URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2021, 09:05

"Urmaşii" lui Bolojan: Bolojan şi Birta nu au contracandidaţi în PNL. Cum arată bătălia din interiorul partidelor locale

'Urmaşii' lui Bolojan: Bolojan şi Birta nu au contracandidaţi în PNL. Cum arată bătălia din interiorul partidelor locale TRIUMVIRAT. Deşi domină scena politică locală din 2008, când a obţinut primul mandat de edil al Oradiei, Ilie Bolojan (centru) se gândeşte la succesiune. Surse liberale susţin că de luna viitoare PNL Bihor îi poate avea ca prim-vicepreşedinţi pe cei doi secunzi de la Consiliul Judeţean, Mircea Mălan (stânga) şi Călin Gal (dreapta), unul urmând să preia ştafeta în 2024
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un an cu alegeri locale şi parlamentare desfăşurate în pandemie, partidele profită de relaxare ca să-şi organizeze propriile alegeri interne cu gândul la 2024, când vor fi, în premieră, patru scrutine: locale, europarlamentare, legislative şi prezidenţiale. Miza este, evident, consolidarea echipelor de conducere care să le câştige.

În Bihor, seria competiţiilor interne a început cu UDMR şi continuă cu USR-PLUS şi PNL. Cele trei partide de guvernământ îşi pun în conducere reprezentanţii din Prefectură, însă fiecare are altă strategie. UDMR l-a păstrat şef la organizaţia judeţeană pe Cseke Attila, dar la Oradea a pus feţe noi, precum subprefectul Botházi Nándor, iar în USR-PLUS Bihor se pregăteşte revenirea la cârma filialei judeţene a deputatului Silviu Dehelean, în pereche cu subprefectul Dan Palaghianu la municipiu. Doar liberalii rămân la tandemul câştigător Ilie Bolojan - Florin Birta, dar vor stabili şi secunzii care peste patru ani să preia funcţia administrativă a celui dintâi.

BIHOREANUL vă explică "jocurile" partidelor în perspectiva anului electoral 2024, pregătit de pe acum.

Tot Cseke & Szabó

La finele lunii mai, într-o reuniune desfăşurată în Cetate, UDMR şi-a schimbat preşedintele organizaţiei municipale, pe fostul manager al Teatrului Szigligeti, Meleg Vilmos, care şi-a asumat, deşi nu lui îi aparţinea, ratarea postului de viceprimar. "Se poate spune că rezultatele au fost bune, dar datorită victoriilor copleşitoare ale PNL, UDMR s-a trezit într-o situaţie mai dificilă decât înainte în Oradea şi judeţ", şi-a făcut Meleg autocritica.

Szabó József, consilier UDMR OradeaDisputată de doi dintre cei patru consilieri municipali, Pető Dalma Csilla şi Szabó József (foto), funcţia de preşedinte al UDMR Oradea a revenit celui din urmă, apropiat al preşedintelui executiv Szabó Ödön, chiar dacă din februarie are job în Bucureşti, unde ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, l-a dus şef de cabinet. "Noul" Szabó va fi secondat şi de un secretar, subprefectul Botházi Nándor, după ce prefecţii şi subprefecţii au primit liber să facă politică în urma unei modificări legislative iniţiate chiar de UDMR.

Cseke a fost reales în fruntea organizaţiei judeţene la începutul lui iunie, fără să fi avut contracandidat, după un furibund discurs anti-Bolojan, pe care l-a învinuit că restructurează instituţiile de cultură doar "din ură faţă de maghiari", adevăratul scop fiind desfiinţarea Teatrului Szigligeti. În final, a primit toate cele 181 voturi care îl mandatează probabil, în viziunea sa, să continue războiul cu inamicul liberal.

Pârtie pentru Dehelean

În USR-PLUS, vinerea, sâmbăta şi duminica trecută s-au ţinut alegerile pentru organizaţia municipală "fuzionată", cei 359 membri ai USR şi ai PLUS Oradea perindându-se la sediul USR pentru a-şi vota conducerea unică. La funcţia de preşedinte, bătaie mare, cu 5 candidaţi: subprefectul Dan Palaghianu, fostul lider USR Bihor Cristian Rusu şi foştii candidaţi la Consiliul Local Delia Ungur şi Vasile Dumitriu, plus PLUS-istul Paul Mercea.

deputatul Silviu DeheleanContestatari ai deputatului Silviu Dehelean (foto), cei patru din urmă acuză eşecul de la locale, când USR-PLUS n-a intrat în Consiliul Municipal, motiv pentru care, de altfel, parlamentarul a şi trebuit să renunţe la şefia USR Bihor, la fel ca omoloaga sa de la PLUS Bihor, Ioana Mihăilă. "Disidenţii" afirmă că vor să pună capăt "obedienţei servile", "mediocrităţii" şi "cenzurii", dar s-au "canibalizat" reciproc. "Îşi vor împărţi voturile, şi aşa puţine, pe când tabăra Dehelean votează toată cu Palaghianu", a explicat un USR-ist.

Pentru organizaţia judeţeană scrutinul va avea loc sâmbăta aceasta, când 139 reprezentanţi ai filialelor locale vor vota viitorul preşedinte USR-PLUS Bihor şi cei 63 delegaţi la Congresul din 2 octombrie. "Nu exclud să candidez, dar încă nu am decis", zicea Dehelean. Are timp s-o facă până miercuri, mai ales că alţi concurenţi nu se arată.

Îmboldit să ţintească sus

La liberali, alegerile survin într-un context tensionat, determinat de lupta pentru şefia partidului dusă de Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Deocamdată, premierul pare în avantaj după ce o serie de "grei", în special foşti PDL-işti, precum Emil Boc, i-au oferit sprijinul.

Bihoreanul Ilie Bolojan n-a precizat pe cine susţine şi le-a enumerat ambilor doar calităţile, nu şi defectele: Orban e "experimentat", bun negociator, având meritul de a fi răsturnat guvernarea PSD în 2019, pe când Cîţu e "finanţist", "din altă generaţie" şi "jucător", putând arăta la şefia Guvernului "ce vrea să facă". La insistenţele ziariştilor de a declara cui i-ar da votul, Bolojan a spus că încă nu poate răspunde, pentru că nu s-a consultat cu colegii din organizaţia judeţeană.

Nu puţini dintre aceştia, dar şi din ţară, trag de Bolojan să-şi asume el însuşi candidatura la preşedinţia PNL. "Este cel mai eficient şi respectat reprezentant din administraţia locală, are şi experienţă guvernamentală, de când era secretar general al Guvernului. Când doi se bat, al treilea poate câştiga", spune un liberal despre posibilitatea ca Bolojan să-i surclaseze pe Cîţu şi pe Orban.

"Nu e loc de altceva"

Ilie Bolojan nu este, însă, un aventurier, aşa că nu se "bagă". Motivul, a mărturisit el BIHOREANULUI, e simplu: consideră că are o datorie faţă de cei care deja l-au ales.

"Nu are importanţă această chestiune, dacă te sună doi sau cinci colegi din ţară, important e să faci o analiză a locului şi modului în care poţi fi eficient. Am o responsabilitate pe care mi-au încredinţat-o bihorenii şi trebuie să mă concentrez s-o onorez. Nu e loc de altceva", a închis preşedintele PNL Bihor discuţia privind candidatura la conducerea partidului, enumerând, în schimb, că are de dus la capăt proiecte precum drumul expres Oradea-Arad, centurile Beiuş şi Aleşd, cele din Zona Metropolitană Oradea pentru comunele Oşorhei, Sântandrei, Nojorid şi Sânmartin, parcuri industriale etc.

Prin urmare, Bolojan va candida pentru şefia PNL Bihor, pe care o exercită din 2017, când a câştigat-o în faţa fostei deputate Lucia Varga. Atât doar că acum nu are concurent.

Câştigătorii rămân

Liberalii îşi aleg întâi conducerile locale, până sâmbăta trecută trecând prin acest proces 90 dintre cele 101 filiale din judeţ. La Oradea, alegerile vor avea loc pe 3 iulie, când la Casa de Cultură a Sindicatelor se vor aduna 380 de delegaţi ai organizaţiilor de cartier pentru a vota preşedintele, doi prim-vicepreşedinţi, 8 vicepreşedinţi, un secretar şi 15 membri ai Biroului Municipal. Conferinţa Judeţeană e programată pe 17 iulie la Sala Sporturilor, unde vor participa 700 delegaţi pentru a alege aceeaşi structură: preşedintele, doi prim-vicepreşedinţi, 8 vicepreşedinţi, un secretar general şi 15 membri ai Biroului Judeţean.

"Nimănui nu-i trece prin cap să concureze împotriva primarului Florin Birta la Oradea şi a lui Bolojan la judeţ", spun surse din partid, motivând că "echipa câştigătoare (n.r. - care a adus victoria la ultimele patru competiţii electorale) nu se schimbă", astfel că nici Birta, nici Bolojan nu vor avea vreun contracandidat.

Miza, prim-vicepreşedinţii

Dintre cele 8 funcţii de vicepreşedinte pe judeţ, 5 vor fi "prealese" în organizaţiile zonale (Oradea, Beiuş-Ştei, Aleşd, Marghita şi Salonta), iar 3 la Conferinţa Judeţeană. În aceste condiţii, marile mize vor fi funcţiile de prim-vicepreşedinţi.

prefectul Dumitru Ţiplea"Dacă până acum prim-vicepreşedinte a fost Gavrilă Ghilea, ca o consolare după fuziunea cu PDL, acum vor candida vicepreşedinţii de la CJ, Mircea Mălan şi Călin Gal", susţin surse din partid, adăugând că pe cea de secretar general o vizează prefectul Dumitru Ţiplea (foto), şi el eliberat de constrângerile "apolitismului".

Motivul e acela că în 2024 Ilie Bolojan ar putea face, în sfârşit, saltul spre politica naţională, candidând la Parlament, situaţie în care unul dintre colaboratorii apropiaţi trebuie să preia ştafeta la CJ Bihor. Socoteala ar fi pe placul lui Bolojan, dornic să arate că în preajma sa "cresc" şi alţii apţi să câştige voturile bihorenilor. Iar el să se ocupe de altele...


LA PSD, LINIŞTE
Provizorat eternizat

La PSD Bihor, preşedintele Ioan Mang şi-a asigurat un nou mandat, cel mai probabil ultimul, la începutul anului trecut, când împlinise deja nu mai puţin de 10 ani la şefia organizaţiei, fiind cel mai longeviv lider social-democrat.

În schimb, din iulie 2016, când fostul consilier local Liviu Sabău Popa s-a retras pentru a ceda funcţia senatorului Florian Bodog, organizaţia municipală Oradea nu are conducere legitimă, aleasă, Bodog deţinând-o de atunci interimar. Culmea disciplinei este că niciunul dintre membrii PSD Oradea nu a cerut organizarea de alegeri în toţi aceşti 5 ani, nici măcar de când Bodog are statutul de inculpat, trimis în judecată de DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Silver_Cat
Nu mai lua viagra, ca nu scade tensiunea
Postat 21 Iunie 2021, 16:34 de Sandu2100
Taranoiul reales, la al 14-lea Congres !
Taranoiul reales, la al 14-lea Congres ! Multumiri electoratului retardat ! Doar ca .... in scurt timp va veti pierde casele, locurile de munca si veti plati impozite uriase pentru a finanta contractele mafiotilor cu carnet galben de partid. Va pupa birtinezul pe portofel :)))
Postat 21 Iunie 2021, 16:22 de Silver_Cat
KP
Idioti ca tine din 2012 fac anti reclama, si tot de atunci Oradenii vad schimbarea in bine, si mai bine au vazut si Bihorenii schimbarea Oradei. Cred ca astia 30% ar trebui sa va mutati la Vaslui sau Teleorman
Postat 21 Iunie 2021, 11:37 de Sandu2100
La PNL nu-i nevoie de contracandidați.
Cei doi, Bolojan și Birta, își dau sistematic cu stângu-n dreptu', spre bucuria lui Mang care oferă publicului mișcarea inversă. Oricum "urmașii" acestora din viitor vor fi mult mai derutați decât predecesorii, în eterna confuzie a acestor "politruci", cu cine s-a "născut" primordial, găina sau oul, ori ce se pune înainte, carul sau boii.
Postat 21 Iunie 2021, 09:42 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON