URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2021, 12:15

Primarul Florin Birta, reales fără rival, dar nu unanim, la șefia PNL Oradea. Bolojan: „PNL trebuie să rămână un motor pentru dezvoltarea orașului” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 300 delegați ai organizațiilor de cartier din PNL Oradea au participat sâmbătă la Conferința Municipală, pentru a-și alege conducerea pe următorii patru ani. „Partidele sunt hulite, pe bună dreptate”, i-a atenționat președintele organizației județene, Ilie Bolojan, cerând liberalilor orădeni să fie „respectuoși” față de cetățeni și să rămână un „motor pentru dezvoltarea orașului”.

Succesorul său, Florin Birta, reales fără concurent, a asigurat că „obiectivele PNL Oradea au fost și sunt aceleași cu interesele orașului și ale orădenilor”.

Fără festivisme

Programată să aibă loc de la ora 11.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar mutată în Cetate pentru a respecta regulile prevenției sanitare, la ora 9.30 pentru a evita canicula, Conferința Municipală a PNL Oradea s-a desfășurat, în cele din urmă, sub amenințarea ploii, între două reprize de precipitații.

Poate din acest motiv, din cei 380 delegați ai organizațiilor de cartier, la eveniment s-au prezentat 283, cu aproape 100 mai puțini, iar discursurile au fost concise și scrutinul rapid.

Singurul accent „festiv” a fost doar intonarea Imnului de Stat al României, după care cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria unei colege decedate în urmă cu două zile.

Directivele lui Bolojan

Fost președinte al PNL Oradea până în 2017, când în această poziție i-a urmat Florin Birta, fostul primar Ilie Bolojan le-a vorbit colegilor timp de 4 minute, cerându-le să fie solidari, respectuoși cu orădenii și performanți.

„Când mă uit la dvs îmi dau seama că s-au schimbat multe în organizația municipală. Văd oameni noi, consilieri locali noi, organizația noastră a evoluat. Vreau să vă mulțumesc pentru toată implicarea, pentru că rezultatele noastre electorale au fost o combinație între ceea ce a făcut administrația locală și modul în care dvs v-ați implicat pentru ca orădenii să meargă la vot și să ne voteze. S-au schimbat multe în organizația municipală, dar trei lucruri nu trebuie să se schimbe”, a spus Bolojan.

„Ca să-i reprezentăm cum se cuvine pe orădeni, trebuie să-i respectăm și să ne respectăm și între noi, unii pe alții, să lucrăm în echipă, pentru că rezultatele nu sunt ale unuia sau altuia, ci ale unei echipe. (...) PNL Oradea trebuie să se raporteze la orădeni așa cum s-a raportat și până acum, cu respect. (...) Partidele sunt hulite în România, și pe bună dreptate, pentru că am făcut în ultimii 30 de ani multe lucruri care nu ne fac cinste. Dar totuși crearea unor condiții în care oamenii pot performa depinde și de cei care conduc partidul care are guvernarea pe plan local. Și în anii următori PNL Oradea trebuie să rămână, din punct de vedere politic, un motor pentru dezvoltarea orașului. Luptând pentru oraș și fiind respectuoși cu orădenii, sunt convins că vom performa și în anii următori”, a declarat şeful PNL Bihor.

„Orădenii îi prețuiesc pe cei care fac”

Prezentându-și bilanțul și apoi obiectivele pe următorii patru ani, primarul Florin Birta, singurul candidat la funcția de președinte al PNL Oradea, a avut un discurs în același ton.

În ciuda provocărilor uriașe generate de pandemie, anul 2020 ne-a dovedit că orădenii îi prețuiesc pe cei care fac cu adevărat ceva pentru comunitatea în care trăiesc. Rezultatul alegerilor de anul trecut arată că orădenii apreciază administrația liberală ale cărei rezultate se văd zi de zi în orașul nostru”, a spus edilul.

„Rezultatele noastre se văd pentru că noi nu ne-am pierdut timpul în dispute cu adversarii politici, niciodată nu ne-a interesat ce fac ei, ci ni l-am dedicat propriilor obiective, obiectivului de a aduce în Oradea și în Bihor cât mai multă prosperitate, pentru cât mai mulți oameni. Obiectivele PNL Oradea au fost și sunt aceleași cu interesele Oradiei și ale orădenilor. (...) Istoria recentă ne-a demonstrat că performanțele politice ale echipei PNL depind, cum e și normal, de performanțele administrative ale echipei din Primăria Oradea. Deși suntem abia în 2021, ne gândim serios că anul 2024 bate la ușă. Prin urmare, nu e timp de relaxare. Ne așteaptă patru ani de muncă în folosul orașului, la fel ca în ultimii 12 ani”, a mai spus Birta. 

Fără surprize

În mai puțin de 20 de minute, cei 283 delegați și-au ales noua conducere prin vot secret exercitat în cabine, cu Florin Birta președinte (273 din 283 sufragii), viceprimarul Marcel Dragoș (257 voturi) și directorul ADP Oradea Liviu Andrica (224 voturi) prim-vicepreședinți, plus 8 vicepreședinți (Arina Moș, Cristian Buzlea, Camelia Dulcă, Oana Mocan, Teofil Filimon, Ovidiu Mureșan, Gabriel Traian Ghilea și Adrian Revnic), precum și ceilalți membri ai Biroului Politic Local (Camelia Buhaș, Ligia Burtă, Daniel Drugaș, Nicoleta Faur, Răzvan Horga, Ioan Lezeu, Ramona Mateaș, Daniel Negrean, Dinu Negrean, Romeo Nica, Antonia Nica, Florin Nicoară, Ligia Oala, Claudiu Oros și Georgia Serţe). Trezorier a fost aleasă Maria Ardeleanu, iar secretar al PNL Oradea, la propunerea lui Birta, a fost desemnat George Tătar.

De menționat că cea mai mare parte a celor aleși sunt consilieri municipali, manageri ai unor societăți subordonate Consiliului Local ori directori ai unor instituții guvernamentale deconcentrate și antreprenori.

Pentru conducerea organizației județene a PNL Bihor, alegerile vor avea loc peste două săptămâni, pe 17 iulie, la Sala Sporturilor Antonio Alexe, unde sunt așteptați peste 600 delegați ai organizațiilor locale din tot județul. De altfel, datorită rezultatelor obținute la ultimele patru alegeri (europarlamentare și prezidențiale din 2017, locale și legislative din 2020), PNL Bihor va avea cea mai numeroasă delegație la Congresul partidului, programat pe 25 septembrie, la care își vor disputa funcția de președinte actualul deținător, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
/
Cand a fost vorba de alegerea lui Cseke, a facut si autorul paralele cu PCR-ul. Acum nimic.
Postat 04 Iulie 2021, 18:30 de 1x1
Penibil
Observatia din titlu, cum ca a lipsit unanimitatea, este usor jenanta pentru autorul articolului. Vremea unanimitatii a trecut de mai bine de treizeci de ani, timp suficient pentru ca lipsa ei sa i se para normalitate.
Postat 03 Iulie 2021, 19:59 de marginan
Apar si contralaii:::)))
70% din Oradeni sunt multumiti
Postat 03 Iulie 2021, 18:42 de Sandu2100
PNL, motorul dezvoltării orașului.
Când auzi astfel de texte, ai zice că fără "neterminații" ăștia riscăm să murim de foame. Ei în schimb habar nu au ce definiște dezvoltarea, că nu înseamnă doar creșterea cantităților de beton și/sau asfalt aruncate pe hârtie, ci ține de evoluția socio-economică, cea cultural-artistică, de nivelul educațional și al sănătății populației, de siguranța cetățenilor și de un mediu cât mai puțin nociv. Ei nu știu că orădenii involueză pe zi ce trece, după cum se vede și se aude aproape zilnic prin urbe. Ei sunt paraleli până și cu faptul că, scăderea calității vieții și a confortului urban, nu au legătură cu dezvoltarea, ci cu un management administrativ defectuos.
Postat 03 Iulie 2021, 18:07 de KP
Mare...
Mare politician, mare, tot ii politica inteleapta! Cand casca gura numai intelepciune iese din el!! Mare om!! Maaaree!! Intreb si eu, inafara ca e pupilul lui bolovan ce alte merite, competente are politichiu asta? In tot orasul nu s'o gasit altul mai breaz? vai si amar!
Postat 03 Iulie 2021, 15:45 de scortosul
Alegeri ca la PCR ...
Asa se desfasurau alegerile si la PCR : Unicul candidat - castiga detasat. Mafia *** va multumeste pentru vot si va pupa pe portofel. Pana la urmatoarele alegeri, *** va garanteaza cele mai mici salarii din tara, exproprieri si concedieri, dar si cel mai mare grad de indatorare.
Postat 03 Iulie 2021, 14:17 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON