sa mai vorbim!! Deci?
Postat 11 Decembrie 2014, 20:27 de BlackCrow
Rămâne de rezolvat, de către DNA, completul CAO !!!
Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea, care au încălcat legislaţia cu privire la retrocedarea în natură a imobilelor naţionalizate, trebuie să răspundă material şi cu funcţia, pentru soluţia dată în dosar !!! E vorba atât de complet cât şi de către conducerea de atunci a CAO, care a avut în timpul carierei mai multe soluţii nelegale, dintre care unele neatacate precum aceasta care a beneficiat de obligaţia CJ de a merge până la capăt cu procesul !!!
Postat 11 Decembrie 2014, 19:02 de WinDos
.....
Bine bine da procesul cand se termina? Inca cativa ani si CJ va intra in propritatea unei ruine daca nu se face ceva repede cu acea cladire.
Postat 11 Decembrie 2014, 19:00 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON