URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2019, 13:48

Primele dezvăluiri din ancheta Parchetului Bihor: Doctoriţa Nadia Filip şi-a ucis copilul în vârstă de o lună, iar după 2 zile i-a îngropat cadavrul

Primele dezvăluiri din ancheta Parchetului Bihor: Doctoriţa Nadia Filip şi-a ucis copilul în vârstă de o lună, iar după 2 zile i-a îngropat cadavrul sursa foto: Onaca Sebastian Photographer
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dat publicităţii, vineri, primele detalii cu privire la ancheta ce o priveşte pe doctoriţa Nadia Filip. Aceasta este urmărită penal pentru "săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor", fiindcă acum 4 ani şi-ar fi ucis copilul în vârstă de o lună şi i-ar fi îngropat cadavrul, fără să spună nimănui nimic.

Copilul avea o lună

"La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor se află înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor. S-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la suspectă în cauză", a declarat Maria Cotrău, prim-procuror adjunct, fără a preciza însă momentul în care Filip a fost pusă sub acuzare.

"În concret, ca stare de fapt s-a reţinut că în data de 17 decembrie 2015 în timp ce se afla la locuinţa sa din Oradea, suspecta a ucis-o pe fiica sa minoră în vârstă de o lună, după care în 19 decembrie 2015 a transportat cadavrul acesteia şi l-a îngropat în curtea unui imobil din Auşeu, judeţul Bihor, fără să relateze cuiva despre această faptă", a mai declarat Cotrău.

Deocamdată, anchetatorii nu fac publice detalii cu privire la modul în care s-au comis faptele şi motivele ce au stat la origine. "Cercetările continuă pentru lămurirea circumstanţelor cauzei, inclusiv determinarea împrejurărilor concrete în care a survenit decesul nou născutului", a spus Cotrău, care a refuzat să se pronunţe cu privire la declaraţiile făcute de avocatul suspectei.

A ascuns că e mămică

Potrivit datelor BIHOREANULUI, coroborate cu informaţiile furnizate de Parchet, tânăra doctoriţă, medic rezident la secţia Chirurgie I a Spitalului Judeţean din Oradea, a încercat să ascundă atât familiei cât şi cunoscuţilor sarcina, precum şi faptul că a născut, în a doua jumătate a lunii noiembrie 2015.

Nu se ştie încă dacă motivul acestei secretomanii este ruşinea sau faptul că femeia ar fi suferit o depresie. Cert este că bebeluşul a fost înregistrat la Maternitate, fiindu-i eliberat certificat de naştere.

Rămâne de văzut cum se explică faptul că rezidenta a mers la spital până aproape de momentul naşterii, fără ca sarcina să-i fie observată, şi cum s-a întors între colegii medici, la scurt timp după ce a născut, reuşind să ascundă că e mămică.

Absenţa copilului a fost descoperită luna trecută, cu ocazia formalităţilor legate de căsătoria Nadiei Filip, fostă Lupo, şi de schimbarea numelui acesteia, când femeii i s-a solicitat o copie a certificatului de naştere pentru copil, dar ea a negat că ar fi fost mămică.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, luată la întrebări, Nadia Filip a recunoscut că a îngropat copilul, dar nu şi faptul că l-ar fi ucis, moartea intervenind ca urmare a unor afecţiuni ale bebeluşului. Femeia a fost cea care a indicat anchetatorilor locul unde a îngropat cadavrul copilului, aşa explicându-se că oamenii legii au descins la fix.

Semne de întrebare

Cazul doctoriţei Nadia Filip ridică numeroase semne de întrebare, dileme de ordin moral şi legal, precum şi reacţii din cele mai diverse pe reţelele sociale, ele mergând de la condamnarea violentă a gestului ei, dar şi a autorităţilor care nu au reuşit să urmărească vreme de 4 ani traseul unui copil născut şi înregistrat, până la mesaje care pun la îndoială că femeia ar fi fost în stare de un asemenea gest.

Într-un comunicat dat publicităţii joi seara, avocatul Mircea Ursuţa, apărătorul doctoriţei, a pus la îndoială atât deontologia procurorilor, care ar fi indus în eroare opinia publică declarând că nu au suspect în cauză deşi urmărirea penală era începută încă de luna trecută, dar şi competenţa acestora, prin felul în care au făcut încadrarea faptei, ca omor. „Legal, în cauză nu se poate reține săvârșirea de către doamna Filip a niciunei infracțiuni - aspectele morale exced cadrului procesului penal”, a declarat avocatul.

Cu alte cuvinte, anchetatorilor le va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să demonstreze că Nadia Filip şi-a omorât copilul, în lipsa unei recunoaşteri a acesteia, fiindcă e greu de crezut că analiza după 4 ani a rămăşiţelor bebeluşului vor putea produce probe în acest sens.

Astfel, ar rămâne în picioare doar varianta unei „rătăciri” a unei mămici căreia i-a murit copilul şi a cărei „vină” ar fi doar aceea că nu a anunţat autorităţile, ci, depăşită de situaţie, l-a „înmormântat” pe cont propriu. Or, un asemenea gest nu reprezintă o infracţiune, căci legiuitorii nu şi-au imaginat că pot apărea astfel de situaţii...

Vom reveni, cu siguranţă, pe marginea acestui caz şocant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Încă nu a fost arestata??
Adică poți sa îngropi pe cineva și după ce se afla declari ca a murit de la vreo afecțiune?? Alooo România ești sănătoasă la cap!? Din toate punctele țara asta chiar nu e buna de nimic unde trăim fraților....
Postat 08 Septembrie 2019, 08:25 de User anonimizat
nashipa situatie
Juridic nu prea are ce sa-i faca. S-a raspuns la aceasta dilema si de catre jurnal si de catre avocat. Dar sa facem diferenta intre juridic si real. E aprox cam ca si in prescriptie, daca au trecut anii....pa......o fi fapta, dar nu mai exista forta coercitiva a statului. Poate doar o audiere in camera speciala, si cu mijloace mai dure.....o convinge sa spuna ceva.
Postat 07 Septembrie 2019, 23:16 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON