URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2020, 22:47

Primul caz de coronavirus în Bihor! O femeie de 49 de ani, care a ascuns că vine din Italia

Primul caz de coronavirus în Bihor! O femeie de 49 de ani, care a ascuns că vine din Italia foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost confirmat primul caz de infecţie cu coronavirus în judeţul Bihor. Noutatea apare pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate publică, care a postat vineri seară pe harta îmbolnăvirilor o persoană din judeţul Bihor.

Conform informaţiilor disponibile pe acest site, este vorba despre cazul cu numărul 89 confirmat la nivel naţional.

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, în judeţul Bihor, alte 255 de persoane sunt în izolare şi 54 în carantină. 

Potrivit informaţiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, instituit la nivelul Guvernului, în cel de-al 89-lea caz confirmat este vorba despre o femeie de 49 de ani, sosită din Italia pe data de 10 martie şi autoizolată la domiciliu, al cărei rezultat pozitiv s-a confirmat vineri.

Alte detalii nu au fost furnizate despre caz, dar, conform procedurilor, pacienta urmează să fie transportată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, pentru tratament.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică va demara o anchetă epidemiologică pentru a stabili persoanele care a intrat femeia în contact. 

A ascuns că vine din Italia

Din câte se pare, femeia ar fi venit din Italia, într-un autoturism în care se mai afla o clujeancă şi alte două persoane.

Clujeanca are 33 de ani şi a fost, joi, cel de-al 52-lea caz confirmat de infectare cu coronavirus. Potrivit informaţiilor publicate despre cazul respectiv, clujeanca lucra în Trentino, Italia, şi s-a întors în România în 10 martie, iar a doua zi s-a internat cu durere în gât la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse neoficiale, bihoreanca şi colegele cu care a călătorit din Italia au ascuns că vin această ţară, aşa că nu au intrat în evidenţele autorităţilor. La femeia din Bihor s-a ajuns din ancheta epidemiologică declanşată de DSP Cluj în cazul clujencei de 33 de ani, care a declarat persoanele cu care a luat contact.

Este posibil deci ca doar de joi, de când a fost luată în evidenţă, bihoreanca de 49 de ani să fi intrat în autoizolare, până atunci putând circula nestingherită. Până la această oră, autorităţile nu au comunicat niciun detaliu privind traseul acesteia. 

Sursele BIHOREANULUI spun că femeia riscă dosar penal pentru faptul că a ascuns că provine dintr-o zonă "roşie" a Europei.

A fost sau nu în autoizolare?

Pe de altă parte, printr-o informație postată pe Facebook la miezul nopții, instituția Prefectului Bihor susține că femeia s-ar fi aflat în autoizolare din 10 martie.

Tot după miezul nopţii, DSP Bihor a transmis un scurt comunicat prin care confirmă existenţa primului caz de infecţie cu coronavirus în județ, precizând că va reveni cu detalii. Nici acest comunicat nu spune că femeia ar fi intrat în autoizolare de când a pătruns în țară.

"Cazul 89 la nivel naţional este o femeie, 49 ani din judeţul Bihor, venită din Italia în data de 10.03.2020, aflată în autoizolare, confirmată cu noul coronavirus în 13.03.2020. Vom reveni cu detalii suplimentare", arată informarea DSP Bihor.

BIHOREANUL a cerut prefectului Dumitru Țiplea să lămurească aceste neconcordanțe, iar într-un târziu mesajul de pe pagina Prefecturii a fost corectat, în sensul că femeia a intrat în țară pe 10 martie, iar la momentul diagnosticării se afla în autoizolare. Asta înseamnă că a existat o perioadă în care ea a putut contamina și altre persoane cu care a intrat în contact. Rămâne de văzut în zilele următoare care sunt consecințele acestui gest inconștient... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Daca ar fi început virusul din Romania
Toți ar fi fugit la rude și prieteni , în Italia, germania etc
Postat 14 Martie 2020, 10:57 de Sandu2100
Masuri?
Pe langa dosar si amenda, sa plateasca testarea, ambulanta pt transport la pret de taxi pe km extern si ziua de spitalizare, asa doar 50€ pe zi. Si tinuta alea 14 zile de izolare plus cat mai e nevoie sa nu aiba un muc in nas la ieșire. Pana atunci suntem tot in evul mediu. Pietre avem, poarta la cetate avem, mai departe e cultura geniala a fiecaruia. Vedeti moartea neagra si masurile luate atunci.
Postat 14 Martie 2020, 10:13 de poiu
Diasporoizii...
Cam astea sunt beneficiile aduse de diasporoizi!! Multumim acestei cretine pentru "cadoul" Italian!!! Idioti ca ea mai sunt in Oradea!!!
Postat 14 Martie 2020, 08:39 de AnaConda
Inconstienta
Trebuie să fi rău lovit la cap sa faci ce a făcut toanta aceasta de femeie, ce a rezolvat ca a mințit? A infectat si alte persoane asta a facut ! Cei pe care i a infectat sau cu care a intrat în contact ar trebui să se constituie parte civilă împotriva ei să vadă vaca ce înseamnă să te joci cu viețile altora.
Postat 14 Martie 2020, 07:44 de Adrian_Preda
...”gest inconștient”...
De unde așteptați conștiință? De la cei care au lăsat în urmă copii și părinți pentru bani?
Postat 14 Martie 2020, 06:24 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON