Incendiul din clubul Colectiv din Capitală scoate la iveală detalii şocante şi în teritoriu. Majoritatea cluburilor şi sălilor de evenimente funcţionează şi în Bihor fără acte în regulă!
Potrivit datelor deţinute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana, în judeţ există 63 de spaţii de alimentaţie publică în care se pot desfăşura şi activităţi specifice unor cluburi, respectiv săli de nunţi şi evenimente.
"Din totalul de 63 de astfel de spaţii, 18 au primit autorizaţia de securitate la incendiu, iar 13 nu se încadrează în reglementările legale privind avizarea şi autorizarea pentru securitatea la incendiu", a precizat, marţi, pentru BIHOREANUL, locotenentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Cu alte cuvinte, legal, cele 13 spaţii nu au nevoie de aprobarea dată de pompieri. Spre exemplu, potrivit legislaţiei, în unele cazuri, sălile care au sub 200 metri pătraţi nu trebuie să fie autorizate în acest sens.
Chiar şi aşa, mai mult de jumătate din totalul spaţiilor de acest profil funcţionează nelegal. "32 de astfel de unităţi nu au autorizaţie de securitate la incendiu. În urma controalelor efectuate în acest an de personalul inspecţiei de prevenire, pentru deficienţele constatate au fost aplicate avertismente, precum şi 40 de amenzi în valoare de aproximativ 100.000 lei", a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. Cu aplicarea amenzii, reprezentanţii instituţiei le cer proprietarilor de astfel de localuri şi intrarea în legalitate.
Principalele nereguli care au fost taxate de pompieri se numără lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, lipsa organizării activităţii de apărare împotriva incendiilor, exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice, exploatarea şi întreţinerea necorespunzătoare a căilor de evacuare, lipsa dotării cu instalaţii de stingere, precum şi probleme legate de construcţii.
Potrivit legislaţiei, ISU trebuie să emită două tipuri de documente în domeniul securităţii la incendii: un aviz şi o autorizaţie. "Avizul se emite în cazul unor construcţii noi, modernizări ori schimbări de destinaţie a unui spaţiu, pe proiectul prezentat de persoanele juridice care îl solicită. Autorizaţia de securitate la incendii reprezintă practic verificarea în teren a îndeplinirii măsurilor de securitate prevăzute în proiect", a explicat Roşca.
Pe de altă parte, chiar în cursul zilei de marţi, premierul Victor Ponta a afirmat că în curând ISU va putea închide localurile pe loc dacă acestea nu îndeplinesc criteriile legale de funcţionare, printr-o ordonanţă emisă în aceeaşi zi.
"Atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost extinse în sensul că inspectorii ISU pot sigila construcţiile şi amenajările operatorului economic în punctul de lucru în care constată încălcarea reglementărilor privind siguranţa la incendiu. Potrivit legislaţiei în vigoare până la data prezentei reglementări, ISU putea dispune doar oprirea funcţionării ori utilizării contrucţiilor sau amenajărilor, ceea ce nu era de natură să garanteze încetarea de fapt a funcţionării", arată comunicatul Executivului.
32 de persoane au decedat şi peste 130 se află internate în spital, unele în stare gravă ori critică, în urma unui incendiu devastator izbucnit vineri noaptea în Clubul Colectiv din Bucureşti. Clubul nu avea autorizaţie din partea pompierilor. Primăria Sectorului 4 a precizat oficial că respectivul local nu avea nevoie, potrivit legii, de o astfel de autorizaţie pentru a funcţiona.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.