URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2021, 11:00

Primul pas în proiectul strategic al Bihorului: Începe construcția centrelor medicale de urgență de la Padiș și Stâna de Vale

Primul pas în proiectul strategic al Bihorului: Începe construcția centrelor medicale de urgență de la Padiș și Stâna de Vale foto: intervenție Salvamont-SMURD în Padiș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a emis, luni, ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea a două centre medicale de urgență în partea montană a județului, la Padiș și la Stâna de Vale, cu rol de intervenții pentru salvare în zone greu accesibile. Construirea celor două centre se va face cu fonduri europene, prin Programul Ro-Hu.

Termen: 12 luni

„Cele două centre de urgență vor fi dotate cu echipamente de căutare și salvare performante interconectate cu sistemul de telemedicină folosit și de spitalele din județ”, se arată într-un comunicat al CJ Bihor, cu referire la faptul că în acest fel se vor putea lua decizii medicale și chiar efectua unele manevre înainte ca pacienții să ajungă în compartimentele de urgențe ale Spitalului Municipal din Beiuș, cel mai apropiat, sau Spitalului Municipal din Oradea.

Potrivit descrierii făcute de CJ Bihor, fiecare centru de urgență va avea o suprafață utilă de 163 metri pătrați, cu parter și mansardă. Accesul va fi realizat printr-o terasă acoperită, dotată cu o rampă pentru accesul tărgii. La parter va exista un cabinet medical, o sală de ședințe, o zonă de depozitare și grup sanitar, iar la nivelul mansardei vor fi amenajate două dormitoare pentru angajați, cu două, respectiv trei paturi.

Executantul proiectului este o asociere formată din firmele Vutan Instalații SRL și Cofido SRL, valoarea contractului pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor fiind de 1.739.000 lei, fără TVA. Termenul de execuție este de 12 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.

Dotări specifice

De asemenea, centrele vor fi dotate cu două autovehicule de teren, vehicule pentru asigurarea transportului în teren al echipajelor de intervenție Salvamont și a victimelor accidentelor, cu echipamente medicale pentru acordarea în teren a primului ajutor calificat, echipamente de comunicații, navigație și IT, precum și echipament specific intervențiilor de salvare montană.

În acest proiect, Primăria Oradea va implementa sistemul de telemedicină la care vor fi conectate spitalele Județean și Municipal și spitalele din Beiuș, Salonta, Aleșd și Marghita.

De asemenea, cele două spitale din Oradea vor fi echipate și cu aparate de radiografie digitală, videolaringoscoape cu monitoare LCD și echipament de stocare date, un angiograf CT, un scintigraf CT (pentru diagnosticarea oncologică și endocrină) și se va dota o secție ATI cu 10 paturi.

Cu fonduri europene

Construirea celor două centre face parte din așa numitul proiect strategic pe sănătate al județului, finanțat cu fonduri europene din programul Ro-Hu, componenta IPHealth - „Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale în situații de urgență”.

În proiect, pe lângă CJ Bihor, ceilalți parteneri sunt autoguvernarea locală Berettyóújfalu, Primăriile Oradea, Beiuș, Salonta, Aleșd și Marghita, Universitatea Oradea, Salvamont Bihor, Spitalul Gróf Tisza István și ISU Crișana.

Proiectul IPHealth, finanțat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ro-Hu 2014-2020 prin Fondul European de Dezvoltare Regională și completat prin co-finanțarea națională a celor două țări, România și Ungaria, are un buget total în valoare de 9,717 milioane euro, din care 7,987 milioane euro de la FEDR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
medicul smurd nu are studii de medicina
e doar paramedic voluntar (adica un curs de prim ajutor). Nu ca asta inseamna ca cei de la smurd sunt oameni rai, nici pe departe, sunt oameni buni si acolo, ci doar ca a fost scandal cu cativa ani in urma despre dubla finantare si costuri ineficiente in a trimite 2 ambulante la acelasi caz.
Postat 13 Mai 2021, 00:07 de unu
Masina
Este de laudat aceasta inițiativa. Dar o mașina noua pentru intervenția rapida a medicului Smurd nu se cumpara?
Postat 11 Mai 2021, 11:17 de Marian2014
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON