URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Februarie 2018, 17:55

Primarul Ilie Bolojan, despre bugetul Oradiei: "Propunem ca anul acesta să nu fie acordaţi bani pentru ONG-uri"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii ONG-urilor orădene şi-au răcit gura degeaba în cadrul dezbaterilor publice organizate de municipalitate pe marginea proiectului bugetului local. "Vom propune Consiliului Local ca anul acesta să nu fie alocaţi bani pentru ONG-uri", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul a spus că municipalitatea va finanţa mai multe evenimente care ar putea fi interpretate ca specifice organizaţiilor non-guvernamentale. "Există în buget prevederi consistente legate de cheltuieli care se pot încadra la ONG-uri. Acestea sunt alocate pentru evenimente dedicate Centenarului sau recunoaşterea meritelor unor personalităţi".

Suspendarea finanţării ONG-urilor, aplicată în premieră, s-ar putea extinde însă prelungi. "Nu vom aloca fonduri anul acesta, dar posibil nici anul viitor. Este o chestiune excepţională, având în vedere bugetele locale mai mici decât în anii trecuţi şi cheltuielile impuse de proiectele europene", a spus Bolojan.

Primarul a lăsat să se înţeleagă că organizaţiile non-guvernamentale vor trebui să se obişnuiască cu ideea de a nu mai aştepta alocări de la Consiliu Local sau Consiliul Judeţean.

"ONG-urile care aşteaptă în permanenţă să fie finanţate din bani publici nu sunt decât nişte terminaţii mascate ale sistemului public. Dacă nu primesc bani de la Primărie sau Consiliul Judeţean, nu fac altceva. Esenţa lor nu ar trebui să fie aştepte să primească 100% din bani publici, pentru că altfel îi angajam la Primărie pe cei care organizează evenimentele", a afirmat edilul.

Oradea, după manual...

În ceea ce priveşte acţiunile dedicate Centenarului Marii Uniri, Ilie Bolojan a amintit, ca un element inedit, impulsionarea studiului istoriei locale.

"Vom tipări anul acesta pe cheltuiala municipalităţii două cărţi: un manual de istorie al municipiului Oradea, pe care ne propunem să-l distribuim la toate şcolile, istoria locală urmând să fie studiată în clasa a 7-a ca materie opţională, şi vom finanţa tipărirea unei istorii a judeţului Bihor pregătită de universitari din Oradea", a spus primarul.

Referitor la omagierea personalităţilor locale, Bolojan a vorbit despre realizarea a două statui reprezentându-i pe arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán jr., în piaţeta care urmează să fie amenajată la intersecţia străzilor Dunării cu Republicii, şi a omului politic Iuliu Maniu, care va fi dezvelită în curtea catedralei greco-catolice Sfântul Nicolae, din Piaţa Unirii.

Un buget de 225 milioane euro

Anul acesta municipalitatea orădeană se va baza pe venituri de 225 milioane euro, din care 113 milioane euro, mai bine de jumătate, sunt veniturile spitalelor judeţean şi municipal. "Spitalele noastre cheltuiesc cât tot bugetul local la un loc", a spus edilul.

Din cele 112 milioane euro care vor reveni oraşului, 68 milioane euro vor fi veniturile proprii, diferenţa fiind constituită din diferite alocări.

În ceea ce priveşte distribuirea bugetului, cheltuielile de funcţionare se vor ridica la 168 milioane euro, iar investiţiile vor fi de 26,2 milioane euro.

Potrivit primarului, municipalitatea va intra anul acesta, în premieră, într-un parteneriat cu o instituţie şcolară dispusă să cofinanţeze o parte din investiţie. "La Liceul Teologic Emanuel se construieşte o sală de sport. Structura de rezistenţă este deja ridicată. Liceul va suporta 50% iar Primăria 50% din total 600.000 euro", a declarat edilul, amintind că aici studiază 1.000 de elevi care nu au o sală de sport.

Primărie, cumpăr tramvaie!

În ceea ce priveşte cele circa 60 de investiţii ale oraşului, primarul Bolojan a nominalizat printre altele achiziţia a 20 de tramvaie noi, din care jumătate vor fi cumpărate anul acesta din bani europeni iar jumătate anul viitor din eventualele finanţări atrase. Garniturile vor fi lungi de 26 - 28 metri, la fel ca actualele Siemens-uri care circulă în oraş.

"Tramvaiele trebuie să aibă podeaua coborâtă, să fie dotate cu instalaţii e-ticketing, aer condiţionat, instalaţii de încălzire, rampe şi un spaţiu dedicat pentru persoane cu handicap, să aibă sisteme de recuperare a energiei când frânează şi altele", a spus edilul. Primele garnituri noi ar putea circula în Oradea în vara anului viitor.

În paralel, municipalitatea va achiziţiona şi 20 de tramvaie second-hand pentru a putea casa garniturile vechi.

Clădiri, parcări, poduri...

Lista investiţiilor mai numără, printre altele: reabilitarea integrală a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, programată să înceapă în toamna acestui an, reabilitarea Pieţei Ferdinand, construirea unei parcări supraetajate în curtea bazei sportive Voinţa şi prelungirea drumului expres de-a lungul Căii Bihorului.

În ceea ce priveşte construirea podului Centenarului pe amplasamentului fostului "pod cu stea", edilul a spus că lucrările au fost reluate şi vor fi terminate până la 1 decembrie. În paralel, municipalitatea a scos la licitaţie proiectarea grupului statuar care va fi amplasat pe pod, dar a fost depusă o singură ofertă.

Printre lucrările din oraş se vor mai număra construcţia a două pasaje de-a lungul şoselei de centură în dreptul cimitirului municipal, pentru a facilita accesul la viitoarea piaţă de vechituri, şi cea a unui pasaj peste Calea Borşului, pentru a face legătura cu viitorul terminal intermodal.

Investiţiile mai cuprind construcţia de parcări în zona centrală, reabilitări de clădiri în zona Republicii – Alecsandri, în frunte cu palatul administrativ al oraşului, şi realizarea unui coridor verde de-a lungul străzii Barcăului, de la şoseaua de centură până în strada Oneştilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
CHRIS
Astia nu au cum sa inteleaga. Dragnea ii duce cu zaharelul, ei sunt oameni second-hand si accepta ceva de genul "ia cuțu 60 de lei la pensie, taci si treci la cusca". Tot ei in zi de vot se imbraca la costum ,mandri de ei. Tot ei in '89 strigau jos ceausescu si ziceau ca lupta pt viitorul copiiilor. CARE VIITOR????
Postat 15 Februarie 2018, 14:35 de Sandu1201
Eu propun
să își dea demisia.
Postat 15 Februarie 2018, 13:51 de TomaAlimos
@winindos
diferenta de la 16 la 10% a ajuns in buzunarul contribuabililor? te citesti ce scrii? sau traiesti in alta lume. eu nu am primit nimic in plus. NIMIC. iar aberezi in stil vulguta.
Postat 15 Februarie 2018, 10:05 de User anonimizat
Ahaha
Ahahaha
Postat 15 Februarie 2018, 01:33 de Sandu1201
Șacalii
Dosul e din ăla care face pe moralistul aproape tot timpul dar atunci când trebuie sa atace joaca la rupere acum a primit semnalul și începe să-și împrăștie veninul.
Postat 14 Februarie 2018, 23:23 de sss
Unu
ONG-urile aste sa meargă la firmele PSD-iste pt finanțare. Cat mai RPD sa nu intre DRAGNEA-DRUM IN FALIMENT
Postat 14 Februarie 2018, 21:51 de Sandu1201
"ONG-urile care aşteaptă în permanenţă să fie finanţate din bani publici nu sunt decât nişte terminaţii mascate ale sistemului public. Dacă nu primesc bani de la Primărie sau Consiliul Judeţean, nu fac altceva. Esenţa lor nu ar trebui să fie aştepte să pr
WinDos, tu crezi ca primariile au autonomie financiara?! Daca ar avea ar fi bine, dar din pacate, niciodata n-au avut. Iar socialistii mai mult au centralizat, decat descentralizat! Astept sa vad cum dovedesti minciunile cu sute de milioane, intr-un calcul cu ele enumerate...
Postat 14 Februarie 2018, 21:25 de unu
@WinDos, vindos/ esti un mincinos!
A scazut impozitul de la 16% la 10%, dar diferenta nu ajuns in buzunarul locuitorilor ci s-a dus in sacul fara dos al guvernantilor. Daca te vei stradui sa ajungi un bun contribuabil de ode si osanale la adresa lor, daca vei da cu limba, in continuare, strigand sloganul "vin dos!", conform programului de guvernare, vei primi niste firimituri. O sa iti ajunga "decat" pe varful limbii, dar nici nu ai nevoie de mai mult, sa nu iti alterezi gustul. Dupa atata stat la dos, in cele din urma, vei ajunge sa te identifici cu el. Pentru evidenta nickname-ul tau e ilustrativ. Daca altii nu sunt condusi de aceleasi instincte e pentru ca: "E mai bine să fii ciocul unui pui decât fundul unui bou."(proverb chinezesc)
Postat 14 Februarie 2018, 20:49 de User anonimizat
WinDos-ul garii
Asta e politica fiscală PSD. Si tu esti din cartierul Europa??
Postat 14 Februarie 2018, 20:36 de Sandu1201
@dos(ule)
psd-ul tau a facut asta, le poti multumi. Decat sa elucubrezi aiurea pe aici mai bine dormi sau mergi la birt, te imbeti ca lemnul si uiti ce face dragul tau partid . Noi nu putem uita, e retardul si idiotenia ridicat la rang de virtute. PS Castigat ceva prin noul cod fiscal??? ...
Postat 14 Februarie 2018, 20:14 de elev
Dupa o jumatate viata petrecuta in administratie, edilul sef tot nu intelege la ce foloseste un buget public !??
Zice ca au scazut guvernantii impozitele de la 16% la 10%, dar nu pricepe ca diferenta merge in buzunarul contribuabililor, asadar spre binele locuitorilor !?! Zice ca astfel a saracit orasul, dar uita sa spuna ca a compensat veniturile proprii prin cresterea cu peste 20% a taxelor si impizitelor locale, luandu-le din buzunar contribuabililor tocmai ce castigasera prin noul Cod Fiscal !?! Nu stie nici sa interpreteze bugetul, nedetaliind pe capitole cum ar fi educatia si invatamantul, sanatatea, transportul public, etc ... adica cele 9 categorii de servicii publice ale orasului !?! Vorbeste traznai, spunand ca in loc de 100 de proiecte vor fi poate 50-60, aruncand o suma europeana din care nu faci nici macar reparatiile prostiilor anterior facute !?! Nimic despre sutele de milioane in amenzi, popriri si restituiri la proiecte angajate si neterminate la timp !?! Dupa 10 ani in primarie, ne anunta de fapt ca nu va mai face nimic ... pentru ca nu stie nici macar sa scrie niste cifre viabile, reale in termeni si criterii de venituri si cheltuieli !?! Absolut jenanta prestatie, in care recunoaste implicit ca doar o mica parte produce orasul, iar grosul vine din mila guvernamentala pentru angajamente pe care nu poate si nu stie sa le onoreze ca primar !?!
Postat 14 Februarie 2018, 19:15 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON